Cum iti gasesti slujba dupa 45 de ani?

Persoanele care au trecut de 45 de ani isi gasesc greu de lucru, chiar si in perioadele in care rata somajului scade. Afla cum iti sporesti sansele de angajare pe o piata a muncii care prefera tinerii.

La inceputul anului, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca inregistra un minim istoric. Numarul locurilor de munca scoase pe piata era la nivelul celui din 1989. Se stie ca persoanele care au trecut de 45 de ani isi gasesc greu de lucru. Chiar si in perioadele in care rata somajului a scazut constant, majoritatea somerilor s-au situat mereu in aceasta categorie de varsta. Acum, in contextul crizei economice, cand somajul creste in ritm accelerat, cel mai afectati sunt tot cei ajunsi la varsta maturitatii.
Asta nu inseamna insa ca, daca ai ajuns in somaj la aceasta varsta, trebuie sa “sa depui armele”.

Articol scris de de Stefana Totorcea si publicat de Reader’s Digest

Marcel Voicu* avea 54 de ani cand s-a reangajat ca inginer proiectant, specialitatea sa. Fabrica in care lucrase 24 de ani l-a disponibilizat. Si-a petrecut un an si jumatate cautandu-si de lucru ca inginer. In somaj nu a stat insa degeaba, invatand proiectarea computerizata, iar Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Brasov i-a gasit un post unde sa-si puna in aplicare noile cunostinte.

Maria Bothazi are 54 de ani si e cabinier la Teatrul “Tomcsa Sandor”, din Odorheiu Secuiesc. Cand s-a respecializat pentru a doua oara, ca tehnician maseur, ea avea 50 de ani. Mai lucrase ca tipograf, ca functionar responsabil cu statele de plata si contabilitatea primara, dar si pe postul de confectioner-modelier (a doua ei calificare dupa cea de tipograf) – calitate in care a cusut si lenjerie pentru magazinele Marks&Spencer’s. “Locuiesc intr-un oras mic, in care e mai greu sa-ti gasesti de lucru, asa ca a trebuit mereu sa ma adaptez. Cursul de masaj a durat un an si am diploma in toata regula. Astfel, am un venit suplimentar asigurat, iar colegii mei din teatru sunt si ei incantati sa apeleze la serviciile mele.”

Candidati hiperspecializati

Populatia imbatraneste rapid: 19% din romani au peste 60 de ani, procent care se va apropia de 25% in 2050, spune un studiu al Centrului de Cercetari Demografice “Vladimir Trebici” publicat in 2007 cu sprijinul Fondului ONU pentru Populatie. Aceasta ar putea duce la amanarea pensionarii si aprecierea angajatilor varstnici care vor sa contribuie la bunul mers al economiei. De aceea, e cu atat mai trist ca persoanele mature isi gasesc mai greu de lucru. Aproape jumatate din somerii inregistrati in ultimii doi ani au peste 40 de ani. Cu toate acestea, doar 25% din cei care si-au gasit o slujba prin programul national de ocupare a fortei de munca au peste 45 de ani.

“Este destul de greu sa te angajezi cand esti mai varstnic. Majoritatea companiilor isi doresc oameni tineri, care sa se plieze mult pe cerintele actuale”, confirma Catalina Cochinescu, consultant la portalul de resurse uma­ne HR-Romania. Dar sa generalizam. Roxana Ciobanu, de la firma de recrutare VON Consulting, spune: “Pe anumite pozitii, angajatii de peste 45 de ani pot aduce un plus de valoare”.

Aceasta depinde de biografia profesionala a fiecaruia. “Angajatorii se uita mai intai la cea mai recenta experienta profesionala din CV. Ei vor pune sub semnul intrebarii comportamentul candidatilor care au ales sa stea acasa multa vreme. Daca nu renunti la pretentii, sansele de angajare scad”, spune Ciobanu. Poate fi greu sa-ti gasesti o noua slujba si daca ai lucrat peste 20 de ani la acelasi angajator, devenind un fel de “angajat hiperspecializat”. Aceasta iti poate afecta disponibilitatea de a schimba industria sau aria de activitate, spune Ciobanu. Catalina Cochinescu confirma: “Se cauta varietatea. Daca faci dovada ca ai activat cu succes in mai multe domenii, ai un avantaj, fiind privit ca o persoana care se adapteaza usor. Daca insa perioadele in care ai lucrat sunt prea scurte, aceasta se poate interpreta tocmai ca o problema de adaptare!”.

Importanta este si educatia. Cei care au peste 45 de ani si nu au studii isi gasesc mai greu de lucru decat cei cu diplome. Un motiv in plus ca sa te pui pe treaba. Angajatorilor le plac candidatii care demonstreaza interes in a invata. In orice caz, azi trebuie sa stii sa utilizezi computerul in orice domeniu de activitate. Asa ca n-ar fi o idee rea sa faci un curs de utilizare a computerului. Sau orice fel de curs. Vei demonstra astfel ca vrei sa-ti largesti orizonturile.

Un alt factor important in gasirea unei slujbe sunt si abilitatile tale si masura in care esti pregatit sa-ti sufleci manecile si sa te pui pe treaba. Orice fel de treaba. Roxana Ciobanu spune: “Daca nu apare jobul dorit, renunta un pic la pretentii si indreapta-te catre functii mai mici, platite cu salarii mai scazute. Fii flexibil si deschis ofertelor. Cantareste-ti realist sansele”.

Avantaje fata de “juniori”

Marian Vasilescu, in varsta de 46 de ani, este de formatie electrician si instalator montare apa, dar nu s-a ferit niciodata sa se puna pe treaba, indiferent despre ce era vorba. A lucrat ca motostivuitorist, gestionar de depozit vamal, sofer de taxi. “Ce inseamna capitalismul? Inseamna sa ai curaj sa incepi din nou”, spune Vasilescu, care de peste un an lucreaza ca sofer la un ziar din Bucuresti si planuieste o noua calificare: cursuri de fotoreportaj. Aceasta atitudine l-a ajutat sa nu stea niciodata prea mult in somaj. “Trebuie sa ne recalificam intruna. Nu mai e timpul sa lucrezi pana la pensie la aceeasi institutie”, spune el.
Un alt aspect este ca e mai usor sa-ti gasesti slujbe in anumite domenii decat in altele.

Roxana Ciobanu, de la VON Consulting, spune ca in constructii, IT si contabilitate varsta nu reprezinta o problema, ba dimpotriva. Pentru cei care au peste 45 de ani exista oportunitati si in industria serviciilor si in hotelarie. “Unii angajatori isi dau seama ca angajatii mai varstnici aduc un plus de calitate echipei prin experienta lor. Ei ii pot instrui pe juniori si pot face fata mai bine unor situatii speciale, cu care e posibil sa se mai fi confruntat inainte in cariera”, spune Ciobanu. Asadar, pentru anumite posturi angajatorii vor tocmai candidati de peste 45 de ani, deoarece acestia sunt mai loiali, ponderati, stiu sa se poarte si sunt capabili sa puna ordine intr-un mediu plin de tineri entuziasti care actioneaza haotic.

Vasilica Costescu, director de resurse umane la Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti, explica: “Noi recrutam direct, nu prin intermediari. Pentru unele posturi preferam persoane mai mature, deoarece sunt mai putin preocupate de schimbarea slujbei. Aceasta ii face mai dedicati si mai constiinciosi”. In plus, candidatii care au peste 45 de ani pot fi perceputi a fi mai rentabili pentru firma. “Ei muncesc mai mult si cer mai putin decat tinerii, adesea pentru ca nu ii mai preseaza nevoi ca achizitionarea unei masini sau a unei locuinte”, spune Eduard Ezeanu, de la CareerExperts, intr-un articol publicat pe site-ul ejobs.ro
Angajatorii care cauta persoane varstnice sunt insa putini.

Majoritatea companiilor private chiar ii evita. Exista anumite prejudecati impotriva lor: se spune ca sunt mai “scumpi”, se imbolnavesc mai des, sunt mai inceti, se adapteaza greu, le lipseste amibitia si dorinta de a invata si nu sunt interesati de noua tehnologie. E greu sa contracarezi toate acestea, dar sunt si argumente in favoarea “seniorilor”: au mai multa experienta, necesita mai pu­tin training si sunt mai stabili: odata angajati, vor ramane in noul post. Dumitru Don, de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, explica: “Cei care au peste 45 de ani si au lucrat la stat timp de 25 de ani, pe posturi de inalta calificare (sudori, bucatari, lacatus-mecanici), pot deveni chiar tutori in firmele private, deoarece nivelul de calificare in meseriile cu traditie indelungata a scazut mult in ultimul timp in Romania”.

Ce e bine sa stii

In concluzie, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti evaluezi calitatile. Ce stii sa faci cel mai bine? Poate ca punctul tau forte e experienta in munca. Poate te pricepi sa “citesti” si sa motivezi oamenii. Poate esti loial, ai o experienta de viata unica sau esti imun la stres – acestea sunt atuuri de care seniorii se bucura cel mai adesea. Asadar, ar fi intelept sa-ti scoti in evidenta aceste calitati cand scrii o scrisoare de intentie sau sustii un interviu de angajare.

Si ar mai fi ceva. “Noi ii sfatuim pe somerii inregistrati la noi sa isi caute o noua slujba si in functie de domeniile lor de interes”, spune Dumitru Don. “Multi au muncit 20-30 de ani la aceeasi companie de stat si au meserii care nu mai corespund pietei. Nu are insa sens sa refuzi sa faci ce se cere. Daca la intalnirea cu consilierii nostri de cariera acestia afla ca iti place sa gatesti, ei te vor sfatui sa te specializezi ca bucatar”, explica Don.

In Romania, angajatii mai varstnici nu beneficiaza de multe facilitati, ca in alte tari europene (unde, de exemplu, de la o anumita varsta angajatul poate refuza turele de noapte). In schimb, exista o lege prin care companiile care angajeaza o persoana de peste 45 de ani primesc de la stat o subventie lunara in cuantumul unui salariu brut minim pe economie.

Practic, statul subventioneaza cheltuielile companiei cu angajatul respectiv, in schimbul garantiei ca acesta va ramane pe pozitia respectiva timp de doi ani. “Anul trecut, cand pe piata muncii s-a inregistrat un deficit de forta de munca, aceasta categorie de personal s-a dovedit foarte stabila”, spune Dumitru Don. AJOFM Cluj a reusit sa plaseze, din 2002 incoace, in jur de 500 de persoane pe an in baza acestei legi. “Le-am explicat firmelor ca acesti oameni contribuie la crearea de produse si oferirea de servicii cu valoare mai mare”, spune Don. El mai declara ca – in mod paradoxal – cele mai interesate de acest program au fost firmele cu directori tineri de resurse umane. Desi multinationalele au ramas reticente, Banca Transilvania a angajat mai multe persoane de peste 45 de ani.

Un alt element-cheie: relatiile. A stabili contacte e foarte important, mai ales pentru cei cu educatie superioara. De exemplu, in mediul universitar functioneaza networkingul informal: “Conteaza ca cineva sa te recomande ca esti o persoana cu performante si/sau potential”, spune Denizia Gal, conf. univ. dr. la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj. Potrivit studiului HR Profile 2007, realizat de Corporate Dynamics si Public Share, recomandarea a crescut ca pondere printre metodele de recrutare. “E bine sa-ti construiesti un sistem de relatii din timp. Acum poti face asta si pe internet”, spune Cochinescu, de la HR-Romania. Asa ca reia legatura cu vechile cunostinte si du-te la cat mai multe evenimente sociale.

Creeaza-ti sau improspateaza-ti profilul profesional pe site-ul de networking LinkedIn. Spune-le tuturor ca iti cauti slujba. Cere sa sustii un interviu la o firma cu care ai vrea sa lucrezi. Nu neglija nici inscrierea la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, unde poti primi consiliere de cariera. Pe scurt, largeste-ti orizonturile! Nu poti sti ce surprize iti rezerva viitorul!

Nota: * Numele persoanei a fost schimbat pentru protejarea identitatii

5 ponturi pentru cei care isi cauta o slujba dupa varsta de 45 de ani

1. Scapa de posibila frustrare produsa de recenta pierdere a locului de munca, altfel sansele tale sunt infime.
2. Scrie-ti scrisoarea de intentie cu un layout si o exprimare la ordinea zilei, evitand formulele invechite si rigide de pe vremuri.
3. Un sfat bun de la bestjobs.ro/blog: Foloseste in scrisoarea de intentie si CV un ton deschis si optimist. Nu te plange si nu emite pareri despre nedreptatile care ti-au fost facute. Explica intr-un scurt paragraf motivul plecarii de la ultimul loc de munca.
4. Daca te cheama la interviu, nu uita ca toti anagajatorii au anumite prejudecati impotriva persoanelor mai mature. Pregateste-ti din timp exemple care sa contracareze astfel de prejudecati in ceea ce te priveste.
5. Actualizeaza-ti CV-ul. Azi candidatii nu mai enumera slujbele cronologic si nici macar nu mai sunt obligati sa-si mentioneze varsta. Nu fi prea modest cu realizarile tale profesionale. Nu omite trainingurile sau activitatile de voluntariat. Adapteaza-ti CV-ul pentru fiecare interviu. In functie de postul pentru care aplici, pune accent mai mult pe o anumita experienta sau alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *