Ce ar trebui sa stim despre efectele stresului

Despre stres s-a scris foarte mult. S-au dezbatut cauzele, efectele pe termen scurt si lung, s-au punctat diverse metode prin care nivelul de stres poate fi tinut in frau insa, in acest articol vom scoate la lumina cateva moduri in care putem aborda inca de la inceput stresul pentru a nu avea de suferit mai tarziu si astfel sa puteti intelege care este rolul stresului in viata dumneavoastra.

Este foarte important de stiut faptul ca inca de la inceput, de cum simtiti ca nivelul stresului incepe sa creasca, trebuie sa-l abordati corect, mai ales din punct de vedere fizic. In timpul perioadei stresante, corpul uman consuma energie la acelasi nivel la care o face atunci cand este supus unui efort fizic sustinut. Ca atare, este foarte important sa va mentineti o stare de relaxare fizica indusa prin respiratie controlata sau mici tehnici de meditatie care au ca principala menire reechilibrarea energiilor in organism. Chiar daca seful v-a adus pe birou un teanc nou de acte pe care trebuie sa le rezolvati nu intrati in panica, ci incercati sa va ridicati de la birou si sa va relaxati organismul pentru cateva minute. Daca nu o faceti, acesta va consuma foarte multa energie si pe langa faptul ca nu veti putea rezolva totul la timp sau corect, veti avea de suferit si mai tarziu cand corpul isi va cere tributul. Efectele stresului pot fi stopate din prima!

Stresul nu poate fi abordat identic de toate persoanele pentru ca efectele sale depind nu numai de natura factorilor stresanti, de duata acestora, contextul in care se instaleaza, ci si de tipul de atitudini pe care oamenii le au. Sunt unele persoane care abordeaza corect stresul, il privesc detasate si trec mult mai usor peste acesta. Sunt altele, care au comportamente de tip autosabotaj, care nu fac altceva decat sa amplifice nivelul stresului in loc sa-l reduca. Daca aveti astfel de tendinte, va puteti reduce semnificativ nivelul de stres analizand si adoptand metodele potrivite celor care se confrunta cu stresul sustinut sau autosabotajul.

Cu totii suntem supusi zilnic factorilor stresanti: de cate ori nu am fost nerabdatori cu cei din jur, de cate ori nu ni s-au parut prea lenti colegii cu care lucram sau nu ne-a deranjat ceva (poate chiar exagerat de mult) la ei? Si atunci toate frustrarile care se aduna de-a lungul timpului rabufnesc prin comportamente nepotrivite deoarece in acele momente judecata noastra tinde sa devina opaca. Unele persoane se intalnesc ocazional cu astfel de situatii, altele insa, cu tendinta de autosabotaj, le cauta si le amplifica crescand nivelul de stres, fara a fi constienti ca ei insisi sunt “motorul” acestor situatii stresante. De cele mai multe ori astfel de persoane sunt catalogate ca fiind carcotase sau permanent nemultumite (cele care se cearta cu toata lumea indifernt de motive). O atintudine corecta modifica nivelul de stres!

Pastrand aceasta idee, nu trebuie sa pierdeti din vedere faptul ca stresul prelungit sau repetitiv, mai ales pentru un organism (inclusiv psihic) nepregatit sau epuizat, poate produce grave probleme de sanatate. O gandire negativa si un stres emotional puternic duc inevitabil la diverse boli psihosomatice. Plus ca studiile au aratat faptul ca persoanele care traiesc in mediu stresant imbatranesc fizic mult mai repede. O atitudie gresita duce la grave probleme de sanatate!

Nu toate tipurile de stres pot produce boli sau dezechilibre in organism. Exista, de exemplu, eustresul care este necesar si benefic pentru o viata echilibrata. Eustresul este cel care ne face sa ne simtim in forta si energici. El este tot o forma de stres care este validata printr-o reactie insotitoare moderata catecolaminica si cortizolica, insotita si de alte reactii fiziologice. Eustresul (care este pozitiv) reprezinta nivelul unei stimulari psihoneuroendocrine moderate, optime, care mentine echilibrul si tonusul fizic si psihic al persoanei, starea de sanatate si induce o adaptare pozitiva la mediu. Nu toate tipurile de stres sunt daunatoare pentru organism!

Unele situatii stresante nu pot fi stopate sau evitate. Asa ca suntem nevoiti sa ne confruntam cu ele. Insa, pe multe dintre acestea le putem contracara fie cu un stil de viata sanatos care sa ne ajute sa avem energia de a le depasi, fie prin orprirea lor inca din primele momente. Daca sunteti deja cu foarte multa munca pe cap, anuntati-va seful sau colegii ca nu puteti prelua si alte sarcini. O astfel de atitudine va va da siguranta ca nu va veti intalni cu situatia stresanta in care, cu toate ca aveti foarte multa treaba, cineva va mai cere sa faceti si alte lucruri. Sau, daca ceea ce faceti este foarte important si va solicita focusare, incercati sa delegati alte persoane care sa faca acele actiuni minore, dar care sunt mari consumatoare de timp si energie (indosarieri, clasificari, tabele, verificari etc.). O mare parte din stresul zilnic poate fi combatut!

Anumite trasaturi de personalitate innascute si/sau invatate fac diferenta intre doua persoane care sunt supuse aceluiasi tip de stres. Una dintre ele poate gasi metodele de rezolvare mult mai rapide si eficiente, altele nu. Exista insa unele caracteristici personale care pot afecta nivelul de stres si au un grad ridicat de risc de epuizare. De exemplu, perfectionismul. Sunt unele persoane care doresc ca ceea ce fac sa fie “perfect”, exact asa cum ele au stabilit inca de la inceput, indiferent de factorii care le pot influenta. Desigur, dorinta de a face ceva foarte bine este un semn al unui om muncitor si poate fi o trasatura pozitiva care duce la excelenta. Cu toate acestea, perfectionismul poate provoca stres excesiv mai ales cand in timpul actiunilor intervin diversi factori perturbatori, de multe ori necontrolabili. O alta trasatura este pesimismul. Pesimistii au tendinta de a vedea lumea ca fiind mai amenintatoare decat optimisti. Ei isi fac in permanenta mult mai multe griji despre lucrurile care cred ei ca vor merge prost, se asteapta numai la lucruri rele, nu au incredere deloc in fortele proprii etc. Pesimiştii isi creaza de cele mai multe ori stres inutil mai ales in multe situatii banale de zi cu zi. Si ei au un comportament de autosabotaj. Din fericire, optimismul poate fi invatat, intr-o anumita masura. Atle caracteristici sunt neincrederea, pierderea in detalii, excitabilitatea crescuta etc. Nu toata lumea reactioneaza la fel la stres!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *