Petrecerea de final de an – conduita adecvata

Suntem in luna sarbatorilor de iarna si majoritatea firmelor si-au alocat un buget (fie el si mai mic decat in anii trecuti) pentru a organiza o petrecere de final de an la care sa fie invitati angajatii lor. Conform studiului efectuat de HR-Romania, procentul firmelor care vor sustine un astfel de eveniment la finalul acestui an este de 56,43%.

O astfel de petrecere este un moment de bucurie pentru unii, altii se simt “obligati” sa participe, unii absenteaza (motivat sau nu), iar pentru unii petrecerea de final de an poate fi chiar “periculoasa” pentru propria cariera, asta daca nu stiu sa respecte un protocol minimal. Atmosfera indusa de reuniune este, de cele mai multe ori relaxanta si, insotita si de bauturi spirtoase, poate duce cu usurinta pe cineva care intrece masura pe o panta abrupta a situatiilor jenante, “tablou” care poate provoca in mod direct dezastre pentru cariera profesionala. Sa o vezi pe colega X dansand lasciv, pe colegul Y band pana cand nu mai stie de el, pe colegul Z facand avansuri unei alte colege, alti doi angajati certandu-se din te miri ce sau chiar devenind violenti nu poate duce decat la afectarea imaginii acestor persoane si chiar la dezechilibrarea puternica a statutului profesional.

Din acest motiv, cei care participa la astfel de evenimente trebuie a fie foarte atenti la modul in care se comporta si la actiunile pe care le au, astfel incat sa reduca la minim situatiile care pot produce gafe care sa pateze reputatia si sa anuleze imaginea profesionala pe care au construit-o cu mare efort pana in prezent. Sa nu uitam ca la aceste evenimente, managerii raman tot manageri, chiar daca nu mai sunt imbracati la costum si nu mai stau la biroul lor. Ei sunt foarte atenti la modul in care angajatii actioneaza si relationeaza cu colegii si isi consolideaza sau confirma unele pareri care pot fi in avantaj pentru angajat sau, dinpotriva, un motiv intemeiat de “penalizare”.

Va sugeram cateva aspecte de care sa tineti cont atunci cand firma organizeaza o petrecere de final de an.

Participa! Chiar daca participarea la un astfel de eveniment este optionala, chiar daca aveti unele motive (nu suficient de intemeiate sa mergeti), incercati sa va organizati in asa fel programul incat sa fiti prezenti (macar pentru cateva ore). Asa ca nu uitati sa raspundeti invitatiei pe care firma o face, confirmand participarea. Faptul ca va intereseaza si sunteti activi la o actiune intreprinsa de firma, arata respect si loialitate atat fata de companie, cat si fata de sefii directi. Cu toate ca nu vreti sa stati muli, in timpul scurt alocat acestei petreceri, socializati cu colegii si sefii si anuntati-i, intr-un mod decent de faptul ca trebuie sa plecati mai devreme pentru ca aveti un motiv intemeiat. Efortul pe care il faceti rupandu-va din program cateva ore ii va determina pe superiori sa va aprecieze acest gest, decat daca nu ati fi venit pur si simplu.

Atentie la comportament! Mai ales daca pozitia ocupata de dumneavoastra in firma este una care presupune relatii cu clientii. Modul in care va manifestati “liber” poate imprima o imagine diferita in mintea superiorilor cu privire la modul in care va comportati si cu clientii atunci cand nu va aflati intr-un cadru formal.

“Haina il face pe om”! Exista foarte multe studii care au la baza analiza modului in care oamenii aleg sa se imbrace. Sunt unele elemente vestimentare care le tradeaza slabiciunile, altele care le mascheaza… Dar cand vine vorba de petrecerea de final de an, incercati sa va “supuneti” codului vestimentar adecvat. Daca anul acesta s-a decis in companie ca petrecerea va avea o tema, faceti in asa fel incat sa o respectati, chiar daca alegerea dumneavoastra nu va fi una spectaculoasa. Incercati insa sa nu veniti imbracat “ca la birou” si sa faceti nota discordanta. De asemenea, nu exagerati cu haine provocatoare (mai ales pentru doamne)!

Socializeaza! Astfel de petreceri sunt un prilej foarte bun de a socializa si de a vorbi, chiar si lucruri minore, cu colegii din alte departamente cu care nu ai prea interactionat in cursul anului. Incercati insa sa nu intrati in polemici, chiar daca este vorba de colegii din acelasi birou/departament sau cu cei cu care va vedeti destul de rar. Astfel de discutii pot duce la interpretari gresite sau la ruperea cailor de comunicare. In plus, daca ajungi la un grup de colegi, chiar daca pe unii nu-i cunosti, saluta-i pe toti la fel (nu face deosebiri intre acestia pentru ca pot exista momente jenante sau de disconfort).

Discuta, discuta, discuta! Inevitabil, la astfel de petreceri se vor forma mici bisericute. Incearca in aceste grupri din care faci parte sa nu preiei doar tu discutia (sa fii in centrul atentiei) si sa nu vorbesti doar despre tine si despre subiecte care iti sunt doar tie cunoscute. Risti sa deranjezi unele persoane sau grupul sa se “subtieze” treptat. Incearca sa pui intrebari cat mai permisive pentru grup si ale caror raspunsuri sa nu fie limitate doar la un “da” sau “nu”. Pe de alta parte, evita sa aduci in discutie subiecte legate de birou. Aminteste-ti ca sunteti intr-un cadru informal in care astfel de subiecte nu-si au locul.

Pastreaza-ti limitele! Mai ales daca stii ca ai o “slabiciune” pentru bautura sau pentru mancare. O imagine cu un coleg care-si umple la refuz farfuria este nu numai jenanta, dar poate sa produca si barfe care sa se pastreze chiar si pe tot parcursul anului viitor. Asa ca, daca este necesar, mancati ceva acasa inainte de a pleca la petrecere, astfel incat sa nu pareti infometat. De asemenea, la masa pastrati bunele maniere si evitati situatiile in care puteti sa faceti miscari gresite. Nu alegeti alimente care se sfarma, care sunt lipicioase, care pot curge etc. Iar in ceea ce priveste bautura, daca stiti ca va ametiti repede, indicat este sa optati doar pentru sucuri sau alte bauturi care nu contin alcool. Iar in timp ce consumati mancare sau bautura, asigurati-va ca aveti mana dreapata libera si curata astfel incat sa puteti sa va salutati un coleg sau un sef care vine la dumneavoastra chiar in timp ce degustati ceva.

Poftiti in ring! Daca exista momente in care se poate dansa, evitati sa fiti singura persoana de pe ringul de dans. De asemenea, nu insistati ca un coleg anume sa danseze cu dumneavoastra si nu “trageti” de toata lumea ca sa va fie parteneri. Daca totusi dansati cu un coleg, respectiv cu o colega, nu o faceti pentru mai mult de doua piese. Pastrati si aici limitele si nu optati pentru miscari provocatoare sau nu va faceti de ras prin miscari voit exagerate. Imaginea dumneavoastra se poate suprapune rapid peste cea a unui mascarici, ceea ce va poate afecta statutul in companie.

Iesirea din “scena”… Atunci cand plecati, incercati sa nu o faceni nici cu prea mult zgomot, sa atrageti atentia tuturos si sa creati un adevarat “spectacol”, si nici sa plecati pe furis, astfel incat lumea sa se intrebe unde sunteti. Varianta cea mai corecta este sa va luati discret la revedere de la grupul in care ati stat, sa va salutati colegii la plecare si mai ales sefii, neuitan sa specificati faptul ca v-ati simtit foarte bine. Astfel sefii vor fi incantati sa afle ca le apreciati efortul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *