Cum imi aleg o companie de consultanta?

Prima intrebare care se contureaza atunci cand vine vorba despre alegerea unui consultant este legata de reprezentarea sociala a acestuia. Un bun consultant nu trebuie neaparat sa vina de la 200 km distanta si nici sa aiba o geanta frumoasa doar ca sa fie catalogat drept un consultant de succes. Alegerea unei companii de consultanta implica intotdeauna risc, indiferent de numele companiei. Indiferent de nume sau vechime, pana la urma intotdeauna exista un risc. Insa, ca in orice “intreprindere” umana, acest risc poate fi minimizat. Exista numeroase reserve fata de consultantii care vin de la 200 km sau 2000 km distanta, nu pentru ca li se contesta profesionalismul, ci pentru ca majoritatea companiilor sau a celor care vor sa apeleze la serviciile acestuia considera ca cel mai bine cunoaste piata si mai ales societatatea romaneasca o companie care s-a nascut si dezvoltat aici, care cunoaste la nivel intim piata si stie exact care sunt tiparele in care aceasta se misca.

Despre ce ar trebui sa vorbim mai intai atunci cand ne gandim la alegerea unei companii de consultanta

Ar trebui sa privim decizia din doua perspective: pasi si criterii. Un profesionist isi face o schita mentala despre ce se va intampla. In timp, aceasta devine o obisnuinta si lucrurile curg de la sine, devine un fel de automatism si nu mai gandesti la ea. Primul pas consta in a-ti formula problema sau problemele la care cauti un raspuns.

Dupa aceea, urmeaza alegerea unei companii de consultanta si aici intervin criteriile. Desigur, foarte important este renumele companiei. Din nefericire, sunt numeroase companii despre care se spune ca n-au dat rezultate in anumite situatii. Automat, incerci sa intelegi de ce s-a intamplat asa si cauti sa le eviti. Ele pierd.

Sunt deasemenea companii care au reusit sa-si pastreze in timp un prestigiu deoarece intotdeauna au furnizat solutii corecte. Verificarea corectitudinii informatiei nu se poate face decat a posteriori. Dupa ce te-ai hotarit sa lucrezi cu o companie, ea va face un studiu, va furnizeaza niste rezultate, va da niste sfaturi de care poti sa tii sau nu seama.

In urma acestor informatii furnizate sau sfaturi, poti sa iei niste decizii in continuare privind drumul in sensul recomandarilor firmei consultante. Daca la sfarsit se constata ca rezultatele demersului tau sunt pozitive, atunci se poate da nota bene pentru compania respectiva. Repeti procesul de consultanta. Daca de fiecare data se constata ca informatiile duc la decizii corecte, iar deciziile aduc profit, atunci inseamna ca respectiva companie este de luat in seama.

Ce anume conteaza: marimea sau valoarea echipei?

In unele cazuri, valoarea echipei conteaza foarte mult. Daca ne referim la stereotipuri, e mult mai apreciata o companie care este reprezentata prin cineva care si-a facut din consultanta o meserie si nu o afacere. Daca ai o anumita experienta de viata si o anumita experienta profesionala in domeniul in care lucrezi, este relativ usor sa-ti dai seama dintr-o intalnire-doua daca ai de-a face cu un profesionist. Se cunosc exemple de oameni care sunt si oameni de afaceri si consultanti si acestia sunt cei preferati. Sunt alte companii in care cel care a investit capitalul nu este acelasi cu cel care face si studiul de piata. Este mai bine sa vorbesti de la inceput cu cineva care stie despre ce e vorba.

Ce mai intra in lista de criterii: sediul, costul, metodologiile utilizate, referinte…?

Sediul nu este o valoare a companiei decat daca ofera niste conditii bune pentru anumite genuri de cercetare, de exemplu cercetarile calitative, interviurile si focus-grupurile. Costurile, in schimb, au mare importanta. In aceasta zona, piata este destul de asezata la ora actula, fiind una dintre putinele piete asezate, asa ca pretul este un criteriu sigur. Orice om cauta ca raportul calitate/pret sa fie optim. Pe de alta parte, nu-ti permiti sa cobori calitatea sub anumite limite. Marja de precizie (calitate) este foarte mica.

Metodologia utilizata are si ea o valoare ridicata in functie de problema semnalata, de domeniul de activitate, de natura solutiilor propuse sau agreate. Cu cat “schita” pe care o facem noi este mai apropiata de cea pe care a facut-o consultantul, cu atat este mai bine. Este necesar acest lucru pentru ca el, consultantul, este mai bun decat noi (daca am fi avut competentele necesare nu ne mai gaseam in situatia in care sa apelam la ajutorul lui). El face aceasta meserie, face cercetari si intotdeauna vor fi cu un pas inainte.

Daca prin referinte intelegem experienta anterioara, atunci da, conteaza, dar nu ca fiind cel mai important criteriu.

Daca e sa ierarhizam, cel mai important criteriu ar fi intelegerea la nivel de comunicare intre companie si consultant. Practic, sa se vorbeasca ceeasi limba.

Care sunt companiile cele mai bune? Cele care mediaza modele proprii sau cele traditionale?

Nu trebuie sa avem prejudecati in nici o directie. Sunt bune si unele si altele, dar se pot face si combinatii. Putem sa preluam si produse din afara, dar sis a construim ad-hoc. Daca sunt produse care au fost testate pe pietele occidentale si au fost importate si calibrate pentru piata romaneasca, atunci este OK.

Care sunt avantajele alegerii unei companii de consultanta romaneasca?

Avem pe piata romaneasca suficiente companii de consultanta, nu multe, dar suficiente, care sa ne ofere produse de foarte buna calitate, companii care sunt profesioniste si care iti livreaza ceea ce le ceri. Si exact cum am specificat si mai sus, este vorba de acea cunoastere la nivel empiric a pietei, cunoastere pe care companiile romanesti o au, comparativ cu cele externe. Al doilea motiv ar fi ca majoritatea companiilor externe sunt foarte scumpe. In treilea rand, cele externe detin o serie de instrumente care nu sunt adaptate 100% la piata romaneasca si pot da erori si abateri prea mari. Un alt aspect, know-how-ul lor este puternic absorbit de consultantii romani si acesta este de bine, e de fapt un avantaj.

Ce si cum este un consultant?

Un consultant este acea persoana care vine si contribuie la fixarea unei probleme in organizatie, ulterior ca el sa devina o parte a acelei probleme. In domeniul resurselor umane, toate lumea simte niste lucruri, dar nu poate sa le identifice clar. Atunci vine consultantul si te ajuta sa cuantifici aceste lucruri care, la nivelul organizatiei si al managementului sunt difuze, le simti, nu e clar de unde vin, nu e clar care e solutia.

Consultantul spune cum se cuantifica in parametrii – daca au unele valori bune, daca nu, e de rau, cum se poate corecta aceasta situatie etc. El este persoana din care transpare entuziasmul, careia ii place ce face.

Consultantul trebuie sa mentina un balans, un echilibru intre cunoasterea teoriei specifice si aplicarea ei in practica. Mai mult decat atat, el trebuie sa aiba curajul sa-ti dea si sa nu modifice datele proaste. Este foarte important acest lucru.

Pana la urma, ce alegem – omul sau echipa?

In general, omul isi pune amprenta asupra procesului si este firesc acest lucru. Un consultant senior care are o putere de decizie in compania de consultanta, care este un profesionist, nu-si va alege niste operatori de teren in care sa nu aiba incredere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *