Inteligenta emotionala – coachul interior

Este cert faptul ca succesul se bazeaza foarte mult pe intelect. De exemplu, toate deciziile pe care o persoana le ia din punct de vedere financiar sunt bazate pe o serie de detalii, de analize, de strategii fundamentate pe date concrete si dovezi. Toate acestea, fara un intelect “dezvoltat” nu pot produce succes, insa nu toate persoanele inteligente sunt “de succes”. Ce au in plus unele fata de celelalte? Raspunsul vine din studii: inteligenta emotionala. De exemplu, succesul (indiferent daca este in viata privata sau la locul de munca) depinde doar 20% de intelect (IQ) si 80% de inteligenta emotionala (EQ). Aceasta din urma, spre deosebire de IQ nu poate fi definita ca fiind o capacitate fixa in sensul ca nu are limite sau marje in care se poate dezvolta. Tot ca o diferenta, capacitatea emotionala a unui om poate sa creasca cu varsta, bazandu-se in mare parte pe experientele de viata ale acestuia, cu conditia esentiala sa ii fie acordata atentia si eforturile necesare. Daca intelectul este cel care ne ajuta sa rezolvam probleme, sa facem calcule sau sa procesam informatii, inteligenta emotionala este cea care ne dezvolta latura creativa si ne ajuta sa invatam sa ne folosim/redirectionam eficient emotiile in vederea rezolvarii problemelelor, in atingerea scopurilor, in lucrul cu ceilalti oameni etc.

Termenul de inteligenta emotionala a fost pentru prima oara mentionat in 1990 cand psihologii Peter Salovey si John Mayer au publicat un articol de specialitate in care  consemnau acest nou termen si defineau componentele conceptului. Inteligenta emotionala reprezinta o capacitate personala prin care se identifica si gestioneaza in mod eficient propriile emotii in raport cu scopurile personale urmarite in acel moment (familie, cariere, dezvoltare personala etc.). Inteligenta emotionala ajuta individul sa-si atinga telurile cu un minim efort si mai ales cu reducerea la minim a conflictelor inter si intra-personale. Cu ajutorul inteligentei emotionale, prin care un individ reuseste sa-si gestioneze eficient emotiile, o persoana isi calculeaza fiecare pas al actiunilor sale astfel incat sa se asigure ca, in primul rand este pe drumul cel bun si, in al doilea rand, ca nu face risipa de energie in relatiile cu ceilalti. Am putea spune ca inteligenta emotionala joaca rolul unui coach interior care ne ajuta sa traim in concordanta cu ceea ce ne-am propus sa facem in viata.

Orice persoana interesata sa-si dezvolte inteligenta emotionala trebuie sa porneasca pe acest drum prin autocunoastere care este un proces ciclic, cumulativ si continuu. Zilnic ne confruntam cu situatii noi, provocatoare care ne determina sa invatam lucruri noi si sa ne stapanim emotiile mult mai puternic. Cu fiecare experienta noua invatam lucruri noi si fiecare astfel de “lectie” ajuta la fundamentarea intelepciunii.

Pentru a ne autocunoaste de cele mai multe ori apelam la serviciile unui coachi care ne ajuta sa ne indeplinim scopurile propuse, care ne ofera sugestii, sfaturi, care are incredere in noi si ne determina sa ne bazam pe propriile noastre forte, care ne incurajeaza si ne lauda reusitele, care se foloseste de esecurile cu care ne confruntam pentru a ne ajuta sa invatam lucruri noi si valoroase etc. Insa, astfel de servicii sunt nu numai costisitoare, dar si limitate temporar. Un coach nu sta cu noi 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Tocmai de aceea, unele persoane isi dezvolta asa numitul “coach interior” care se aseamana cu constiinta numai ca, spre deosebire de aceasta din urma, coach-ul interior nu impune sentimente de vinovatie atunci cand ceva nu merge bine sau am gresit, ci ne stimuleaza sa invatam din acele erori. Coach-ul interior nu dicteaza ce este bine si ce este rau, ci ne indemana sa extragem din fiecare actiune acele componente care sa ne ajute sa ne indeplinim telul. Coach-ul intern ne monitorizeaza actiunile, ne ajuta sa stim la ce nivel ne aflam si care sunt urmatorii pasi. Coach-ul interior este o biblioteca vasta de informatii adunate din lectiile de viata deja invatate.

Diferenta dintre coaching-ul traditional si auto-caching-ul (apelarea la coach-ul interior) consta doar in “elementul motivator” care in primul caz este o alta persoana, iar la auto-coaching tu iti esti propriul antrenor. Ceea ce face ca auto-coachingul sa functioneze este tocmai relatia pe care o ai cu tine insuti. De aici si necesitatea unei foarte bune autocunoasteri si mai ales o buna auto-intelegere.

De ce anume are nevoie o persoana pentru a-si dezvolta coachi-ul interior? In primul rand de inteligenta emotionala. Cu cat aceasta este mai puternica, cu atat si auto-coach-ul este mai bine conturat. Un coach interior este un adevarat “partener” pentru experientele de viata de zi de zi atat la locul de munca (profesional), cat si in familie (personal). Coach-ul interior e cel care va ajuta sa va respectati angajamentele luate chiar si in acele momente de criza in care sunteti tentati sa abandonati. Exista sapte pasi importanti pe care un coach interior trebuie sa-i parcurga catre inteligenta emotionala: observarea, interpretarea, pauza, directionarea, refelctarea, celebrarea si repetarea.

De ce am avea nevoie de un astfel de coach? In primul rand pentru ca el ne va fi un reper sicer, fidel si intelegator care sa ne ghideze spre indeplinirea scopurilor.

Pot dezvolta oricand un coach interior? Raspunsul este NU. Pentru a incepe procesul de auto-coaching asigurati-va ca raspundeti urmatoarelor intrebari:

– Sunt sau nu suficient de flexibil pentru a incerca noi abordari in locul celor vechi?

– Sunt sau nu dispus sa renunt la vechile mele tipare de actiune si sa le inlocuiesc cu altele noi?

– Sunt sau nu in masura sa identific cel putin un lucru pe care as vrea sa-l schimb?

– Sunt sau nu dispus sa aloc timp si energie in procesul de auto-coaching?

– Sunt sau nu dispus sa fiu 100% sincer cu mine?

– Sunt sau nu dispus sa cer ajutor in exterior atunci cand nu am forte suficiente?

Daca ati aspuns sincer la aceste intrebari, iar raspunsurile au fost pozitive inseamna ca sunteti pregatit sa incepeti auto-coachingul. Daca puteti sau nu sa faceti acest lucru nu veti sti cu siguranta pana cand nu incercati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *