Organigramele dinamice – instrumente eficiente in resursele umane

O categorie de solutii software dedicate eficientizarii activitatii unui departament de resurse umane sunt aplicatiile pentru organigrame dinamice. Ele se adreseaza mai ales departamentelor de resurse umane din companiile mari si foarte mari si permit un management mai eficient al informatiilor organizationale. In aceasta categorie a informatiilor organizationale intra cele dedicate deciziilor de management al firmei si informatiile administrative.

Cea mai mare pondere in activitatea departamentelor de resurse umane a marilor companii o au operatiile administrative. Evidenta datelor angajatilor, a informatiilor profesionale, a competentelor sau a planului de cariera sunt activitati care solicita un volum foarte mare de munca si au nevoie de instrumente adecvate pentru a se desfasura in mod eficient. De aceste activitati administrative se leaga si cele de raportare. Cele asupra structurii organizationale si a evolutiei organizatiei se dovedesc de extrema importanta in situatii de restructurare, proiecte interdepartamentale sau redimensionarea echipelor.

Aplicatiile pentru organigrame dinamice sunt concepute pentru a raspunde cerintelor specialistilor de resurse umane din marile companii, in zona activitatilor de administrare, raportare si strategie-planificare.

Cand organigrama dinamica este necesara?

Fiecare companie are una sau mai multe baze de date pentru managementul resurselor umane. Datele angajatilor pot fi destul de divergente, deoarece ele servesc mai multor scopuri, fie legate direct de resursele umane, fie facand parte din sistemele de ERP ale companiei. Informatiile privind ierarhia si structura organizationala nu sunt de obicei pastrate in baze de date, permitand o actualizare usoara, ci pe suporturi statice (de exemplu, fisiere text).

O aplicatie de organigrame dinamice permite consolidarea si unificarea informatiilor de personal cu structura organizationala. Datele sunt preluate in mod direct si dinamic din bazele de date de resurse umane si afisate sub forma grafica.

Deoarece structurile organizationale sunt de obicei complexe, aceasta informatie trebuie prezentata intr-o forma grafica foarte explicita. Ea se poate modifica oricand si poate necesita o frecventa de actualizare mare. De aceea, acest tip de aplicatii ofera un instrument atat de prezentare intr-o forma grafica a acestor informatii, cat si de mentinere a actualitatii lor.

Care sunt beneficiile reale si rapide?

Top managementul unei mari companii cere ca informatiile care le sunt furnizare sa fie nu doar prezentate rapid, ci si intr-o forma cuprinzatoare si foarte clara. Organigramele sunt recunoscute drept cel mai sintetic mod de a prezenta starea de fapt a unei organizatii. Pentru a le folosi la maxim, aceste prezentari grafice ale structurii organizationale trebuie sa fie actualizate si suficient de flexibile pentru a reflecta schimbarile in timp real. Prin organigramele desenate de catre departamentul de resurse umane se pot pierde multe informatii. De asemenea, specialistii de la Resurse Umane care se ocupa de redactarea lor, pot consuma mult timp pentru a le mentine actualizate.

Aplicatiile pentru organigrame dinamice elimina complet munca de editare manuala de organigrame si diminueaza costurile asociate distributiei informatiei organizationale deoarece nu mai presupune utilizarea suportului hartie. Informatiile sunt disponibile in mod unitar oricarui tip de utilizator, eliminand confuzia generata de diverse tipuri de organigrame.

La nivel de administrare a datelor angajatilor, munca de administrare poate fi mult redusa prin implementarea unor facilitati de self-service sau delegare a administrarii. Prin self-service fiecare angajat isi poate actualiza singur anumite date. Prin delegarea administrarii se atribuie responsabilita si de management a datelor, diferentiate, anumitor persoane din alte departamente

Ce aplicatie ne poate ajuta?

e-Chart Directory este, de exemplu, o aplicatie de organigrame dinamice care pune la dispozitia departamentului de resurse umane o serie de reprezentari dinamice si prietenoase ale structurii organizationale. Informatiile sunt preluate in timp real din bazele de date de resurse umane sau ERP ale firmei si transpuse intr-o serie de interfete grafice intuitive oferind urmatoarele functionalitati: organigrama navigabila; fise de persoane si de departamente; modul de cautare multicriteriala; ctualizare, mutare; stergere, creare persoane si structuri; export in format csv (xls) pentru fise si rezultatele cautarii; print din organigrama, fisa, rezultate de cautare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *