Interviul informational

Interviul informational este o unealta care poate fi folosita atat de companiile care cauta date despre un anumit candidat, cat si de catre cei care vor sa stie mai multe despre o firma la care ar dori sa lucreze. Ceea ce trebuie subliniat inca de la inceput este faptul ca acest tip de interviu NU este un interviu de angajare, ci mai degraba una dintre cele mai valoroase surse de informare profesionala.

Acest tip de interviu este recomandat in special celor care doresc sa faca o schimbare in cariera (fie ca este vorba de avansare profesionala, fie ca se refera la o schimbare de domeniu sau de firma). Printr-un astfel de interviu, puteti solicita persoanei/persoanelor cu care intrati in contact sa va furnizeze cat mai multe informatii esentiale legate de domeniul ales, de industria in care doriti sa activati, despre compania la care doriti sa va angajati, despre pozitia din firma pe care o urmariti etc.

Desigur, multe persoane sunt tentate sa spuna: “De ce as avea nevoie de un astfel de interviu cand gasesc o multime de informatii pe site-ul firmei, in brosuri etc.?”. De ce? Pentru ca acele informatii, sa le spunem “tiparite” reprezinta de cele mai multe ori produsul unui departament de PR care are grija ca in afara companiei pe care o reprezinta, informatiile sa fie periate, valoroase si mai ales pozitive. Un interviu informational cu o persoana din interiorul companiei va ofera posibilitatea de a surprinde o parte din “tabloul real”, plus ca, in timpul interviului puteti afla numeroase informatii numai analizand partea nonverbala pe care persoana respectiva o transmite cand va raspunde la intrebari. Interviul informational va ajuta sa obtineti informatii si impresii de prima mana direct de la cineva care activeaza in domeniul/industria/pozitia pe care o urmariti. Insa, intreg acest ansamblu de informatii depinde foarte mult de dumneavoastra si de modul in care alegeti si adresati intrebarile.

Practic, in interviul informational rolurile sunt putin inversate si am putea spune ca, in aceasta situatie potentialul angajat este cel care detine controlul si adreseaza intrebari reprezentantului companiei respective. Intrebarile pot fi variate sau se pot focusa doar pe anumite aspecte esentiale pentru dumneavoastra. Doriti sa lucrati la compania X, dar in acelasi timp puneti accent pe balanta work-life? Desigur, in aceasta situatie primele dumneavoastra intrebari se vor focusa pe acest aspect, pentru a va asigura ca una din nevoie dumneavoastra prioritare este satisfacuta sau nu. Registrul intrebarilor poate cuprinde chestionari legate de cadrul organizational, bonificatii, scara ierarhica, oportunitati de avansare, implicare in planul de dezvoltare profesionala etc. sau pot surprinde aspecte legate de desfasurarea activitatii zilnice.

Daca v-ati hotarat sa sustineti un astfel de interviu trebuie sa stiti inca de la inceput ca trebuie tratat ca pe o intalnire de afaceri. Comparativ cu un interviu clasic de angajare, acesta este mult mai relaxant pentru ca miza dumneavoastra nu trebuie sa fie obtinerea unui post in compania respectiva, ci lamurirea sau completarea unor informatii de care aveti nevoie in decizia pe care o luati legata de cariera dumneavoastra.

Insa, la fel ca la un interviu de angajare, trebuie sa va pregatiti si sa respectati anumite “coduri”. Nu este sficient sa aflati doar cateva informatii legate de ocupatia respectiva, ci trebuie sa faceti o cercetare mult mai serioasa. De asemenea, intrebati-va cunoscutii, familia, prietenii daca stiu pe cineva care activeaza in acelasi domeniu, are aceeasi pozitie cu cea urmarita de dumneavoastra etc. si daca va poate pune in legatura cu aceasta. Atunci cand va intalniti cu persoana respectiva, in primul rand, asigurati-va ca stiti care este numele corect al acesteia si mai ales ce pozitie ocupa in companie. Aflati de cat timp lucreaza in firma si de cand ocupa pozitia respectva pentru a va putea orienta in timpul interviului. Oamenilor le place sa vorbeasca despre ei insisi si despre reusitele lor, dar si mai mult le place sa auda lucruri bune despre ei de la altii. Afland dinainte ceteva informatii importante despre persoana cu care va intalniti, veti face o impresie foarte buna in timpul interviului informational.

Un alt cod care trebuie respectat este cel legat de modul in care se solicita interviul si coordonatele care se leaga de acesta. Rugati persoana care intermediaza intanirea sa va faciliteze datele de contact (telefon, e-mail, fax etc.) sau, daca mergeti direct la secretariatul firmei, realizati o scurta cerere scrisa prin care solicitati o intrevedere cu persoana pe care o vizati (specifiand, daca aveti cum, si numele persoanei care a recomandat-o). Nu uitati sa notati in aceasta si datele dumneavoastra de conact. Dupa ce ati stabilit o data si o ora, trebuie neaparat sa le respectati. Nimanui nu-i place sa astepte sau sa-si dea peste cap programul zilnic, mai ales cand interesul maxim este al dumneavoastra. Respectati de asemenea, durata interviului si nu sariti peste etichetele acestuia. Tineti cont de locatia pe care o stabiliti si imbracati-va corespunzator. Vorbiti politicos si incercati sa gasiti un vocabular comun cu cel intervievat. Solicitati acordul persoanei intervievate legat de posibilitatea dumneavoastra de a lua cateva notite. Insa nu exagerati in notarea tuturor informatiilor in amanunt. Asigurati-va insa ca notati acele elemente importante ale discutiei. Mai tarziu, o astfel de schita va poate ajuta in construirea unui raport mai detaliat al interviului.

Povestiti si despre dumeavoastra, despre calitatile pe care le aveti, experientele prin care ati recut, reusitele profesionale cu care va mandriti, motivele care va imping catre schimbare, dar nu solicitati in timpul acestui interviu un loc de munca. Creati-va doar un brand puternic care sa ramana in mintea celui intervievat.

Nu uitati, la final, sa-i multumiti persoanei respective care, cu siguranta ca si-a rupt o parte din timp pentru a va ajuta. Eventual, ii puteti scrie un mail in care sa-i multumiti pentru ajutor si sa o instiintati referitor la deciziile profesionale pe care le-ati luat in urma intalnirii pe care ati avut-o. La finalul mail-ului, in cartea de vizita puteti lasa si adresa blogului profesional pe care il aveti sau un link catre o retea profesionala in care sunteti activ si in care aveti prezentat si C.V.-ul. Nu trebuie sa uitati insa, ca o astfel de persoana devine un element important al retelei dumneavoastra de contacte si poate fi un liant esential intre dumneavoastra si compania pentru care lucreaza atunci cand este liber un post care vi s-ar potrivi.

2 thoughts on “Interviul informational

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *