Ce este un interviu informational si cum te poate ajuta acesta in cariera

Interviul informational este demarat de o persoana care este interesata in strangerea de informatii valoroase care sa o ajute sa se dezvolte educational si/sau ocupational. Ea este cea care intra in contact cu alte persoane care se afla in pozitii cheie din companii si care ii pot furniza informatii clare si precise despre subiectul abordat. Practic, interviul informational se focalizeaza in special pe obtinerea acelor informatii utile care il pot ajuta pe cel ce a initiat interviul in clarificarea optiunilor sale de cariera (o alta pozitie, un alt domeniu de activitate, o noua calificare profesionala etc.). El reprezinta o sursa valoroasa de informatii ocupationale.

Multe dintre informatiile legate de companie sau de o pozitie anume pot fi culese si din brosurile firmelor, anunturile pe care ele le dau sau chiar de pe site-urile oficiale. Insa, exista si alte elemente care nu pot fi obtinute decat daca acestea sunt solicitate in mod expres si nu pot fi oferite decat de anumite persoane autorizate sa o faca. De asemenea, pot fi intervievate si persoane care lucreaza in interiorul comapaniei si nu sunt neaparat reprezentantii oficiali ai acesteia, numai ca acest interviu informational va avea un caracter informal. Avantajul pe care il are, in schimb, este acela ca el ofera informatii concrete, care nu sunt cosmetizate de catre PR-ul comapaniei.

Un alt avantaj al interviului informational este acela ca nivelul de stres din timpul lui este mult mai redus decat in cazul interviului clasic de angajare si acest lucru se intampla pentru ca rolurile sunt inversate: potentialul angajat este cel care detine controlul si adreseaza intrebari reprezentantului companiei respective. Printre cele mai dese intrebari sunt cele legate de cadrul organizational, de sistemul de salarii si bonificatii, de oportunitatile de avansare in ierarhie, de gradul de echilibrare al balantei work-life etc. Se pot discuta (in linii mari) activitatile zilnice ale celui care ocupa pozitia pentru care persoana a initiat interviul. Pe langa avantajele clare (obtinerea de informatii valoroase pentru cariera), interviul informational ofera si posibilitatea intaririi increderii de sine si a imbunatatirii capacitatii de control al unui interviu astfel incat sa fie culese cat mai multe informatii utile.

Important este ca fiecare interviu informational sa fie privit ca o intalnire de afaceri si sa fie realizat intr-un mod profesionist fara a stanjeni sau a crea o stare de disconfort celui caruia i se adreseaza intrebarile. Nu uitati sa atuntati inca de la inceput care este scopul acelei intalniri. De asemenea, trebuie gasita si persoana dispusa sa ofere raspunsuri la intrebarile dumneavoastra. Dupa ce acesti primi pasi sunt facuti, nu uitati sa fixati data si locul intalnirii si, cu o zi inainte, sunati sau trimiteti un mail pentru confirmare. Cautati sa gasiti o locatie care sa fie confortabila si pentru persoana cu care va intalniti. De cele mai multe ori, se alege chiar sediul companiei vizate. La intalnire va trebui sa respectati codurile de baza ale interviului de angajare: sa nu intarziati, sa aveti o tinuta ingrijita, dar nu ostentativa (recomandata este tinuta de business), sa aveti pregatite intrebarile principale care sa fie clare si relevante (maxim 10 din care sa se poata dezvolta), sa va asigurati ca stiti foarte bine numele si pozitia persoanei cu care va intalniti etc. In ceea ce priveste tipul de intrebari, incercati sa nu puneti imediat intrebari directe cu privire la un anumit post, respectiv cel pe care il analizati. Puteti pune intrebari generale cu privire la posturi si la strategii si, din aproape in aproape sa ajungeti si la pozitia care va intereseaza. Aflati care sunt cerintele educationale pe care le are compania pentru postul respectiv si pentru cel superior din punct de vedere ierarhic.

Pentru ca in timpul acestui interviu se pot obtine foarte multe informatii utile, cereti permisiunea de a lua notite. Recomandat e ca aceste notite sa fie facute in asa fel incat sa nu intrerupa sau sa agaseze persoana care va raspunde la intrebari. Daca sunt prea numeroase si prea dese, riscati sa rupeti legaturile de comunicare care se stabilesc in acel moment. De asemenea, incarcati sa nu lungiti mai mult de 30-40 minute intreaga intalnire, mai ales daca persoana din fata dumneavoastra da semne de neliniste, plictiseala sau iritare.

Asigurati-va ca aveti la dumneavoastra un C.V. tiparit si actualizat pe care sa-l oferiti doar in cazul in care acesta va este solicitat. Daca nu, lasati-i persoanei cu care v-ati intalnit o carte de vizita.

Imediat dupa ce intalnirea a luat sfarsit, analizati notitele si faceti un mic raport peste care, mai tarziu sa va puteti uita si sa va lamuriti cu privire la locul/compania respectiv/a.

Nu uitati sa trimiteti un mail persoanei cu care v-ati intalnit si sa-i multumiti pentru timpul acordat (nu in aceeasi zi!). In cazul in care, in timpul discutiilor, acesta v-a recomandat sa urmati un curs, sa analizati un anumit subiect, sa cititi un articol sau o carte etc., nu uitati sa specificati in mail-ul de feedback faptul ca ati urmat sugestiile facute. Acest lucru confera, din partea dumneavoastra, dovada faptului ca sunteti o persoana interesata de acea pozitie, constiincioasa si cu un bun comportament profesional. Acest mail de multumire intareste, de asemenea, si legatura profesionala pe care o realizati cu persoana respectiva, contact care va poate spori probabilitatea de a gasi un loc de munca. Interesul pe care il manifestati pentru companie devine un atu in alegerea C.V.-ului dumneavoastra atunci cand se fac primele selectii.

Interviul informational este o tehnica valoroasa pentru candidati, dar din pacate prea putin folosit. Tocmai pentru ca este un instrument utilizat de un „candidat”, interviu informational nu intra in categoria celor de selectie. In schimb, din momentul in care el este realizat, intareste networking-ul si permite realizarea de legaturi profesionale care, in momentele potrivite, pot fi utile in obtinerea unui nou loc de munca.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *