Suprasolicitarea angajatilor

Sunt multi cei care sustin faptul ca volumul de munca la care sunt supusi nu este rezonabil. De aceea, multi dintre ei sunt extenuati psihic si fizic la locul de munca. Acest lucru are drept rezultat lipsa de entuziasm, incetineala, visarea, scaderea randamentului si a calitatii muncii lor. Aceasta epuizare nu este surprinzatoare din cauza urmatorilor factori…

Reducerile de personal

Multe organizatii opereaza in prezent cu mai putini angajati. In plus fata de ce fac la locul lor de munca, angajatii trebuie sa efectueze si lucrul celor care au parasit compania.

Lipsa evolutiei personale

Organizatiile si-au redus drastic bugetele de instruire si dezvoltare profesionala. Prin urmare, angajatii nu invata si nici nu evolueaza.

Lipsa de competitivitate

De vreme ce majoritatea organizatiilor nu se extind, exista mai putine posibilitati pentru ca angajatii sa invete lucruri noi. Cu timpul, multi dintre ei se plictisesc de ceea ce fac.

Nivelarea organizatiilor

Pentru a face economii, multe organizatii au redus numarul sefilor de departament. Cei care aveau in subordine 3 sau 4 persoane, acum supervizeaza 9 sau 10. Exista de asemenea mai putine oportunitati pentru ca persoanele cu contributii individuale sa fie promovate in functii de supervizare.

Lipsa de personal

In ciuda marelui numar de someri, in multe sectoare exista o lipsa acuta de personal instruit si experimentat. Rezultatul este ca multi angajati cu vechime in cadrul firmei trebuie sa lucreze in orele rezervate in mod normal noilor angajati care nu si-au facut datoria faat de organizatie — noaptea, weekend-urile si schimburile.

Schimbarile rapide

Organizatiile trec prin schimbari rapide in zilele noastre pentru a raspunde mediului turbulent. Disponibilizarile, fuzionarile si restructurarile organizationale constante au facut sa creasca nivelul de stres al anagajatilor.

Ce se poate face?

1. Imbogatiti slujbele

In loc sa extindeti slujbele orizontal dandu-le angajatilor mai multe indatoriri, incercati sa le extindeti vertical prin imbogatire. Imbogatirea slujbelor inseamna ridicarea nivelului abilitatilor oferind mai multa autoritate de decizie, competitivitate si varietate.

2. Creati planuri de dezvoltare personala pentru angajati

Ajutati-va angajatii sa evite stagnarea sprijinindu-le progresul personal. Discutati cu fiecare angajat in parte si creati planuri de dezvoltare personala pentru ei care le ofera posibilitatea de a-si folosi talentul si abilitatile la maximum.

3. Incurajati-va angajatii sa aiba grija de sanatatea lor

Colaborati cu departamentul dumneavoastra de resurse umane sau personalul de sanatate pentru a le comunica angajatilor ceea ce pot face pentru a reduce epuizarea, stresul si extenuarea. Puteti folosi pliante sau un mail/newsletter intern cu diverse subiecte pe aceasta tema.

4. Rotati posturile

Mutati angajatii in pozitii noi in cadrul organizatiei. Aceasta rotatie le va mari valoarea, le va oferi varietate si va va fi mai usor sa gasiti inlocuitori pentru cei absenti.

5. Multumiti-le angajatilor

Spuneti-le ca stiti ca lucreaza din greu si ca apreciati mult efortul lor. Aceasta recunoastere simpla poate reduce din stres foarte mult. Plus ca aduce un aport nivelului de motivatie, mai ales in aceasta perioada in care majoritatea angajatilor sunt demotivati.

6. Comunicati deschis, onest si des

Angajatii stiu ca organizatiile lor trebuie sa se adapteze mereu pentru a supravietui. Ceea ce vor cu adevarat este sa fie informati intr-un mod deschis si onest despre toate schimbarile care au loc. Cand angajatii stiu ca li se va spune in mod constant adevarul, vor fi mai putin nelinistiti in fiecare zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *