Schimbare organizationala prin analiza tranzactionala (I)

Persoanele abile in comunicare sunt cele care identifica rapid si exact lungimea de unda a celeilalte persoane si, pe urma, se asigura ca vor alege ei insisi o lungime de unda corespunzatoare pentru a fi corect intelesi. Persoanele care nu sunt abile in comunicare nu reusesc sa identifice corect sau aleg o lungime de unda nepotrivita pe care o folosesc apoi in mod gresit. Comunicarea slaba nu ia in considerare lungimea de unda a celeilalte persoane sau consta pur si simplu in faptul ca aceste persoane se asteapta ca toti ceilalti sa se adapteze lor.

Abordarea asupra influentarii

Cu totii petrecem o buna parte din timpul nostru de munca influentandu-i pe altii, fiind influentati sau ambele. Cu cat intelegem mai bine cum functioneaza oamenii, cu atat putem sa comunicam mai abil si, ca atare, putem sa influentam mai mult. Cadrele descrise deja va vor ajuta sa fiti mai constienti de ceea ce se intampla in timpul procesulului de influentare. Conceptul de stiluri personale este cu atat mai relevant cu cat ne pune la dispozitie uneltele necesare pentru a comunica in mod eficient. Modelul ferestrelor spre lume, de exemplu,  adauga informatii suplimentare importante, deoarece ne permite sa intelegem de ce intram in situatii in care cineva trebuie sa piarda, cand am fi putut opta, la fel de bine pentru o solutie castig / castigi.

Starile Eu-lui in cadrul unei ierarhii

In cadrul organizatiilor, este des intalnit un anumit tipar al starilor Eu-lui, care este de cele mai multe ori contraproductiv. Acest lucru va aparea cu precadere acolo unde exista o structura ierarhica puternica. Ceea ce se intampla este ca managerii folosesc indeosebi starea “Parinte Normativ”, iar subordonazii opteaza pentru Copil Adaptat. Cu alte cuvinte, managerii le spun subordonatilor ce sa faca si subordonatii fac aceste lucruri. Acest format de comunicare este repetat la diferitele niveluri de ierarhie; senior managerii le spun junior managerilor ce sa faca, iar junior managerii le spun supervizorilor imediat inferiori lor. Ei ii controleaza si instruiesc pe cei care sunt sub autoritatea lor – pe urma merg spre a fi controlati si instruiti de cei care se afla deasupra lor in ierarhia organizatiei. Acest tipar este repetat pana in varful piramidei organizationale.

Asertivitate

Este posibil sa ne lipseasca asertivitatea pentru ca nu avem abilitatile sociale si de persuasiune pentru a avea de-a face cu altii. Ideile precedente despre starile eului si canalele de comunicare sunt folositoare in identifcarea unei varietati mai mari de optiuni pe care le putem practica si dezvolta. Cu toate acestea, exista deseori o cauza mai indepartata si mai profunda ce este asociata cu modurile noastre individuale de a gandi si de a percepe lumea. Fara o intelegere a proceselor noastre interne ne va fi greu, cateodata, sa aplicam abilitatile pe care stim ca ar trebui sa le folosim. Este ca si cum nu credem ca putem sa ne comportam in felul pe care ni-l propunem. Aceasta este rezultatul ferestrei noastre spre lume, adica al pozitiei noastre de viata.

Stiluri de lucru

Sunt multi oameni care au caracteristici similare, desi cei mai multi dintre noi au mai degraba un amestec de stiluri. Poate ca nu va veti potrivi exact unuia dintre tipare, dar veti recunoaste probabil aspecte ale catorva dintre ele ca fiind “deranjant” de familiare voua.

Ganditi-va la ce anume este important pentru voi atunci cand va faceti munca. Ce aspecte va mentin energizati si motivati?

Construirea relatiilor

A lucra intr-o oganizatie inseamna a lucra cu oameni. Calitatea relatiilor noastre va avea, deci, un impact considerabil asupra modului cum se considera ca ne facem munca. Oricat de competenti am fi pe plan tehnic, nu prea suntem de folos unei organizatii daca nu putem comunica eficient unii cu altii; comunicarea pe termen lung se bazeaza pe faptul de avea relatii acceptabile. In cea mai mare parte din timp, relatiile noastre trebuie, de asemenea, sa existe, in cadrul grupelor si echipelor – avem nevoie de o gama de aliante interconectate astfel incat faptul ca ne intelegem cu o anumita persoana sa nu se realizeze prin sacrificarea relatiei noastra cu o alta.

Orice forma de interactiune cu ceilalti este un schimb reciproc de recunoastere. Un termen des folosit pentru aceasta este acordarea de stroke-uri – un stroke fiind o unitate de “recunoastere“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *