Problemele salariatilor nu pot fi rezolvate doar de sefii de departamente

V-ati pus vreodata intrebarea de ce atunci cand apare o problema in departamente, nu toti sefii departamentului respectiv o pot rezolva in timp util sau in mod corect? Se poate spune, in acest caz, ca seful respectiv nu se pricepe la “problemele angajatilor.” Daca e sa-i intrebati pe acestia, ei vor spune ca sunt mult mai priceputi la rezolvarea problemelor legate de activitatile de la locul de munca decat a celor legate de angajati.

De cele mai multe ori, seful direct nu se pricepe la rezolvarea chestiunilor motivationale, emotionale si personale. De ce se intampla acest lucru?

In primul rand, nu trebuie sa uitam faptul ca sefii de departament devin sefi datorita abilitatilor lor profesionale. In general, angajatii sunt promovati la rangul de sefi datorita abilitatilor lor tehnice sau datorita capacitatii lor de a rezolva problemele profesionale, nu datorita abilitatilor de a rezolva problemele legate de personal. Astfel de competente nu intra in cerintele postului.

Pentru un departament care se ghideaza dupa proiecte sau tinte bine stabilite, problemele angajatilor nu reprezinta o prioritate. Conducerea ii recompenseaza pe sefii de departament pentru rezultatele finale, nu pentru abilitatile lor de a rezolva problemele angajatilor. Sefii de departament nu sunt stimulati sa se axeze pe ceea ce este intr-adevar cel mai important pentru angajati.

Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca aria de control a acestora este extinsa. In prezent, sefilor li se cere sa supervizeze mult mai multi angajati decat in trecut. Acest lucru face ca lor sa le fie greu sa cunoasca cu adevarat angajatii si sa se ocupe de problemele lor individuale.

O alta carenta care intervine este lipsa de modele. Bugetul pentru formarea personalului privind rezolvarea problemelor angajatilor si comunicarea eficienta cu acestia a fost redus in mod drastic sau eliminat de majoritatea organizatiilor in zilele noastre. De aceea, sefii de departamente nu primesc indrumarea necesara pentru a se putea ocupa de subordonatii lor in mod corespunzator. Si daca o fac, actiunile lor sunt ghidate doar de aspecte emotionale proprii.

De asemenea, exista tendinta de a forma echipe fara lideri. In ultima perioada de timp, organizatiile au eliminat multi sefi de departament pentru a forta echipa sa ia propriile decizii si sa-si asume mai multa responsabilitate in ceea ce priveste productia si calitatea. In consecinta, nu mai este nimeni in echipa care sa aba responsabilitatea de a ajuta la rezolvarea chestiunilor legate de angajati.

Pe de alta parte, capacitatea departamentelor de Resurse Umane este drastic diminuata. In trecut, angajatii aveau posibilitatea de a apela la profesionistii in resurse umane din cadrul organizatiilor lor pentru sprijin in cazul in care sefii de departament nu ii puteau ajuta. In zilele noastre insa, multe organizatii au redus in mod drastic personalul de resurse umane si au externalizat sau computerizat multe functii ale departamentului de resurse umane.

Pentru a evita situatiile neplacute in care echipele, departamentele sau grupele de lucru din organizatie nu se incheaga si nu functioneaza la cotele asteptate, managementul trebuie sa tina cont de cateva aspecte prioritare.

In primul rand, nu trebuie abandonat departamentul de Resurse Umane sau sa nu i se reduca drastic valoare. Reducerea excesiva a personalului de resurse umane echivaleaza cu “scump la tarate si ieftin la faina”. Asigurati-va ca pastrati profesionistii in Resurse Umane care au abilitati pentru relatia cu angajatii, consiliere si formare.

Sefii de departament trebuie formati, nu doar aplasati in pozitii precum pionii de pe tabla de sah. Invatati-i permanent pe sefii de departament cum sa rezolve chestiunile legate de angajati. Evaluati aceasta formare pentru a va asigura de faptul ca tehnicile explicate sunt utilizate in mod eficient de catre sefii de departament.

Sefii de departamente au nevoie de indrumare. Oferiti-le sefilor de departament sfaturi si sprijin desemnandu-le un mentor sau instructor care sa fie pe post de tribuna pentru a-i ajuta sa rezolve mai bine problemele pe care le intalnesc la subordonatii lor.

Recunoasteti abilitatile de a rezolva problemele angajatilor. Sefii de departament care se pricep sa rezolve problemele angajatilor trebuie laudati in public pentru treaba excelenta pe care o fac. Acest lucru va sugera tuturor angajatilor faptul ca acele abilitati sunt apreciate de catre organizatie.

In conditiile in care bugetul va permite, oferiti  si recompense financiare. Abilitatile de a rezolva problemele angajatilor ar trebui de asemenea sa fie recompensate cu prime sau mariri de salariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *