Realizarea studiilor interne (I)

“Studii, chestionare, sondaje? La ce avem nevoie noi acum de ele? Dar comunic foarte bine cu angajatii, le spun ce sa faca si ei asta trebuie sa faca! Ce e rau in asta?” – Cam acesta este scenariul cel mai des intalnit in companiile noastre. Managementul nu percepe adevarata valoare a acestor studii interne care, prin sondarea profunda a unor subiecte, pot scoate la iveala mari fisuri in sistem sau probleme care stau la un nivel de “fierbere” fara ca cei de la conducere sa banuiasca ce se intampla in realitate in grupul de oameni pe care il conduc. Aici intervine rolul specialistilor in Resurse Umane care ar trebui sa pregateasca astfel de programe de evaluare interna (pe diverse teme) si mai ales sa convinga managementul de importanta acestor studii si de avantajele majore pe care acestea le pot aduce companiei si, implicit, profitului acesteia.

Ne vom referi in acest material la ideea demararii unor studii interne bazate pe comunicarea organizationala in vederea surprinderii tabloului real al acesteia, al conexiunilor care se doresc a fi implementate si suprapunerea acestora peste cele reale, identificarea barierelor comunicationale cu care angajatii se confrunta etc. toata aceasta tema privita din perspectiva departamentului de resurse umane.

Faptul ca intr-o organizatie comunicarea este un element vital n-ar trebui sa mai surprinda pe nimeni. In orice grup, indiferent de marimea acestuia, oamenii se vad nevoiti sau chiar sunt fortati, in functie de obiectivele stabilite, sa comunice cu ceilalti. Intr-o companie oamenii interactioneaza foarte des in timpul sedintelor, in timpul activitatilor pe care le au de facut, prin telefon, prin e-mail, prin intranet etc. Putem vorbi de o comunicare eficienta atunci cand mesajele trimise se propaga uniform in companie si, mai mult decat atat, sunt exacte, clare si usor de inteles de catre receptori. De asemena, putem spune ca se stabileste o buna comunicare atunci cand aceasta este bidirectionala si cand feedback-ul este utilizat. Tocmai din acest motiv, o buna comunicare asigura precizia si eficienta.

Chiar daca nu aveti la indemana un set de probe evidente, aplicarea unui sondaj care are ca tema de dezbatere comunicarea in organizatie, reprezinta un prim pas eficiect in identificarea barierelor comunicationale care exista in acel moment, aspect care, odata aflat si remediat, ajuta organizatia sa treaca la urmatorul sau nivel de performanta.

Atunci cand va aflati in fata managementului solicitand aprobarea pentru demararea unui astfel de studiu intern, nu uitati sa specificati inca de la inceput beneficiile majore pe care un astfel de studiu le poate aduce companiei: cheltuieli mai mici, scaderea numarului de erori, greseli, abateri etc., cresterea satisfactiei clientilor, cresterea increderii in relatia manager-subordonat, imbunatatirea satisfactiei angajatilor, reducerea absenteismului si scaderea fluctuatiei de personal, stingerea conflictelor interne etc.

Insa, trebuie sa specificam faptul ca, doar un sondaj bine executat si interpretat poate aduce aceste beneficii enumerate mai sus. In cazul in care un astfel de studiu nu este construit, derulat, interpretat corect poate avea un efect opus celui asteptat. In primul rand, inca de la stabilirea obiectivelor sale, un sondaj poate fi sau nu eficient, asa ca mare atentie atunci cand stabiliti ce anume ati dori sa urmariti/remediati. Pe de alta parte, un sondaj care este planificat gresit, aplicat incorect, interpretat superficial, pe langa erorile evidente, creste si cinismul, neincrederea si rezistenta la schimbare a angajatilor, absenteism, neimplicarea etc. Iar aceste reactii ale salariatilor vor influenta inevitabil si nivelul de satisfactie al clientilor.

Pentru a evita astfel de situatii neplacute, va oferim in acest material cateva repere de care trebuie sa tineti cont atunci cand porniti un astfel de sondaj intern (indiferent de tema pe care acesta se bazeaza).

Pregatirea interna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *