Cand anume sa nu practicam coaching-ul

Cand vine vorba de coaching, gasim numeroase articole si recomandari de tipul: ce anume este coaching-ul, cum se practica acesta, care sunt recomandarile, care sunt cerintele pentru un coach etc. Insa, exista si un aspect care este mai putin discutat: cand anume sa nu practicam coaching-ul. Iar acest subiect este cu atat mai important cu cat cel care practica coaching-ul este la inceput de drum.

In primul rand, coaching-ul nu poate fi facut tot timpul si in toate situatiile. Este extrem de important ca cel antrenat fie sa solicite el ajutorul, fie sa intre in program anuntat. In niciun caz sa nu se practice coaching cu o persoana fara ca aceasta sa stie ce se cere si asteapta de la ea. In al doilea rand, nu orice “antrenament” este coaching. Multe persoane fac adesea confuzii sau utilizeaza anumite instrumente crezand ca fac coaching. De exemplu, a oferi unei persoane informatiile de care ea are nevoie sau a o instrui intr-un anumit domeniu pentru a putea performa la locul de munca nu inseamna nici pe departe coaching. Ci vorbim aici, mai degraba, despre training. Coaching-ul este un proces clar prin care angajatul isi identifica singur si isi foloseste punctele forte in scopul obtinerii de rezultate performante si isi gaseste singur solutiile prin care sa poata depasi obstacolele de care se loveste. Categoric nu este coaching procesul prin care i se spune angajatului ce sa faca.

Chiar daca aceste doua aspecte au fost lamurite, exista cateva situatii in care coach-ul nu ar trebui sa actioneze si asta pentru ca risca sa scada calitatea procesului sau chiar sa esueze.

De exemplu, daca cel care face coaching este chiar managerul de linie al unor angajati, el nu trebuie sa inceapa procesul de coaching cu ei pe un segment in care ei nu sunt fie specializati, fie instruiti. Daca acestia se afla intr-un proces de training, este recomandat ca partea de coaching sa se axeze pe zona deja parcursa. In acest fel, angajatii isi pot fixa mult mai bine cunostintele noi, le pot interioriza si utiliza corect si eficient, gasindu-le singuri utilitatea. De aceea se recomanada ca inainte de coaching sa se faca training, nu invers.

Un alt moment gresit ales pentru a demara procesul de coaching este atunci cand acesta nu este clar conturat si pentru cel antrenat. De multe ori se intampla ca unii angajati sa intre in procese de coaching fara a li se explica ce anume se cere de la ei si mai ales cum li se masoara evolutia/performanta. Amintiti-va ca una din misiunile coaching-ului este aceea de a ajuta angajatul sa-si depaseasca obstacolele pentru a obtine performanta. Daca el insa nu stie ce performanta trebuie sa atinga, nu va sti nici cum sa ajunga la ea. De aceea, nu se face coaching inainte de a se stabili clar obiectivele.

Nu se poate face coaching cu o persoana care nu vrea sau nu accepta acest ajutor. Chiar daca persoana este inclusa intr-un program de coaching, nu se poate obtine niciun rezultat pozitiv cu aceasta daca e refuza sau nu colaboreaza cu coach-ul. A insista inseamna esec, atat la nivelul angajatului, cat si al coach-ului. De aceea, nu se poate face coaching decat atunci cand ambele parti sunt implicate 100% in proces.

Pentru ca si coach-ul este un om care poate avea propriile sale probleme, este indicat ca procesul de coaching sa nu se deruleze in conditiile in care coach-ul este stresat, suparat, furios etc. Chiar daca va incerca sa-si ascunda aceste probleme, el va transmite involuntar (prin canalele nonverbale) catre cel antrenat o serie de semnale negative care pot perturba procesul de coaching. Pe de alta parte, coach-ul nu va mai avea forta de a entuziasma si sustine persoana antrenata. De accea, nu se poate face coaching decat daca starea psihica a coach-ului este una pozitiva.

Coaching-ul necesita timp si preocupare. Nu poate fi facut pe fuga si din “poignee”. De aceea, daca coach-ul nu-si aloca suficient timp pentru coaching el nu va duce la bun sfarsit actiunea pe care a inceput-o. Va fi tentat sa-l grabeasca pe cel antrenat sa gaseasca o solutie sugerand-o in mod evident. Si in aceasta situatie nu se mai poate vorbi de coaching profesionist. De aceea, nu se poate face coaching daca timpul ne preseaza.


One thought on “Cand anume sa nu practicam coaching-ul

  1. Pingback: Cand anume sa nu practicam coaching-ul | Cursuri si Certificari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *