Criza pune paie pe foc discriminarilor din companii

“Desi se spune ca nu se tine cont de asta, acest criteriu functioneaza: esti in varsta, nu te iau”, suna declaratia unui angajat din Timisoara data cu ocazia elaborarii unui studiu amplu despre discriminare, realizat de IMAS, la cererea Centrului de Resurse Juridice, pe vremea cand motoarele economiei mondiale si locale erau inca la turatie maxima. Unul dintre cele mai pesimiste rezultate ale studiului este ca, in mediul de afaceri din tara, un angajat se intalneste in premanenta cu fenomenul discriminarii. Mai exact, chiar de la primii pasi spre o posibila cariera de succes.


Astfel, 26,16% dintre anunturile de angajare citite de realizatorii studiului contineau discriminari pe criterii de gen, 13,45% impuneau limite de varsta nejustificate si in 34,33% dintre cazuri angajatorii cereau experienta prealabila candidatului, in conditiile in care sarcinile de munca nu necesitau acest lucru.
Mai tarziu, cand criza incepuse sa isi faca simtita prezenta printr-o serie de organizatii din tara, un alt studiu, realizat de acesta data de site-ul de recrutare BestJobs.ro, dezvaluia ca 91% dintre respondenti considera ca exista discriminare la interviurile de angajare, iar cele mai frecvente forme ale acesteia sunt in functie de varsta si etnie. Dar, cum majoritatea organizatiilor au inghetat procesele de recrutare, acum fenomenul isi arata coltii in randul angaja]ilor existenti.

“Angajatorii apeleaza cel mai des, in aceasta perioada de criza, la disponibilizari discriminatorii, pentru ca acestea sunt cele mai facile metode prin care pot indeparta din firma anumite categorii de oameni”, spune Catalina Cochinescu, consultant in resurse umane la firma de consultanta HR-Romania. “Este practic o metoda legala, folosita in scopuri nelegale”, adauga aceasta.

Cercetarea BestJobs.ro arata ca in general persoanele cu o singura calificare, trecute de 40 de ani au probleme la reangajare, deoarece angajatorii prefera persoanele tinere, pentru ca isi doresc “echipe mai dinamice”. Tot studiul BestJobs arata ca, printre principalele motive pentru care conducerea companiilor prefera adesea angajatii tineri in favoarea varstnicilor, se numara probabilitatea crescuta de a intampina probleme de sanatate si obligatiile familiale ale celor din urma. Totusi, pe termen mediu, persoanele in etate, pe langa experienta in munca, tind sa fie mai loiale si mai determinate ca tinerii. “O astfel de persoana are in spate un bagaj de informatii si experienta care ar putea ajuta foarte mult firma”, arata Catalina Cochinescu.

“Cu toate ca managementul unei companii ar trebui sa se focuseze in a pastra oamenii valorosi atunci cand se gaseste intr-o astfel de situatie in care, din punct de vedere economic, este nevoit sa renunte la o parte dintre angajati, in foarte multe dintre cazuri managementul nu stie cum sa scape mai repede de acele persoane care nu se potrivesc 100% cu propriile convingeri”, adauga aceasta.
La randul sau, studiul realizat de IMAS mai arata ca si cetatenii de etnie roma sunt supusi formelor de discriminare, din cauza unei perceptii negative larg raspandite. Astfel, 13% dintre respondenti considera ca in Romania nu ar trebui sa locuiasca romi si doar 11% ar accepta prezenta unui cetatean de etnie roma la locul de munca. Mai mult, cetatenii de etnie roma se confrunta, in 68% dintre cazuri, cu discriminari la interviul de angajare, in timp ce 61% dintre respondentii studiului au declarat ca s-au lovit de forme de discriminare venite din partea colegilor de serviciu. “Chiar daca la nivel de teorie se incearca o conduita etica, in practica, in timpul selectiilor si a interviurilor, se fac o serie de discriminari, unele evidente si altele mascate”, explica Catalina Cochinescu.

Desi practicile discriminatorii, de cele mai multe ori nu fac parte din politica marilor companii din tara, fiind un fenomen preponderent organizatiilor mici si mijlocii, totusi schimbarile aduse de criza economica, echilibreaza oarecum talerele balentei mecanismului de recrutare. “Piata nu era matura la angajari: daca in urma cu un an, candidatii nu se prezentau la interviuri acum avem 850 de candidati pe un singur loc”, spune Liliana Tanase, director general, la firma de training si recrutare de personal Leads Management. “Ceea ce nu era profesionist pentru un mediu de afaceri matur”, mai adauga Liliana Tanase.

Se pare ca zicala neaosa, care subliniaza ca femeile nu au ce sa caute in campul muncii, ci doar in bucatarie, coincide in parte si cu mentalitatea multor angajatori romani. Astfel, potrivit datelor Institutului National de Statistica, femeile din campul muncii au avut in luna octombrie a anului trecut, in medie, un salariu mai mic cu 7,3% decat cel inregistrat de anagajatii de sex masculin. Discrepantele dintre salariile realizate de barbati si femei pe diferite activitati economice sunt determinate de diferentele de nivel de calificare si de pozitia ierarhica de la locul de munca. Raportul de salarizare femei-barbati a inregistrat fluctuatii determinate in principal de eficienta activitatilor economice din diferite ramuri, respectiv de proportia femeilor incadrate in functii de conducere, sau cu studii superioare, mai subliniaza raportul. Totusi ecartul dintre salariul mediu brut al femeilor si cel al barbatilor s-a diminuat de la 24%, cat inregistra in anul 1996, la 17,6% in 2003 si, ulterior la 11,1% in 2007. Salariul mediu brut realizat de femei ca raport fata de cel realizat de barbati in luna octombrie se ridica in anul 2007, la 88,9%.

Minoritatile sexuale nu plac companiilor

Un studiu realizat de IMAS, la comanda Centrului de Resurse Juridice dezvaluie faptul ca 40% dintre romani considera ca homosexualii si lesbienele nu ar trebui sa traiasca in Romania, in timp ce numai 7% dintre respondenti ar accepta sa lucreze alaturi de un coleg care apartine unei minoritati sexuale. Mai mult, participantii la studiu apreciaza ca minoritatile sexuale intampina foarte des (50%) si des (50%) probleme la angajare. Raportul “Homofobie si Discriminare pe baza orientarii sexuale”, dat publicitatii in luna martie de Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, arata ca, desi majoritatea angajatilor se feresc sa-si dezvaluie orientarea sexuala colegilor de serviciu, totusi, in cazul minoritatilor sexuale, discriminarea este adesea insotita de hartuire, persiflare si izolare sociala.

Totusi, pe langa posibilitatea asocierii efectelor crizei cu o posibila disponibilizare a unui angajat homosexual, mai ales in aceasta perioada, “inainte de a lua decizia de a concedia o singura persoana dintr-un departament, unii patroni se gandesc de doua ori inainte de a face acest pas, mai ales in situatia in care acea persoana are o alta orientare sexuala”, precizeaza Catalina Cochinescu. Riscul este acela de a fi acuzat de discriminare, ceea ce contravine legilor muncii, avertizeaza consultantul HR.
Dar, de cele mai multe ori, salariatii concediati abuziv nu ataca decizia in instanta, fie de teama sa nu afle viitorii angajatori, fie pentru ca nu doresc sa-si dezvaluie orientarea sexuala in cadrul unui proces.
“, cam aceasta este mentalitatea si cei mai multi, din pacate, nu au nici o reactie legala”, adauga Catalina Cochinescu. “Insa, daca discriminarea este vadita si nu exista un dosar in spatele concedierii, cu ajutorul unui avocat, cei discriminati pot beneficia de toate drepturile legale si, de cele mai multe ori, pot cere si despagubiri materiale”, sfatuieste consultantul HR.
Potrivit raportului de activitate pe anul 2008, al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)se inregistreaza o crestere a numarului de plangeri privind discriminarea pe criteriu de nationalitate (de la 39, la 54), pe criteriu de gen (22 la 32), sau pe criteriul de varsta (de la 10 la 24).

Articol publicat de Cariere360.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *