Rezultate studiu “Petrecerea de final de an 2010”

Ne apropiem de sarbatorile de iarna si majoritatea firmelor se pregatesc si ele de petreceri care sa marcheze incheierea calendaristica a unui nou an. Mai sunt insa aceste intalniri la fel ca in anii precedenti care nu erau afectati de criza? Bugetele alocate sunt la fel de mari sau managerii au micsorat sumele? Cum percep salaratii aceste petreceri? Pentru a afla raspunsul intrebarilor de mai sus si pentru a contura cat mai fidel imaginea pe care sarbatorile de final de an le au atat in mentalitatea actuala a companiilor, cat si in perceptia angajatilor, timp de trei saptamani HR-Romania a lansat studiul “Petrecerea de final de an 2010” la care au participat membrii HR-Romania si vizitatori ai site-ului hr-romania.ro.

Cu toate ca am fi fost tentati sa credem ca perioada de criza financiara prin care trecem v-a stopa total cheltuielile suplimentare ale companiilor, in urma studiului s-a constatat faptul ca 56,43% dintre respondenti vor participa anul acesta la astfel de petreceri organizate de firmele la care lucreaza in prezent, 23,57% inca nu stiu daca se va organiza o astfel de petrecere, iar petru 20% compania nu a planificat astfel de intalniri.

Comparand cu anul 2009, putem observa faptul ca procentul celor care au paricipat la petrecerea de final de an este echilibrat (57,86%), insa cel al firmelor care nu au organizat o astfel de intalnire a agajatilor este mai mare (42,15%).

Un procent foarte mare din respondentii hr-romania au declarat ca pana in prezent au participat cel putin la o petrecere organizata in cadrul companiei (75,00%), la care se adauga inca 15,71% care au participat la o astfel de intalnire, dar la alta companie decat cea pentru care lucreaza in prezent. Doar un procent de 9,29% nu au participat la asfel de petreceri.

Pentru anul acesta, respondentii hr-romania au specificat faptul ca: vor participa la petrecerea firmei (74,31%), sunt inca indecisi (17,43%) si categoric nu vor veni (8,26%). Principalele motive care insotesc absenta de la petrecerea de final de an sunt: planuri dinainte stabilite pentru ziua respectiva, costurile pentru petrecere sunt suportate de angajat, cadru/ambient/companie care nu face placere.

Legat de bugetul alocat petrecerii din acest an, respondentii nostri (marea lor majoritate reprezentanti ai departamentelor de resurse umane si managament) au declarat:

In cele mai multe companii (66,67%) la petrecerea de final de an pot veni absolut toti salariatii firmei, insa exista si situatii (15,05%) in care cei care pot participa sunt selectionati de catre management (dupa pozitia ocupata in companie, dupa meritele profesionale, dupa preferinte sau departament). Cu toate ca este o petrecere de companie, 18,28% din respondenti sustin faptul ca la aceasta pot veni insotiti de parteneri (chiar daca acestia nu lucreaza pentru companie). Legat de acest ultim aspect, 52,69% nu sunt de acord cu aceasta “politica”.

In ceea ce priveste tinuta pe care angajatii ar prefera sa o poarte in timpul acestor petreceri, studiul releva faptul ca 61,29% opteaza pentru casual, 24,73% pentru elegant, 7,53% se simt mult mai bine in tinute business, iar 6,45% gasesc mult mai atractive costumele tematice. In acest an, temele alese pentru petrecerea de sarbatiri sunt in special: bal mascat, filme sau artisti, culoare (doar alb si negru, doar rosu) etc.

Aceasta petrecere de final de an este considerata de unii angajatori ca fiind bonus pentru salariati, cu toate ca majoriatea dintre ei ar dori ca in loc de petrecere sa primeasca o suma de bani. Cu toate acestea, doar 8,60% dintre companii au transmis pe cai oficiale faptul ca petrecerea de final de an chiar este un bonus. Modul in care aceasta petrecere este privita atat de companie, cat si de salariati reiese foarte clar din graficul de mai jos:

In special pentru companiile in care petrecerea de final de an este considerata un bonus, consumatia angajatilor este sunstinuta 100% din bugetul firmei. Pentru restul companiilor sumele alocate pentru consumatie sunt astfel:

Tot la categoria bonus pot intra si cadourile pe care angajatii le primesc de la companie. Anul acesta insa 54,84% stiu ca nu vor primi niciun cadou si nici nu se asteapta la asa ceva din partea companiei pentru care lucreaza, 25,81% stiu ca vor primi bonusuri-cadou, pentru 2,15% companie ofera cadouri doar copiilor angajatilor, in 6,45% se organizeaza o tombola sustinuta de companie si 10,75% dintre companii opteaza pentru varianta in care angajatii isi ofera intre ei cadouri.

De ce organizeaza firmele astfel de evenimente? Pentru majoritatea angajatorilor, acestea au ca motiv principal motivarea salariatilor, bonus pentru activitate si coeziunea grupurilor. Salariatii insa vad in astfel de petreceri in special un motiv de socializare, teambuilding, recompensa primita din partea managementului, element “catalizator” intre management si angajati si, in unele cazuri, traditie.

Din punct de vedere demografic, esantionul se prezita astfel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *