Managementul prin procese – se adapteaza la schimbare

Una dintre strategiile de management usor adaptabile la schimbare se concentreaza asupra proceselor pe care organizatia le presupune in exercitiul concret al indeplinirii misiunii proprii, al furnizarii de servicii sau produse. Aceasta viziune, bazata pe procese, poate identifica cu usurinta bune practici de management, datorita abordarii holistice, multidimensionale a organizatiei. Ea trebuie sa recunoasca atat factorii interni, cat si pe cei externi, care articuleaza mediul de afaceri si care afecteaza direct sau indirect procesele de baza ale organizatiei.

Managementul prin procese consta in strategia de planificare si monitorizare a performantei proceselor care sustin “obiectul de activitate” principal al organizatiei. Concret, acest tip de management vizeaza optimizarea proceselor (a desfasurarii si a rezultatului final al acestora), in functie de valorile pe care parametrii afacerii le iau sau trebuie sa le atinga la un moment dat. In acelasi timp, eficientizarea proceselor este in permanenta corelata cu un factor extern crucial, si anume satisfactia clientilor.

In cazul de fata, un proces este constituit din acele activitati care creeaza valoare prin transformarea unui input intr-un output superior. Desi transformarea poate fi realizata prin intermediul efortului inteligentei umane si artificiale (automatizare), gestionarea procesului este apanajul excluziv al managerului. Un proces poate fi disociat in sub-procese, care au propriile caracteristici, dar care contribuie la concretizarea scopului general al procesului de baza. La randul lor, sub-procesele pot fi divizate pana la nivelul unor activitati foarte simple, cum ar fi expedierea de e-mail-uri. Acestea din urma nu sunt insa interesante din punctul de vedere al managerului, deoarece nu implica decizii punctuale.

Procesele care fac obiectul deciziei managerului sunt mult mai complexe si permeaza intreaga activitate a companiei. Procesele care sustin afacerea sunt de trei categorii:

1. Procesele proprii managementului sunt acele procese care guverneaza operatiunile organizatiei. Dintre acestea, unul dintre cele mai importante este managementul strategic.

2. Procesele operationale sunt acele procese implicate in activitatea de baza a companiei si care sunt responsabile de valoarea adaugata livrata la fiecare incheiere a ciclului procesual. Principalele procese operationale sunt: achizitiile, marketing-ul si vanzarile.

3. Procesele de suport sunt activitatile prin care se asigura asistenta (suportul) proceselor de baza ale organizatiei. Departamentul de resurse umane, contabilitate sau help-desk sunt exemple de procese-suport intr-o companie.

Managementul strategic este un proces vital pentru organizatie si consta in specificarea obiectivelor, dezvoltarea planurilor si politicilor interne pentru atingerea acestora si alocarea resurselor pentru implementarea strategiei. Acest proces poate fi disociat in doua sub-procese:

a). formularea strategiei:
– analiza situatiei economice, a factorilor interni si externi care o definesc;
– fixarea obiectivelor;
– formularea unui plan strategic, care sa stabileasca modul de atingere al obiectivelor.

b). implementarea strategiei:
– alocarea resurselor;
– stabilirea unei structuri ierarhice clare;
– stabilirea atributiilor fiecarui angajat;
– gestionarea efectiva a procesului (monitorizare, standardizare, evaluare, ajustare etc.).

Acest tip de management incearca sa utilizeze avantajele strategice ale companiei pe piata, integrand misiunea, scopurile, metodologia si actiunile particulare intr-un proces unitar si coerent. Avantajul managementului prin procese consta tocmai in faptul ca poate gandi procesual in sensul ca poate stabili conexiuni intre evenimente si date aparent disparate, poate sesiza mobilitatea organizatiei (evolutia, involutia, modificarea etc.), integrandu-le intr-o viziune omogena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *