Cum sa organizezi o petrecere de final de an cu un buget restrans

Daca inca n-ati planuit petrecerea de sarbatori a companiei sau daca aceasta inca se mai afla “pe hartie” este bine sa tineti cont de cateva mici repere, mai ales in aceasta perioada in care bugetul alocat acestor evenimente este mai mic decat in anii precedenti. Si asa cum a reiesit din studiul “Petrecerea de final de an 2010” elaborat de HR Romania, se constata faptul ca in anul curent aceste petreceri nu mai sunt insotite si de alte bonusuri din partea companiei pe care salariatii prezenti sa le primeasca (54,84% stiu ca nu vor primi niciun cadou si nici nu se asteapta la asa ceva din partea companiei pentru care lucreaza, 25,81% stiu ca vor primi bonusuri-cadou, pentru 2,15% companie ofera cadouri doar copiilor angajatilor, in 6,45% se organizeaza o tombola sustinuta de companie si 10,75% dintre companii opteaza pentru varianta in care angajatii isi ofera intre ei cadouri.). Insa, cum in anii anteriori angajatii erau recompensati si cu alte bunuri materiale sau tichete valorice, asteptarile lor sunt destul de mari sau, privind din alt unghi, nemultumirea lor este pe masura. Tocmai de aceea, daca in anii anteriori angajatii erau obistuiti sa primeasca astfel de “atentii”, iar in anul acesta compania nu-si mai permite, nu le transmiteti acestora faptul ca petrecerea in sine este considerata un bonus! Pentru ca, indiferent cat de elaborata, complexa, extravaganta sau simpla ar fi aceasta, oamenii sunt tentati in astfel de “scenarii” sa considerea ca intreg evenimentul a fost platit din banii lor. Mentalitatea cea mai des intalnita pare sa fie: “Decat sa fi cheltuit toti banii astia aiurea pe petrecere, mai bine ni-i dadeau ca sa ne cumparam noi ceva folositor din ei!”.

Ce ar trebui insa sa faceti pentru a evita ca salariatii sa fie nemultumiti, chiar daca participa la o petrecere de final de an reusita?

Substitut verbal

Daca unii salariati chiar si-au adus un aport considerabil in companie in cursul anului care abia se incheie, incercati, chiar daca nu puteti sa le oferiti bonusuri materiale sa organizati un moment special in care sa se primeasca o diploma de merit si sa fie felicitati in cadru festiv chiar de managerul companiei. Un astfel de moment ii va motiva pe salariatii in cauza. Desigur, multumirea nu va fi totata, insa aprecierea si un “Multumesc!” oferit public chiar de conducere poate compensa. Acest “ritual” va avea o mai mare valoare daca in prealabil compania va anunta toti salariatii ca la acest eveniment nu se vor oferii bonusuri. Alt “scenariu” este ca cei care au adus un plus companiei sa nu primeasca absolut nimic, nici macar recunostinta si totul sa fie trecut cu vederea. In aceasta situatie, se pune intrebarea, oamenii respectivi vor mai fi sau nu motivati sa exceleze pentru companie?

Nu va ancorati in trecut

Recomandat este ca in timpul acestei luni managementul sa trimita o scrisoare clasica sau electronica tuturor angajatilor. Ideea ca fiecare dintre ei este important pentru companie va motiva mai mult oamenii sa fie loiali. Insa, in aceasta scrisoare, daca anuntati faptul ca nu vor exista bonusuri, nu trebuie sa puneti accentul pe anul greu care abia s-a incheiat, pe problemele economice cu care compania s-a confruntat, cu politicile drastice la care a fost nevoita sa apeleze si, in niciun fel nu le spuneti oamenilor ca trebuie sa fie bucurosi ca au unde sa munceasca. In loc sa va focusati pe acest “an dureros” mai bine folositi-va de petrecerea de final de an ca fiind un nou inceput pentru o perioada mai buna in care aveti planuri de redresare, cu noi perspective de crestere, pline de speranta si oportunitati care ii privesc in mod direct si pe angajati.

Implicare

Daca v-ati hotarat sa faceti o petrecere de final de an, aflati mai intai ce anume doresc angajatii: o petrecere in cadrul firmei (cu un buget mai rastrans), o petrecere in afara acesteia (Dar unde anume? Restaurant? Club?). Care sa fie tinuta, care tipul de muzica etc. Pentru a multumi pe toata lumea recomandat este sa faceti din timp un chestionar (eventual online) cu raspunsurile la vedere, astfel incat fiecare sa vada ca opinia lui conteaza si ca este sau nu in procentul majoritar. Daca faceti o petrecere doar dupa bunul dumneavoastra plac, riscati sa nu fie apreciata de majoritatea celor care vor participa sau sa fie criticata din cauza costurilor implicate. Nu uitati ca fiecare banut cheltuit pentru acest eveniment va fi privit ca fiind dat din propriul buzunar al angajatilor.

Tema petrecerii: divertismentul

Decat sa aveti o intalnire plictisitoare in care oamenii sa fie tentati sa se uneasca in bisericute, mai bine gasiti diverse modalitati de divertisment care sa-i scoata din “cadrul de munca” cu care s-au obisnuit. Aflati daca printre ei sunt persoane care stiu sa cante la diverse instrumente si organizati o formatie. Aduceti un karaoke si lasati lumea sa-si arate talentele muzicale sau placerea de a se amuza. Exista nenumarate astfel de “trucuri” – multe chiar din domeniul companiei, care pot anima petrecerea de final de an. Si pentru a motiva si mai mult angajatii sa participe la acestea se pot oferi mici cadouri, mai mult simbolice.

In spiritul familiei

Mai ales daca petrecerea de final de an nu presupune prea multe costuri, le puteti sugera angajatilor sa vina insotiti de parteneri si de copii, mai ales daca compania nu este foarte mare, insa numarul persoanelor care au copii este semnificativ. Organizati separat pentru cei mici o minipetrecere. Oamanii se vor simti mult mai bine sa stie ca la petrecerea de companie pot sa-i aduca si pe cei dragi, decat sa vina si sa se simta bine singuri.

Cat de deschis sa fie “open bar-ul”?

Revenind la subiectul central “bugetul” trebuie sa va ganditi si la modul in care se va organiza petrecerea din punct de vedere al consumatiei. Veti avea aperitive sau nu? Dulciuri sau nu? Meniu complet sau nu? Si, mai ales, bautura este sau nu platita de companie? Imediat ce ati decis aceste aspecte nu uitati sa le comunicati oamenilor. Este bine sa se stie inca de la inceput daca consumatia (in special bauturile) sunt la liber, in limita unui cupon valoric prestabilit sau se platesc separata din banii personali. In special, daca se ofera un open bar la bautura, cei care nu servesc alcool vor fi tentati sa creada ca sunt discriminati fata de cei care servesc uneori chiar si un pahar “in plus”. “Da, petrecerea asta este si din banii mei si uite asa ii dau eu lui X sa bea?”.

Apoape imposibil

Se stie ca este aproape imposibil sa ii multumesti pe toti, mai ales cand numarul celor care vor veni la petrecere este mai mare. Indiferent cat te-ai stradui, ceva nu va fi pe placul unora, iar altii vor gasi cu siguranta motive pentru a carcoti. Din aceasta cauza, cel mai bine este sa-i implicati pe toti in organizarea petrecerii si sa-i rugati sa raspunda unor chestionare pe aceasta tema. Astfel, petrecerea va fi organizata de dumneavoastra, dar dupa coordonatele impuse de majoritatea salariatilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *