Autocunoasterea emotionala

Conceptul de Inteligenta Emotionala a fost promovat de catre Daniel Goleman, insa teoria acestuia a fost dezvoltata de catre profesorii Peter Salovey si Jack Meyer. Dr. Reuben BarOn a fost cel care a masurat pentru prima oara nivelul Inteligentei Emotionale si a validat acel test.

Conform definitiilor, Inteligenta Emotionala (EQ) reprezinta capacitatea noastra de recunoastere, intelegere si mai ales utilizare a emotiilor pe care le avem, pe care le folosim in luarea celor mai bune decizii si punerea lor in practica. Tocmai de aceea s-a ajuns la concluzia ca EQ reprezinta un element de baza atat in reusita profesionala, cat si in implinirea personala. Inteligenta Emotionala are doua mari componente: cea intrapersonala (responsabila de propriile sentimente) si cea interpersonala (compusa din abilitatile sociale ale individului).

Cu cat gradul de dezvoltare al EQ este mai mare, cu atat persoana in cauza stie sa-si controleze si sa-si exprime emotiile astfel incat sa obtina rezultatele dorite. Emotiile sunt firesti, sunt naturale si sunt determinate de numerosi factori atat externi, cat si interni. De cele mai multe ori ele apar atunci cand persoana nu isi poate “regla” activitatile in conformitate cu “cerintele” externe sau cand nu e capabil sa-si cunoasca sau recunoasca propriile capacitati. Emotiile ne influenteaza zilnic la mai multe niveluri si intensitati diferite.

Cea care este responsabila de identificarea emotiilor, de recunoasterea nivelului lor de intensitate, de intelegerea originii lor, de proiectearea mentala a efectelor pe care le pot produce, de luarea unor masuri in vederea ameliorarii lor este constiinta de sine. De aceea se impune o buna autocunoastere emotionala pentru ca aceasta este una din piesele de baza ale EQ. Doar o buna intelegere si utilizare a informatiilor de natura emotionala ne poate ajuta sa folosim, acceptam, gestionam si utilizam emotiile pe care le avem sau pe care le percepem. Cu cat ne cunoastem mai bine pe noi insine, cu atat devenim mult mai buni din punct de vedere al EQ. Cand exactitatea acestor interpretari scade, riscam sa repetam unele greseli. Nu se impune modificarea starii noastre emotionale, nu trebuie sa ne “antrenam” in sensul de imbunatatire, ci doar o buna cunoastere si acceptare a nivelului nostru emotional este cheia. Persoanele care au o buna autocunoastere emotionala nu sunt surprinse de propriile lor emotii. De exemplu, astfel de persoane sunt cele care obisnuiesc sa spuna: “Trebuie sa fiu mult mai atent cand discut problema aceasta cu X pentru ca am tendinta de a gresi si de a spune lucruri pe care sa nu le pot face!”.

Intelegerea propriilor emotii sta la baza unei bune relatii cu ceilalti oameni (fie ca sunt de la locul de munca, fie ca sunt din familie sau cercul de prieteni) si mai ales la crearea unui ambient pozitiv. O slaba intelegere a emotilor produce disconfort, iar cei din jur va pot percepe ca fiind inadaptat emotional sau insensibil. Aceasta situatie poate aparea fie din cauza faptului ca propriile emotii nu sunt suficient de bine intelese (sunteti confuz si nu stiti exact ceea ce simtiti), fie din faptul ca nu va puteti identifica in mod corect puntele slabe si cele forte. In acest mod se pierde sansa de a atinge telurile urmarite folosindu-va de bagajul de informatii care insotesc sentimentele dvs.

Stim faptul ca emotiile sunt defapt informatii, iar o buna autocunoastere reprezinta practic cheia decodificarii lor. In momentul in care acest “seif” este deschis, avem ocazia de a utiliza informatiile in mod corect astfel incat sa ne raportam eficient in relatiile pe care le stabilim cu celelalte persoane (colegi, sefi, subalterni, clienti etc.), sa-i intelegem (empatizam) si sa stim exact ce ii determina sa aibe anumite reactii, asteptari, dorinte, preferinte, optiuni etc. O astfel de cunoastere poate sta chiar si la baza unor comportamente motivationale.

Iata un scurt ghid cu ajutorul caruia va puteti imbunatati EQ prin autocunoastere:

1. Realizati un plan al punctelor dvs. puternice si slabe si cereti si pareri exterioare cu privire la acestea. Solicitati parerea colegilor, a sefilor, a subalternilor, a familiei etc. cu privire la propriile dvs. puncte forte si puncte slabe.

2. Pentru a cunoaste si a intelege mai bine modul in care cei din jur va percep, utilizati evaluarile de 3600. Cu ajutorul acestor teste va puteti verifica acuratetea propriei dvs. analize privindu-va si prin ochii celorlalti.

3. Analizati mult mai atent punctele slabe si vulnerabile si incercati sa le “ameliorati” cu ajutorul exercitiilor sau a cursurilor de dezvoltare personala.

4. Creati-va un “caiet cu invataminte” in care sa notati tot ce ati invatat nou (din punct de vedere emotional) in fiecare zi. Un astfel de caiet va reprezenta o noua “oglinda” a starii dvs. emotionale. Recitind periodic acest jurnal veti avea posibilitatea sa va identificati si paternurile repetitive si sa incercati ca la urmatoarele activitati sa utilizati invatamintele deja asimilate, nu sa le consemnati iar ca pe unele noi.

5. Nu toate invataturile sunt si cele mai bune. Asigurati-va de acest aspect fie prin lecturi suplimentare, fie prin cererea unor opinii exterioare.

6. Daca aveti anumite puncte slabe pe care nu reusiti sa le depasiti sau imbunatatiti solicitati ajutorul specializat al unui coach sau mentor.

7. Daca va confruntati cu o situatie noua problematica, realizati mai intai un scurt brainstorming in urma caruia sa alegeti acea/acele actiuni care va pun cel mai bine in valoare punctele forte sau le reduc la minim pe cele slabe.

8. Analizati-va in detaliu modul dvs. de a reactiona atunci cand apar schimbari nedorite. In ce masura le acceptati, in ce masura va opuneti, in ce masura va adaptati la ele. Care sunt gandurile si sentimentele pe care le aveti in aceste situatii si in ce masura schimbarea lor va poate ajuta.

9. Nu cadeti in monotonie. Incercati macar saptamanal sa faceti ceva nou. Situatiile noi va dezvaluie noi aspecte interioare ajutandu-va la o mai buna autocunoastere.

10. Intrebati-va in permanenta “Ce simt eu acum, in situatia asta?”. Daca acel sentiment se repeta de fiecare data cand va aflati in acel context veti sti data viitoare la ce sa va asteptati si mai ales cum puteti sa combateti starile negative: “Da, am emotii cand prezint raportul, dar de data aceasta ele vor fi mult mai mici!”.

11. Identificati emotiile pe care le aveti, sentimentele pe care le traiti si definiti-le cat mai exact. “Suparat” poate sa fie defapt “manios” sau “gelos” sau “nemultumit” sau “dezamagit” sau “ranit” etc. Este mult mai bine sa stim exact care este natura emotiilor noastre si cum pot fi ele gestionate.

12. In situatiile neplacute cu care va confruntati faceti o scurta “pauza introspectiva” si analizati-va sentimentele pe care le aveti in acel moment. Acelasi lucru il puteti face si cand situatiile sunt placute.

13. Identificati “motorul” sentimentelor care stau la baza starilor dvs. pozitive. “Ce ma face sa ma simt atat de bine?”.

14. Starile de cadere, de deprimare au si ele la baza un set de sentimente. Care sunt acestea in cazul dvs.? Ce va seaca de energie?

15. Identificati situatiile cotidiene in care nu aveti incredere in propriile forte, cand neincrederea a pus stapanire pe dvs. Sau cele in care v-a fost de-a dreptul teama/frica. Ce v-a determinat aceasta stare?

16. Enumerati situatiile in care ati schimbat felul dvs. de a actiona si ati oprit emotiile negative (cele mai dese astfel de situatii apar in trafic).

17. Nu va interiorzati! Expuneti-va sentimentele in actiuni si discutati cu cineva apropiat si de incredere legat de sentimentele pe care le aveti atat pozitive, cat si negative.

18. Analizati-va vocea interioara atunci cand sunteti intr-o stare negativa. Comparati aceasta situatie cu cea in care sunteti fericit sau bucuros! Cum puteti aduce vocea calma a starii de bine si in situatiile neplacute?

19. Situatiile cele mai puternice din punct de vedere emotional sunt, din pacate, cele negative. Incercati in acele momente sa analizati in ce masura activitatile dvs. sunt influentate de cuvintele pe care le rostiti, de tonul vocii, de intreg limbajul nonverbal.

20. Faceti periodic cate o “pauza mentala” in care sa va detasati de contextul in care va aflati, dar in care sa va analizati amanuntit modul in care sentimentele pe care le aveti in acel moment pot afecta activitatea pe care tocmai o desfasurati.

Este cert faptul ca IQ si EQ sunt fundamentale pentru a reusi in viata. De asemenea, acesti doi termeni sunt incompleti si mai ales ineficienti unul fara celalalt. IQ-ul este cel care te ajuta sa discerni, sa apreciezi corect situatiile in care te afli, sa faci calcule etc. EQ este cel responsabil cu nivelul de autoapreciere si autocunoastere, care ne face sensibili la ce se intampla in jurul nostru si ne ajuta sa ne adaptam social. Nu trebuie sa uitam faptul ca o data cu cresterea nivelului de Inteligenta Emotionala se amelioreaza si calitatea intregii noastre vieti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *