Foloseste-te de comunicarea nonverbala

Persoanele care stiu sa utilizeze corect, dar si sa interpreteze foarte bine mesajele trimise ori primite pe aceasta cale sunt avantajate atat din punct de vedere personal, cat si profesional. Cu toate ca avem tendita sa credem ca mesajele verbale si cele scrise sunt predominante si incarcate cu cea mai mare valoare in comunicare, studiile au aratat contrariul: mesajele nonverbale detin 70% din comunicarea interpersonala zilnica. In aceste conditii, ideal este sa va imbunatatiri aceste abilitati de comunicare nonverbala. Iata cateva metode prin care puteti citi semnalele nonverbale pe care alti oameni (colegi de birou, sefi, parteneri de viata sau de afaceri etc.) cu care va intalniti si intrati in dialog vi le transmit. Deasemenea, aceste metode va pot ajuta in a va spori capacitatea de a comunica in mod eficient.

Identificati semnalele nonverbale. Cu toate ca acestea sunt, in unele cazuri, foarte subtile, subconstientul celui care stie sa descifreze mesajele nonverbale le inregistreaza si ii produc acestuia o stare de nesiguranta sau suspiciune (in situatiile in care mesajele nonverbale nu coincid cu cele verbale) sau intensifica starile (in momentul in care mesajele nonverbale se suprapun peste cele verbale).

In timpul in care doua persoane comunica, se transmit mesaje de la una la alta pe mai multe canale. Tocmai din acest motiv este bine sa acordati atentie informatiilor pe care persoana din fata dumneavoastra vi le poate transmite (de cele mai multe ori in mod inconstient). Printre acestea sunt: postura corpului, modul in care isi foloseste mainile (gestica), mimica, tipul de contact vizual pe care il stabileste cu dumneavoastra, tonul si taria vocii etc. Exiata numeroase studii si tratate care sa va ajute sa decodificati fiecare tip de comunicare nonverbala de genul: ce anume ar putea transmite partenerul meu de discutii daca evita sa ma priveasca in ochi.

Identifica acele comportamente necongruente. Analizati mult mai atent o situatie mai ales in conditiile in care cuvintele celui cu care purtati o discutie nu se potrivesc cu comportamentele sale nonverbale. Acest lucru se traduce prin faptul ca undeva exista un neadevar sau o nesiguranta. Imaginati-va o persoana care va spune cat de incantata este ca va vede la ea in birou, dar in timpul acesta sta cu ochii in niste hartii si bataie cu creionul pe masa. Specialistii au constat faptul ca atunci cand nu exista o congruenta intre mesajul verbal si cel nonverbal, cel care primeste informatia tinde, de cele mai multe ori sa ignore cuvintele si sa se axeze pe comportament.

Pune accent pe contactul viziual. O vorba din batrani spune ca “ochii sunt oglinda sufletului”. Cu alte cuvinte, putem intelege ca ochii (miscarile, focusarile, clipirile etc.) sunt cei care pot transmite o foarte mare cantitate de mesaje nonverbale. Specialistii de la FBI, de exemplu, au studii numeroase care se concentreaza doar pe interpretarea mesajelor primite de la privirile partenerilor de discutii.

Mesajul automat pe care il primesti de la persoana din fata ta care iti evita privirea este acela de nesiguranta sau tendinta de a sustrage ori ascunde ceva. Pe de alta parte, un contact direct, permanent, poate fi interpretat ca fiind unul dominant, agresiv, de intimidare. Tocmai din acest motiv unii experti in comunicarea nonvervala recomanda intervale de contact vizual de durata a patru-cinci secunde, urmata de scurte pauze in care sa va uitati in alta directie (timp in care puteti analiza comportamentul nonverbal al partenerului de discutii).

“Tonul face muzica”. Cu alte cuvinte, tonul pe care il folositi intr-o discutie poate transmite foarte multe mesaje pornind de la entuziasm si ajungand la dezinteres total sau furie. Tonul propriei voci influenteaza in mod direct modul in care ti se va raspunde. Imaginati-va situatia in care un coleg va transmite o veste pe un ton ridicat si agresiv. Tendinta dumneavoastra va fi aceea de a-i raspunde in acelasi mod. Pentru a evita o discutie aprinsa (care se poate finaliza cu efecte negative) incercati sa va adaptati tonul vocii, determinand persoana din fata sa il adopte si ea. Insa, tonul vocii se poate schimba usor, in timpul unei discutii, in momentul in care se doreste sublinierea unor idei importante.

Lamuriti situatiile confuze. In situatiile in care mesajele verbale nu coincid cu semnalele nonverbale, nu va fie teama sa lamuriti situatia punand intrebari de genul “Aha, sa inteleg ca ai vrut sa spui ca… iti pare bine ca ma vezi”. Daca si la al doilea raspuns mesajul nonverbal este puternic, veti stii clar care este raspunsul corect pe care persoana respectiva vi-l da, cu toate ca vorbele sale spun altceva.

Nu va luati doar dupa un singur semnal. Mesajele nonverbale sunt numeroase, insa, cu toate acestea, ele pot fi grupate pe diverse categorii. Mai mult decat atat, nu cadeti in capcana de a interpreta o discutie doar dupa un singur semnal izolat. Incercati sa-l grupati si cu alte semnale din aceeasi discutie care sa-l sustina, sa-l intareasca. Daca puneti accent doar pe un singur semnal din mai multe, riscati sa ajungeti la o concluzie inexata legata de ceea ce partenerul dumneavoastra incearca sa va comunice.

Nu rupeti situatia din context. Cu alte cuvinte, atunci cand comunicati cu o alta persoana luati in considerare si contextul in care ea are loc (atat din punct de vedere al discutiilor anterioare, al situatiilor existente sau a cadrului fizic in care aceasta are loc). In functie de aceste situatii, unele comportamente pot fi interpretate diferit daca ele s-ar derula in alte conditii. Din acest motiv, va trebui sa deosebiti acele comportamente care nu se potrivesc cotextului, de cele caracteristice lui. Daca nu interpretati corect, mesajul final va fi unul eronat.

Folositi-va de semnalele nonverbale pentru a imbunatarii considerabil comunicarea. Nu uitati faptul ca oamenii comunica atat verbal, cat si noverbal pentru a transmitte impreuna un mesaj. In acest mod, va puteti imbunatatii comunicarea verbala prin folosirea celei nonverbale care sa sustina ceea ce spuneti. Acest lucru poate fi util mai ales atunci cand efectuati prezentari, atunci cand trebuie sa vorbiti in fata unui grup mare de oameni, cand trebuie sa sutineti moral pe cineva sau doriti sa-l faceti sa inteleaga si sa accepte anumite decizii etc.

Suntem supusi greselilor. Unii cred ca o persona care are o strangere de mana puternica este o persoana sigura pe sine, ferma, puternica la randul ei. In schimb, o strangere de mana mai moale pune eticheta slabiciunii sau a lipsei de incredere. Este sau nu o interpretare generala? Tocmai din acest motiv este foarte bine sa nu uitati de sfatul de a cauta mai multe semnale care sa intareasca opinia respectiva. S-ar putea ca o strangere de mana mai moale sa fie rezultatul unei artrite sau a unei entorse, iar o strangere puternica sa fie rezultatul unei incordari. Daca totusi sunteti tentat sa credeti ca persoana respectiva este una timda sau nesigura pe sine, cautati in timpul discutiilor si alte mesaje nonverbale care sa sutina aceasta prima teorie.

Practica sta la baza bunei interpretari. Exista unele persoane care au o abilitate nativa in decodificarea rapida a mesajelor nonverbale si sunt de cele mai multe ori catalogati ca fiind “oameni care pot citi oameni”. Din fericire insa, aceasta abilitate nu este una exclusiv innascuta, ci poate fi dobandita prin exersari, cursuri, specializari etc. Cu alte cuvinte, va puteti construi sau consolida aceasta abilitate doar prin acordarea unei atentii mult mai sporite pentru comportamentul nonverbal, dar si prin practicarea diferitelor tipuri de comunicare nonverbale cu altii (pentru a vedea daca mesajul interpretat de dumneavoastra este valabil si pentru cel caruia doriti sa-l trimiteti).

Indiferent de pozitia pe care o ocupati atunci cand va aflati intr-un dialog (de cele mai multe ori de tipul fata-in-fata) nu uitati ca ponderea cea mai mare a mesajelor transmise este cea a mesajelor nonverdale, ca atare, trebuie sa fiti foarte atent atat la ceea ce va comunica partenerul de discutii, dar mai ales si la ce ii transmiteti dumneavoastra, asta daca doriti sa fiti convingator si autentic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *