Ce este interviul comportamental. Intrebari si raspunsuri ale interviului comportamental

Interviul comportamental reprezinta o unealta des folosita de catre recrutori. El are ca punct de plecare premisa conform careia un comportament anterior (care a implicat analiza, pregatire, decizie si actiune) este mult mai bogat in informatii despre capacitatile potentialului angajat, decat ilustrarea ipotetica a unui comportament viitor. Practic, intervievarea bazata pe comportament este acea analiza bazata pe descoperirea modului in care a reactionat intervievatul in situatii specifice.

Interviului comportamental – Specific
Intr-un interviu traditional, recrutorul incearca sa-si formeze despre candidat o imagine cat mai completa care sa sustina C.V.-ul. El va pune, in cele mai multe cazuri, intrebari de genul: „Care sunt punctele dumneavoastra slabe? Care sunt cele forte?”, „Cum arata o zi tipica din viata dumneavoastra?“, „Ce planuri aveti in viitorul aproiat?” etc. Practic, intrebarile de acest gen ofera raspunsuri concise, punctuale.
Spre deosebire de interviul traditional, cel comportamental, se axeaza pe ilustrarea acelor aptitudini pe care un candidat perfect trebuie sa le aiba. Angajatorul va pune intrebari pentru a afla daca un candidat are acele aptitudini, iar ele sunt mult mai bine evidentiate chiar din comportamentele acestuia. In loc sa intrebe cum s-ar comporta candidatul intr-o situatie X, va intreba cum s-a comportat intr-o situatie abia identificata in urma dialogului. „In contextul pe care abia l-ati pomenit, cum ati reactionat?” Intervievatorul va dori sa stie cum s-a rezolvat o situatie, in loc de ceea ce s-ar face in viitor.

Repere intr-un interviu comportamental
Daca in interviul clasic raspunsurile sunt precise, intr-un interviu comportamental intrebarile vor fi cele precise, la obiect si adanci, astfel incat sa „foreze” exact catre aptitudinea cautata. Ele vor astepta, din partea candidatului, raspunsuri ample, dar concludente. In momentul in care recrutorul obtine suficiente informatii, il poate opri pe candidat din evocare si poate trece la urmatorea etapa/intrebare.

Exemple de intrebari comportamentale:
1. Povestiti-mi despre o situatie in care ati folosit logica pentru rezolvarea ei.
2. Probabil ca v-ati intalnit cu situatia in care dumneavoastra lucrati si brusc va intrerupe un coleg. Dati un exemplu de cum va manifestati, cum rezolvati situatia in acest caz.
3. Dati un exemplu al unui scop pe care l-ati indeplinit si povestiti-mi cum ati procedat.
4. Descrieti-mi o situatie in care lucrati sub presiune.
5. Vi s-a intamplat sa va loviti de refuzul echipei de a realiza o sarcina? Daca da, cum i-ati convins totusi sa o faca?
Desigur, intrebarile comportamentale sunt specifice fiecarui interviu, in functie de cerintele postului. De aceea, nu exista o „lista a intrebarilor” pe care un recrutor sa o poata folosi, ci el o adapteaza in functie de situatie, de candidat, de post.
Intrebarile pot fi detaliate, recrutorul incercand sa afle fiecare actiune intreprinsa in acea situatie: ce s-a spus, ce s-a facut, cum s-a reactionat, care au fost starile persoanei implicate (acceptare, negare, refulare, incordare, multumire, impacare etc.)

Interviului comportamental – Pregatirea
Recrutorul
Inainte de toate, recrutorul trebuie sa cunoasca foarte bine cerintele postului pentru care face interviul, apoi sa intocmeasca o lista cu acestea si sa stabileasca repere comportamentale care le evidentiaza in anumite grade. Apoi sa isi intocmeasca o serie de intrebari reper pe baza carora sa poate desfasura interviul. De asemenea, poate avea un tabel in care, in timpul interviului sa marcheze aptitudinile identificate si nivelul lor de suficienta.

In timpul dialogului trebuie sa-l ajute pe candidat sa evoce cat mai multe situatii concrete, sa-l determine sa fie concins, dar in acelasi timp sa ofere cat mai multe detalii. In momentul in care se observa ca intervievatul se pierde in amanaunte, sa se redirectioneze cursul discutiei.

Candidatul
Inainte de a se prezenta la interviu candidatul ar trebui sa-si aminteasca cat mai multe situatii in care s-a comportat conform cerintelor postului pentru care a aplicat. Desigur, el nu poate sti care este tipul de interviu la care v-a fi supus, insa o buna pregatire din timp constituie un avantaj strategic. Din descrierea postului sau anuntul de oferta de job, un candidat isi poate da seama ce aptitudini si/sau caracteristici comportamentale cauta angajatorul.

Interviului comportamental – Desfasurare
Pe durata interviului, candidatul poate cere o serie de clarificari in situatia in care nu stie exact ce trebuie sa raspunda. Dupa ce a aflat exact ca se cere, el trebuie sa evoce o situatie specifica, sa ilustreze sarcinile pe care le-a avut de urmat, modul in care a desfaurat actiunea, ce anume a facut si ce nu (eventual si cu motivarea actiunilor), care au fost rezultatele si cum poate catalaga acea situatie finalizata.

In interviul comportaental nu exista raspunsuri corecte sau gresite. Intervievatorul va incearca pur si simplu sa inteleaga cum v-ati comportat intr-o anume situatie data. Cum veti raspunde va determina daca exista o compatibilitate intre aptitudinile dumneavoastra si postul pe care compania incearca sa il ocupe. Asculati cu atentie, fiti clari/concisi si detaliati-va raspunsurile, dar cel mai important, fiti sinceri. Daca raspunsurile dumneavoastra nu sunt ceea ce cauta intervievatorul, se prea poate ca acea slujba sa nu fie de fapt potrivita pentru dumneavoastra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *