Pregateste-te pentru noul an

Mai sunt cateva zile si, in mod oficial, anul  se incheie. Cum a fost acesta pentru fiecare dintre noi, ce ne-a adus in plus, ce am reusit sa facem in cursul zilelor sale, ce ne-am fi dorit sa facem… Fiecare dintre noi are cate un raspuns personalizat. Insa, cu totii putem face ca acest an care abia se incheie sa-si arate cu adevarat punctele tari si, mai mult decat atat, sa ne pregatim pentru noul an astfel incat sa pornim cu mai mult elan. Un plan bine stabilit sau cel putin cateva repere clare, ordine in ganduri si prioritati, stabilirea unor tinte realiste, toate acestea, insotite si de vointa, ambitie si multa munca, vor face ca la finalul anului sa fim cu adevarat multumiti de noi. Pentru toate acestea trebuie doar sa urmam cateva reguli “nescrise”, dar extrem de valoroase.

Nu lasa pe anu’ ce poti face in acum! Parafrazand o veche vorba din popor, ne putem raporta si la ani, nu doar la zile. Desi poate e dificil, incearca anul acesta sa inchei majoritatea proiectelor pe care le ai. Mai ales daca stii ca esti o persoana “dependenta de munca” sau daca vreunul din aceste proiecte te va “sacai” in perioada Sarbatorilor, iar mintea ta, in loc sa se relaxeze, se va focusa in permanenta pe aceasta problema. Este recomandat ca in aceasta vacanta de iarna, care oricum este destul de agitata, sa incerci sa te desprinzi total de birou si de ce ai de facut acolo. Tocmai de aceea, evita sa-ti iei “teme pentru acasa”. Iar daca vreun poiect nu se poate incheia, lasa-l intr-un punct bine stabilit si caruia, cel putin in acest an, sa-i acorzi titulatura “incheiat”. “Anul viitor preiau proiectul acesta din punctul X!”.

Retraieste roadele! Pentru a pasi cu mai mult elan in noul an, fa o retrospectiva a anului ce abia se incheie si puncteaza toate acele momente care te-au marcat (pozitiv) atat din punct de vedere profesional, cat si personal. Fa o lista cu acestea (mentala sau pe hartie) si incarca-ti bateriile cu bucuria care le insoteste (un proiect foarte greu dus la bun sfarsit si apreciat de sefi si partenerii de afaceri, prima serbare a copilului tau, un nou loc de munca etc.). Toate acestea iti vor da energia si bucuria de a demara in anul ce vine proiecte noi care sa-ti aduca pe putin la fel de multa satisfactie.

Viseaza realist si constructiv! Si urmatorul poate fi un an provocator si plin se surprize si/sau reusite pentru tine. Nu-l lasa “enigmatic”, ci incearca sa-l conturezi printr-un plan pe care sa incerci sa-l urmezi: Ce anume vrei sa faci in noul an, mai ales din punct de vedere profesional? Cursuri de specializare? Un nou tip de organizare a muncii? O avansare? Un nou loc de munca? Imagineaza-ti toate acestea ca si intampandu-se si noteaza-le intr-o agenta. Vor reprezenta mai incolo un punct solid de plecare!

Nu te lasa pacalit de esecuri! Daca pentruacest an ti-ai propus foarte multe, dar putine s-au si materializat, nu te lasa prins in capcana dezamagirilor. Priveste toate acele puncte neatinse ca fiind noi tinte. Acorda-le o noua valoare si abordeaza-le dintr-o alta perspectiva. Poate ca anul care se incheie nu ti-a oferit conditiile necesare pentru a le implini. Poate ca n-ai ales tu calea cea mai buna. Poate ca nu era timpul pentru ele… Profita de noul an si fa in asa fel incat planul tau sa reuseasca intr-o proportie mai mare. Insa, nu exagera cu “dorintele” pentru ca, cu cat lista e mai mare, si sansele de implinire sunt mai mici, iar demotivarea este pe masura!

Aloca-ti timp si pentru urari! Nu uita sa trimiti cateva ganduri frumoase colegilor si partenerilor tai de afaceri. Faptul ca te-ai gandit la ei inseamna foarte mult pentru unele persoane, mai ales cand si anul viitor vei avea contact cu acele persoane. Daca cineva ti-a luat-o inainte, nu uita sa-i raspuzi. Feedback-ul, in astfel de momente poate valora foarte mult. Si cel mai important, nu privi aceasta activitate ca fiind una obligatorie, ci una care iti face placere. Prin faptul ca te adresezi partenerilor si colegilor cu ganduri pozitive, te va determina sa ai o atitudine relaxata, degajata si plina de energie.

Ordine si disciplina. Chiar inainte de a parasi biroul asigura-te ca ai lasat totul in ordine atat in fisierele din calculator, cat si cu obiectele variate care se gasesc pe biroul tau. Astfel vei fi mult mai relaxat/a in momentul in care pleci din birou pentru “vacanta de iarna” stiind ca totul este “la locul lui”. Inchizi usa si lasi biroul in urma ta… Apoi, in viitor, cand te intorci la munca este mult mai placut sa gasesiti un birou ordonat, decat unul cu mii de act, dosare si hartii de care poate ai si uitat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *