Interviul – etapa importanta in procesul de recrutare si selectie

Interviul de angajare reprezinta o modalitate concreta prin intermediul careia se afla “povestea” CV-ului unui candidat. In acest mod, intervievatorul poate afla anumite detalii pe care nu le-a putut surprinde prin intermediul testelor sau al CV-ului. Tocmai din acest motiv in timpul interviurilor sunt adresate intrebari cu raspuns deschis, ele avand rolul sa il determine pe candidat sa ofere cat mai multe informatii despre el.

Inainte de a incepe construirea propriu-zisa a intrebarilor si a ghidului de interviu, se defineste cu claritate obiectul interviului (ce se urmareste).

Pregatirea interviului

Locul in care se va desfasura intreviul este foarte important. Din acest motiv alegerea locatiei se va face tinand cont de faptul ca nimic nu trebuie sa distraga atentia ( d. ex.: zgomote sau lumini puternice). Intervievatul trebuie sa se simta in largul lui, fapt care poate fi verificat cu o simpla intrebare. Chiar daca raspunsul este intotdeauna politicos, un fin psiholog poate “citi” reactia celui din fata lui.

Asigura confidentialitatea

Pentru a crea o atmosfera de incredere, specialistul in resurse umane trebuie sa precizeze candidatului ca ii va fi garantata confidentialitatea pe tot parcursul procesului de recrutare. Aceasta presupune informarea candidatilor in legatura cu persoanele care au acces la datele confidentiale si modul in care acestea sunt utilizate. In cazul in care situatiile care apar devin neclare sau “interpretabile”, potentialul angajator trebuie sa ceara acordul candidatului pentru accesul unui tert la informatiile confidentiale.

Explica formatul interviului

Un interviu reusit, atat din punctul de vedere al celui care recruteaza, cat si al celui care candideaza, este un interviu cu o anumita coerenta logica. De aceea, trebuie explicata structura si tipul interviului si argumentata alegerea unui anumit format. Bineinteles, candidatul trebuie sa aiba oportunitatea de a pune si el intrebari, de a-si clarifica nelamuririle si de a sti cum sa isi gestioneze timpul acordat interviului.

Detalii… de baza

Succesul unui interviu se bazeaza si pe detalii, ca orice lucru bine realizat:

– intervievatii trebuie aiba acces la informatiile necesare pentru a lua legatura ulterior cu cel/cei care l-au intervievat;

cel care sustine interviul nu trebuie sa se bazeze doar pe o buna memorie. De aceea, el trebuie sa apeleze si la notite;

la finalul interviului, specialistul HR trebuie sa anunte candidatul care este perioada de analiza a interviurilor si care este data la care va fi anuntat rezultatul final.

Intrebari?

Formularea intrebarilor

Majoritatea intrebarilor trebuie sa fie cu raspuns deschis. Respondentii pot alege astfel sa raspunda la o intrebare in stilul propriu si pot elabora si nuanta raspunsul.

Intrebari neutre

Pentru a obtine o imagine cat mai obiectiva, cel care recruteaza ar trebui sa evite intrebarile care pot influenta raspunsurile. De aceea, el trebuie sa evite includerea de judecati de valoare in enunturi si sa formuleze intrebari cat mai neutre cu putinta.

Succesiune, nu avalansa de intrebari

Daca intervievatul este coplesit cu o avalansa de intrebari exista posibilitatea ca acesta sa “uite” anumite intrebari sau sa raspunda laconic si neconcludent. De aceea, este important ca intrebarile sa fie formulate clar si sa lase un interval adecvat pentru “a-si face efectul”. Aceasta strategie este mult facilitata atunci cand intervievatorul este familiar cu limbajul si tipul de cultura al candidatului.

Atentie la intrebarile de tipul “De ce?”

Acest tip de intrebari pot sugera o relatie cauza-efect care de multe ori nu exista. Respondentii pot intra in defensiva si pot incerca doar sa se justifice, fapt care nu contribuie la clarificarea chestiunii in discutie. Mai mult, acest tip de intrebare poate inhiba si raspunsurile la intrebarile urmatoare.

Atitudine

Cel care conduce interviul trebuie sa ramana pe cat de neutru posibil si sa manifeste in niciun moment reactii emotionale puternice la raspunsurile intervievatilor. De aceea, este recomandabila abordarea lui “Am auzit totul deja”.

Coerenta

Temele si intrebarile din cadrul interviului trebuie sa urmareasca un fir logic, usor sesizabil de catre candidat. Trecerea de la o tema la alta nu trebuie sa ramana un mister de dezlegat de catre candidat, fiind recomandabil ca “schimbarile de directie” sa fie facute evidente.

Controlul interviului

Se poate intampla ca recrutorul sa piarda controlul interviului atunci cand cei intervievati au tendinta de a devia spre alt subiect, au nevoie de foarte mult timp pentru a raspunde la o intrebare sau se pierd in detalii. In aceste situatii intervievatorul va trebui sa orienteze discutia spre tema in discutie, eventual reformuland mai clar intrebarea sau punctele de interes ale angajatorului.

Dupa interviu

Dupa ce interviul s-a incheiat, un specialist meticulos nu va uita sa isi completeze notele luate sau sa detalieze observatiile referitoare la atitudinea si/sau personalitatea candidatului. Este o ocazie speciala pentru un veritabil debriefing HR in scris, deoarece impresiile sunt inca foarte vii in mintea recrutorului.

Feedback-ul

Desi interviul s-a incheiat, procesul de recrutare si selectie este complet abia in momentul in care intervievatorul contacteaza candidatul pentru a-l informa in legatura cu alegerea facuta de companie. Exista insa organizatii care nu mai contacteaza candidatii respinsi. Este o greseala care in timp afecteaza imaginea de angajator si care contribuie la formarea perceptiei ca organizatia priveste angajtul pur instrumental, fara nicio consideratie pentru ei ca indivizi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *