Interviul informational – ghid de aplicare

In cazul in care v-ati decis sa participati la un interviu informational, va trebui sa tineti cont de cateva reguli care respecta eticheta de business, pentru ca tocmai din acest punct de vedere ar trebui sa priviti interviul informational. Daca dumneavoastra sunteti cel care l-a solicititat, nu trebuie sa uitati faptul ca o astfel de intalnire trebuie sa va aduca acele informatii sau lamuriri suplimentare de care aveti nevoie in luarea unei decizii profesionale (schimbare de cariera, avansare profesionala, modificare a domeniului/indrustriei in care activati etc.).

Si pentru ca una din regulile de baza ale acestui interviu este respectarea programarii, va trebui sa va pregatiti cu ceva timp inainte grila de intrebari pe care ati dori sa o adresati celui care v-a raspuns solicitarii de interviu. O astfel de intrevedere nu trebuie sa depaseasca 30, maximum 45 minute.

Recomandat este ca, inca de la inceput, in jur de 2-3 minute sa fie alocate motivarii intalnirii: ce anume doriti de la persoana respectiva si care sunt directiile de cariera urmarite de dumneavoastra. Foarte important, atunci cand va motivati initiativa, evitati pe cat posibil sa spuneti ca sunteti in cautarea unui job. Nu uitati, un astfel de interviu nu este un interviu de angajare, dar daca il parcurgeti in mod corect poate deveni o “unealta” de promovare a brand-ului dumneavoastra care sa va aduca jobul dorit. Apoi, dupa ce primiti acordul sau sustinerea persoanei cu care v-ati intalnit, incepeti interviul cu intrebari deschise, care sa-i ofere partenerului de discutii posibilitatea de a demara un dialog. Evitati intrebarile inchise care se limiteaza la raspunsuri de tipul “Da” sau “Nu” pentru ca acestea, adresate la inceputul interviului, inhiba comunicarea.

Atunci cand va configurati grila de intrebari (fie ca este una scrisa, fie ca este doar mentala), nu trebuie sa pierdeti din vedere obiectivele principale ale acestui interviu. De cele mai multe ori, interviul se transforma intr-o conversatie si tocmai de aceea, reperele scrise sunt de cele mai mult ori facultative. Printre cele mai des intalnite astfel de “tinte” mentionam: investigarea noului domeniu de interes din cariera, aflarea oportunitatilor de angajare in noul domeniu ales (nu doar cele oficiale), accesarea de informarii practice, reale legate de domeniu solicitat, identificarea calitatilor, aptitudinilor, cunostintelor etc. necesare pentru noul drum ales, “verificarea” CV-ului in conformitate cu cerintele pietei respective, analiza SWOT compatibila cu domeniul ales, identificarea dificultatilor cu care va puteti intalni, largirea networking-ului din domeniu si, de ce nu, cresterea increderii in propriile dumneavoastra forte profesionale.

In continuare va propunem o scurta grila de intrebari, cu rol orientativ, sectionata in cinci capitole.

Motivarea persoanei intervievate (care sunt punctele atractive ale domeniului ales)
– Ce anume v-a atras la aceasta industrie/acest domeniu/aceasta companie/acest loc de munca?
– Ce anume va place cel mai mult in aceasta industrie/acest domeniu/aceasta companie/acest loc de munca?
– Ce anume v-a surprins cel mai mult atunci cand ati inceput sa lucrati in aceasta industrie/acest domeniu/aceasta companie/acest loc de munca?
– Care sunt aspectele carierei dumneavoastra din acest domeniu pe care le gasiti cele mai satisfacatoare? Dar cele care va demotiveaza?
– Cum vedeti ca poate evolua cariera dumneavoastra? Ce asteptari aveti pe termen scurt si lung?

Aspecte legate de job (care sunt cerintele acestuia, cum se desfasoara, care sunt avantajele si dezavantajele, bucuriile sau piedicile de care va puteti lovi)
– Care trebuie sa fie nivelul minim de pregatire necesar pentru acest loc de munca/domeniu?
– In ce masura si mai ales prin ce modalitati va pastrati abilitatile curente?
– Cum va masurati dumneavoastra rezultatele si eficienta in acest domeniu?
– Care sunt cele mai grele momente cu care v-ati confruntat si cum le-ati depasit?
– Cum vedeti dumenavoastra acest job pe piata locurilor de munca?
– Care este pachetul salarial care se ofera in acest domeniu? (Oamenii nu se simt confortabil atunci cand vine vorba de banii pe care ii primesc la locul de munca. Tocmai din acest motiv va trebui sa adresati aceasta intrebare cu caracter general: “Cam care este grila in care oscileaza slariul”).

Viitorul industriei alese (modul in care este perceputa evolutia domeniului ales)
– Cum este acest domeniu? Schimbator? Constant? Evolueaza?
– Care este sfatul principal pe care l-ati da unei persoane care vrea sa-si inceapa cariera in acest domeniu?
– Care sunt oportunitatile de angajare? Este piata deschisa sau se misca foare greu? Sunt suficiente locuri de munca sau cererea este mai mare decat oferta?
– Credeti ca pregatirea mea (si va prezentati pe scurt CV-ul) ma califica pentru acet domeniu? (Acesta este un moment important al interviului pentru ca aveti posibilitatea de a va prezenta brand-ul personal si sa determinati persoana cu care dialogati sa va recomande un post sau sa va ia in calcul pentru o posibila angajre).

Detalii legate de companie
(modul in care se lucreaza in compania respectiva, care sunt oportunitatile de angajare, de avansare in cariera, de pregatire profesionala in interiorul acesteia etc.)
– Cand v-ati angajat in aceasta companie si care au fost cerintele de angajare?
– Cum a evoluat cariera dumneavoastra in companie si care sunt asteptarile pe care le aveti?
– Ce anume face compania pentru a va ajuta sa va dezvoltati profesional?

Perspective (care sunt perspectivele pe care dumneavoastra le aveti in noul drum ales)
– Credeti ca sunt pregatit/a pentru aceasta cariera? Ce anume mai trebuie sa completez (cursuri, specializari etc.).
– Analizand CV-ul meu, ce sfaturi utile imi puteti da pentru a incepe aceasta cariera? (Aduceti cu dumneavoastra un CV, dar nu-l aratati din prima clipa a intalnirii, ci aduceti discutia astfel incat sa-l scoateti doar pentru o analiza sau, eventual daca este solicitat. De cele mai multe ori, persoana cu care discutati va pastra acel CV).
– Care sunt fortele si punctele slabe pe care le identificati in acest moment in pregatirea mea profesionala?
– Imi puteti recomada si alte persoane cu care as putea discuta acest subiect? (Acesta este momentul oportun in largirea sferei contactelor profesionale si marirea sanselor de reusita in angajare). De asemenea, cereti acordul de a folosi numele acesteia atunci cand solititati legatura cu persoanele recomandate.

La finalul interviului, nu uitati sa multumiti pentru timpul, interesul si ajutorul alocat si oferiti persoanei cu care ati dialogat o carte de vizita in care sa poata gasi si o trimitere catre un CV online actualizat. De asemenea, solicitati acordul de a crea o legatura profesionala si pe site-urile de socialmedia in care aveti conturi active.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *