Inteligenta apreciativa

Cu toate ca este un construct nou, inteligenta apreciativa ne ajuta sa explicam care este gandirea care sta in spatele succesului unor oameni. Element de baza al persoanelor inventive, inovatoare, care au capacitatea de a fi lideri etc., inteligenta apreciativa se manifesta in primul rand in modul in care sunt percepute lucrurile, situatiile, oamenii etc. Indiferent de situatie, realitatea primeste o valoare imensa si este considerata o sursa bogata de elemente pozitive, cu toate ca, de cele mai multe ori, acea realitate este perceputa de majoritatea oamenilor ca fiind una negativa, daca nu catastrofala.

Definitia pe care o primeste inteligenta apreciativa se bazeaza, in principal, pe capacitatea de percepere a potentialului inerent, cel care sta la baza generarii elementelor pozitive. Plastic vorbind, inteligenta apreciativa se refera la capacitatea individului de a vedea intr-o simpla samanta, o planta viguroasa si roditoare.

Teoretic, inteligenta apreciativa se bazeaza pe capacitatea de redefinire a contextului (vezi in alta maniera acea samanta), puterea de identificare a elementelor pozitive (cum ar evolua, ce ar aduce nou, cu ce ar ajuta acea samanata) si, cel mai important, identificarea scenariului de viitor (cum poate influenta in viitor acea samanta din prezent).

Cele trei elemente descrise succinct mai sunt sunt indispensabile inteligentei apreciative. Oricare dintre ele daca ar lipsi sau nu s-ar derula in mod normal, ar afecta proportional acest construct. Inteligenta apreciativa nu poate exista fara cele trei componente ale sale.

In ce consta redefinirea contextului? Este acea capacitate psihologica a individului de a scoate in mod intentionat din contextul actual un element si de a-l pune int-o alta perspectiva, scenariu, cadru. Desigur, aceasta actiune presupune o serie de optiuni pe care individul le are, la fel cum un pahar umplut pe jumatate poate fi privit din perspectiva faptului ca este pe jumatate gol sau pe jumatate plin. In aceasta situatie, persoana acorda mai multa atentie si valoare unui anumit stimul, ignorandu-i pe ceilalti, totul avand la baza judecata (valoarea elementului caruia i se acorda mai multa atentie trebuie sa aiba o valoare mai mare decat a celor ignorate).

Cun se identifica elementele pozitive? Este foarte greu pentru o persona sa identifice majoritatea elementelor pozitive ale unei situatii si aceasta datorita faptului ca oamenii se gasesc in contexte apreciative. De exemplu, daca cineva in care aveti mare incredere va recomanda o carte de specialitate ca fiind una foarte buna, o veti citi si veti identifica in ea un numar mare de informatii cu caracter de adevar sau valoare pentru dumneavoastra. In schimb, daca primiti ocazional aceasta carte (ca bonus la cumpararea unui serviciu) si o veti citi, veti fi tentat sa nu mai cautati atat de multe elemente pozitive. Ba mai mult decat atat, in cadrul unei discutii puteti chiar sa considerati cartea ca fiind “slabuta”. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca oamenii interpreteaza sau redefinesc detaliile in functie de contextul in care se afla, de influentele pe care le primesc, de asteptarile pe care si le fac. Oamenii care au dezvoltata inteligenta apreciativa au capacitatea de a extrage elemente pozitive din orice situatie, din orice context si astfel ei pot identifica mult mai usor talente sau potential intr-un business, comparativ cu restul oamenilor.

E greu sa identifici scenariul viitor? Nu, mai ales pentru cei cu inteligenta apreciativa. De ce? Pentru ca ei au deja o baza de plecare si anume lista de elemente pozitive identificate. Urmatorul pas este acela al realizarii de conexiuni intre ele (intre cele ale prezentului) si scopul urmarit. O cheie importanta pentru ei este capacitatea de a vedea si intelege cum evolueaza viitorul din prezent. De pomana o persoana poate identifica elementele pozitive dintr-o situatie in conditile in care nu stie sa le coreleze. Este ca si cum ai avea o serie de piese pe care nu le-ai mai vazut in viata ta si iti lipseste schema lor de asamblare.

Pentru a putea spune ca avem de-a face cu inteligenta apreciativa este nevoie sa identificam la o persoana perseverenta, pasiunea, idealurile, visurile de anvergura, capacitate de a depasi obstacole, spiritul inovator, creativitatea, crezul in munca ei, capacitatea de a-i convinge si pe cei din jur si de a-i antrena etc.

Inteligenta apreciativa se bazeaza foarte mult si pe persistenta, pe abilitatea de a-i determina pe oameni sa creada in telurile lor, sa le urmareasca si sa le duca la bun sfarsit, trecand peste toate obstacolele pe care le intalnesc pe drum. Totul bazandu-se pe increderea in fortele proprii, pe toleranta fata de incertitudine, capacitatea de a se redresa rapid dupa o cadere sau o piedica.

Inteligenta apreciativa se leaga foarte mult si de nevoia de sens, de valoare a oamenilor, de viziune. Ea este cea care ne permite sa visam creativ si sa nazuim ceva de valoare. Ea este sustinatoarea ideii de imbunatatire a conditiilor si duce la noi oportunitati. Cei care poseda inteligenta apreciativa au capacitatea de a da activitatii cotidiene un sens al scopului. Pentru ca au capacitatea de a identifica in orce situatie elementul pozitiv, ei dau dovada de foarte multa flexibilitate si adaptare la noi situatii, de a face fata noilor vicisitudini, traverseaza cu stoicism obstacolele, vad imaginea in ansamblu, nu doar pe bucati, fac conexiuni intre cele mai diverse elemente, isi reconfigureaza rapid persepectivele la noile realitati ceea ce le permite sa vada, in increngatura de obstacole, iesirea din labirint. Din acest motiv ei, care sunt perceputi ca fiind “optimisti incurabili”, reusesc intodeauna sa-si traiasca viata sub semnul unui optimism realist, ancorat in fapte si situatii concrete.

De cele mai multe ori, cei care poseda inteligenta apreciativa sunt lideri sau reusesc sa conduca organizatii care pun valoare pe inovatie si creativitate.

One thought on “Inteligenta apreciativa

  1. Ceea ce este foarte util sunt pasii simpli prin care se poate desavarsi aceasta inteligenta nativa in fiecare: doar invatand sa reancadram, sa apeciem pozitivul oricat de nic ar fi si sa vedem cum se intrupeaza viitorul cu incredere din prezentul infim. Concret : la o sedinta reancadram ideea unui coleg, vorbiti cu un copil incuranjand pornirile lui artistice , reflectati la modul in care v-ati petrecut ziua si remarcati progresele , succesele. Aceasta e calea ce duce spre implinire si in viata profesionala, si in cea familiala si pe plan personal. Incepe ca o joaca, dar devine utila pentru globul intreg !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *