Cele mai frecvente greseli pe care le facem in cariera

Ni se intampla destul de des sa ne aflam la rascruce de drumuri si sa fim fortati sa alegem o cale. Alte ori, cu toate ca am ales o cale usoara si perfect dreapta, facem stanga-imprejur si o schimbam total. De ce facem asta? Ce ne determina? Care sunt consecintele unei astfel de actiuni, uneori de-a dreptul curajoase?

Te-ai intrebat vreodata de ce unii oameni reusesc in cariera si altii nu? De ce traseul unora e plin de succese si al altora numai de ghinioane? Nimeni nu isi impune un anume traseu, ci drumul si-l alege singur dintr-o mie de altele posibile. Stii care sunt greselile pe care le poti face? La ce „riscuri” te supui? Nu sunt multe, dar cu siguranta pot deveni adevarate capcane pentru cariera ta.

Iti doresti, dar nu faci nimic in acest sens.

Cam asa s-ar putea sintetiza urmatoarea idee. Posturile cu adevarat bune care ti se potrivesc apar destul de rar si atrag sute de candidati dornici in a le ocupa. Pentru a ajunge intr-un astfel de post, trebuie sa analizezi atent un timp destul de indelungat piata muncii nelasand sa iti scape nici un ziar, site de joburi sau site de companie din domeniul dorit. Nu mai vorbim aici de retelele de cunostinte, fie ele formale sau informale si de alte modalitati neconventionale de a gasi un job. Ca atere, ocuparea „acelui” job este „un vis frumos” pe care vrei sa-l atingi. Atunci, investeste timp in a rescrie CV-ul punand in lumina experienta conforma cu cerintele postului respectiv si in a compune scrisoarea de intentie care sa te scoata in evidenta intre ceilalti candidati. Reactualizeaza-ti toate datele din el, improspateaza-l cu acele calitati care se cer pentru postul respectiv, fa-l atractiv si de nerefuzat.

In cazul in care nu vizezi neaparat un anumit post la o anumita companie si te duci la mai multe interviuri, foloseste-le ca pe niste oportunitati de invatare despre domeniu, companie, responsabilitatile postului, profilul ideal al candidatului, cu toate ca nu esti acceptat. Chiar daca o sa primesti o serie de refuzuri, prezentarea ta va fi din ce in ce mai buna si vei ajunge la mult-doritul “DA”. Nu te lasa „doborat” dupa primele incercari esuate.

Pe de alta parte, nu accepta primul job ce ti se ofera cu un salariu cam mic si o pozitie ingrata pe motiv ca este prima companie care te primeste dupa ce ai trimis 30 de CV-uri, ai participat la 10 interviuri si te crezi disperat. Mai ai niste lectii de invatat cu privire la modul de evaluare al specialistilor HR, redactarea aplicatiei, raspunsurile la interviuri, negocierea salariului etc. Daca pici in aceasta capcana, risti sa fi si mai dezamagit, iar actiunile tale de a obtine „jobul mult visat” sa fie din ce in ce mai ingreunate.

Acorda-ti o valoare reala si nu uita ca angajatorul are sute de angajati, tu numai un job!

Stii ce inseamna obiective SMART, dar ale tale nu sunt asa.

Toata lume stie ce inseamna SMART: Specific (specific), Masurabil (measurable), Posibil de atins (achievable), Realist (realistic), definit Temporal (timebounded). Dar, cu toate acestea, sunt putini cei care isi definesc obiectivele dupa aceste reguli simple.

Actiunea nu este grea. Pur si simplu alege o pozitie tinta si analizeaza ce iti trebuie ca sa ajungi acolo: o anumita experienta de munca, cateva succese, inlaturarea anumitor puncte slabe, valorificarea unor puncte tari, transformarea in puncte tari a unor calitati incipiente etc. Fixeaza-ti apoi obiective definite “smart” si realizeaza-le. Daca iti este mai usor, fa acest lucru pe o hartie. Analizeaz-o obiectiv si vei vedea ca nu este foarte greu sa treci la treaba.

Cand iti cauti un loc de munca, ar fi bine sa folosesti criterii care sa te ajute sa selectezi ofertele bune de cele proaste si nu criterii care sa te incurce. Ia-o incet, din aproape in aproape, urmarind totusi firul rosu ce duce la scopul dorit. Multi isi fixeaza ca obiectiv, de exemplu, sa lucreze intr-o multinationala. De ce? Pentru ca exista mituri despre multinationale: cum ca salariile sunt mai mari, programele de training curg, plecarile in strainatate sunt la ordinea zilei etc. Insa pierd din vedere simpul fapt ca pot avea tot ce isi doresc si in firme romanesti sau pot foarte bine esua intr-o multinationala.

Te complaci intr-un post „caldut si linistit”

Nu uita faptul ca rezultatele tale prezente sunt cartea de vizita pentru un job viitor. Un CV impunator cu o suta de cursuri sau succese, dar care sunt de acum o mie de ani, nu valoreaza foarte mult in fata recrutorilor.
In plus, trebuie sa fii constient ca esti mai aproape de promovare in compania in care lucrezi deja, decat ai fi in urmatoarea firma. Specialistii in resurse umane sunt foarte prudenti in selectarea candidatilor si cer experienta de cel putin 2-3 ani chiar si pentru joburile simple. Numai asa sunt ei siguri ca te vei descurca bine. Rar se intampla sa angajeze altfel si atunci e cazul sa te intrebi unde sunt capcanele ascunse: un salariu mai mic, o firma fara renume, graba etc.

O persoana care a stat prea mult intr-o companie pe o singura pozitie nu sugereaza decat o lipsa de interes in a promova sau a se dezvolta profesional. O alta care a lucrat doar cateva luni sau 1 an la 10 companii releva doar o persoana instabila sau incapabila de a se adapta.

Ca atare, nu te complace intr-o situatie de „leneveala”, ci incearca in permanenta sa-ti imbunatatesti pozitia, sa te autodezvolti continuu, sa nu fi in contra timp cu tendintele din domeniul tau etc.

Nu investesti timp in activitati marginale profitabile

Legea lui Pareto spune ca „20% din eforturi aduc 80% din rezultate“. Si chiar este o lege care sta in picioare. Ca atare, e bine sa te concentrezi pe activitatile profitabile si vizibile si sa lasi pe altii sa se ocupe de celelalte. Singura exceptie permisa este o activitate marginala de viitor.

Intre toate activitatile exista unele nesemnificative in prezent, dar care in viitor te vor ajuta sa progresezi in cariera. Incearca sa le identifici si sa le fructifici. Poate fi vorba de lectura unei carti, a unei lucrari de specialitate din domeniu, de participarea la o intalnire, conferinta sau curs, lucrul la un proiect nou, sarcini suplimentare etc. Nu refuza astfel de actiuni pentru ca fiecare dintre ele poate reprezenta o caramida, mai mare sau mai mica, cu care iti construiesti cariera.

Lucrezi in marketing? Atunci completeaza-ti experienta cu munca in vanzari, PR, conducere de proiecte, recrutare, training etc. Nu te limita doar la acele actiuni specifice departamentului de marketing. Vor fi extrem de necesare, de exemplu, cand aplici pentru un post managerial. O expunere mai mare conduce la o creativitate si experienta mai bogate.

Sa pleci fara un motiv temeinic

A ramane mai multi ani intr-o companie este o dovada de stabilitate si loialitate pentru angajator. 2-3 ani este cifra minima in conceptia celor mai multi recrutori. Asa cum am punctat anterior, daca schimbi prea des locurile de munca si nici macar nu se observa o avansare in cariera in tot acest timp, recrutorii vor interpreta totul ca pe o inadaptare.

Exista fireste, o lista a motivelor temeinice de plecare, cum ar fi, de exemplu, situatiile inacceptabile de la locul de munca anterior sau de motive obiective cum ar fi mutarea intr-o alta localitate, desfiintarea postului, departamentului, incheierea proiectului etc. Pe langa acestea, pot fi invocate si cele legate de progresul carierei tale. Pleci de la compania X de pe pozitie middle management ca sa te angajezi la compania Y pe una de senior manager. Insa nici aceste motive nu dau bine la CV daca sunt prea numeroase.

Intrebari despre motivele de plecare de la locurile de munca anterioare vor aparea mereu la interviuri. Si vor fi foarte atent analizate. Numeni nu-si doreste in companie o persoana care nu se adapteaza, care nu e statornica, care nu vrea sa avanseze in interiorul companiei respective si sta tot timpul in alerta pentru a ocupa o alta pozitie, intr-o alta companie.

Si nu uita ca o cariera frumoasa se sprijina intodeauna pe principii, munca, invatare continua, creativitate, dar si putin noroc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *