Cand conducerea ignora sugestiile venite de la angajati

Majoritatea angajatiilor sunt de parere ca sefii lor directi nu pun in aplicare sugestiile pe care ei le au, chiar daca acestea ar imbunatati conditiile de munca sau ar creste productivitatea. De ce apare aceasta problema?

In primul rand, este foarte usor ca sugestiile bune sa se piarda “pe dum”. Una dintre lectiile importante in cadrul miscarii pentru imbunatatirea calitatii este faptul ca angajatii care realizeaza intr-adevar o anumita activitate au de obicei sugestii foarte bune pentru imbunatatirea acelei activitati. Daca ideile lor sunt ignorate, compania nu va fi eficienta si va avea o rentabilitate scazuta. Pare atat de firesc, dar de ce nu se ia in calcul acest adevar?

Treptat, angajatii incep sa-si piarda increderea in conducere. Cum pot angajatii sa aiba incredere in parerea conducerii superioare cand sugestiile lor bune sunt ignorate? Fara aceasta incredere, motivarea si angajamentul acestora faat de organizatia lor vor scadea in mod sigur.

Lipsa comunicarii ii determina pe angajati sa creada nu sunt respectati. Ignorarea sugestiilor lor constituie o mare lovitura pentru angajati si mai ales atunci cand acestea, chiar daca sunt bune, nu primesc niciun-un fel de feedback. Cu timpul, angajatii raspund in acelasi fel demonstrand lipsa de respect fata de conducere.

Si nu in ultimul rand, angajatii incep sa nu mai comunice propriile sugestii, indiferent de valoarea pe care acestea o au pentru companie. Multi angajati ajung sa spuna “Stiu ca arunca banii pe apa Sambetei, dar chiar daca incerc sa spun asta si sa ofer o solutie viabila, totul e in zadar. Pentru ca as fi pur si simplu ignorat.” Organizatiile cu un astfel de climat sunt predestinate esecului.

Desigur, astfel de comportamente si directii nu sunt benefice pentru nicio companie. Managementul ar trebui sa ia cateva masuri atunci cand departamentul de Resurse Umane ii semnaleaza aceasta lipsa de incredere a angajatilor in conducere, generata de blocarea comunicarii bidirectionale.

O solutie imediata si simpla este “saritul peste intermediari”. Este foarte usor ca sugestiile bune sa se piarda in ierarhie. Angajatii devin frustrati atunci cand sefii directi nu transmit sugestiile lor conducerii superioare. Conducerea superioara ar trebui sa treaca peste birocratie organizand intalniri fata in fata cu angajatii. Intalniri de genul “O gustare cu Presedintele companiei” si “Pranzul cu directorul executiv” pot fi ocazii excelente pentru a descoperi idei utile.

Scapati de “Cutia cu sugestii”, asta mai ales daca pe ea se tot depune praful… Nu exista o cale mai buna pentru a va indeparta angajatii decat fraza “Daca aveti idei, puneti-le in cutie.” Angajatii trebuie tratati ca adulti si trebuie sa li se dea ocazia de a-si comunica personal ideile. Asa ca, o astfel de cutie e benefica doar atunci cand sugestiile sunt citite periodic, iar cei care au solutii bune sunt chemati sa le explice in detaliu.

“Nu tot ce zboara se mananca”, asa ca fixati asteptari realiste. Conducerea trebuie sa dea de inteles ca nu orice sugestie poate fi folosita, dar toate sugestiile sunt binevenite. Iar cele bune sunt puse in practica si anuntate ca atare in toata compania (aspect care ii motiveaza pe cei care au adus un aport considerabil si ii incurajeaza pe ceilalti sa fie creativi si deschisi).

Nu uitati sa multumiti celor care va ajuta. Recunoasterea publica sau premiile in bani pentru sugestiile bune pot motiva mult angajatii. Totusi, un asemenea program trebuie pus in aplicare cu grija. Experienta a demonstrat faptul ca acest tip de programe duce la nemultumiri in randul angajatilor care pot pune aportul lor mai presus decat al celorlalti.

Promovati proliferarea sugestiilor bune. Conducerea trebuie sa dea de inteles angajatilor ca sugestiile fac parte in mod firesc din obligatiile postului fiecaruia.

Nu uitati de feedback, asa ca inchideti cercul! Angajatii trebuie sa stie ca sugestiile lor nu sunt ignorate. Este important ca sefii sa le comunice angajatilor atunci cand sugestiile lor sunt implementate. Facand acest lucru, exista o mai mare probabilitate ca angajatii sa mai faca sugestii utile si pe viitor.

2 thoughts on “Cand conducerea ignora sugestiile venite de la angajati

 1. buna ziua

  as dori daca se poate un comentariu legat de faptul ca desi in organizatia pe care o conduc la nivel local incerc sa aplic toate aceste principii si mai mult motivez peste limita impusa de centru un numar cat mai mare de angajati pentru PERFORMANTE exista nemultumiri din partea celorlalti desi aceste motivatii sunt apanajul meu ca manager si nu sunt obligatorii prin CIM

 2. buna ziua

  as dori daca se poate un comentariu legat de faptul ca desi in organizatia pe care o conduc la nivel local incerc sa aplic toate aceste principii si mai mult motivez peste limita impusa de centru un numar cat mai mare de angajati pentru PERFORMANTE exista nemultumiri din partea celorlalti desi aceste motivatii sunt apanajul meu ca manager si nu sunt obligatorii prin CIM
  pare ca nimeni nu intelege ca aceste stimulente sunt destinate MOTIVARII si marea masa o vad ca pe un dat firesc…
  multumesc pentru intelegere..

  Bogdan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *