Consilierul de cariera, o solutie salvatoare?

Mai ales in momentul in care esti intr-un impas din punct de vedere al carierei si nu iti mai dai seama care este drumul profesional pe care ai vrea sa mergi, este recomandat sa apelezi la sfaturile unui consilier de cariera. Ideea nu ar trebui sa te sperie, ci din contra, sa iti surada. Consilierul are un rol de mediator si te ajuta sa iti identifici punctele forte, dar si pe cele slabe, sa-ti reformulezi sistemul de valori, sa-ti constientizezi capacitatile si sa-ti stabilesti ferm scopurile pe care vrei sa le urmezi. El va da voie  “vocii interioare” sa prinda forta si sa contureze adevaratele valori si directii pe care ti le doresti.

Consilierul de cariera te ajuta sa-ti identifici calitatile necesare pentru o anumita directie profesionala (fie ca vrei sa schimbi doar functia sau chiar domeniul) si sa le raportezi la informatiile despre cariera. Un bun consilier nu te critica, nu te judeca, nu-ti ofera sfaturi cu privire la alegerea facuta si nici nu-ti impune un anumit drum sau o anumita “reteta a succesului”. El te poate ajuta doar sa intelegi care sunt acele proceduri si strategii asociate schimbarii de cariera.

Pe aceeasi tema, Valentina Tache a scris un articol pentru Business Time.

Esti la inceput de drum si dupa terminarea facultatii nu stii incotro sa o iei din punct de vedere profesional. Sau poate esti o “victima” a recesiunii si ti-ai pierdut jobul ca urmare a contextului economic nefavorabil. Uneori recunosti ca ai potential, dar nu stii cum sa iti valorifici punctele forte si sa iti estompezi defectele. Daca te regasesti in descrierile acestea, sau daca simti ca ai nevoie de un sfat profesionist in ceea ce priveste cariera, nu te sfii sa apelezi al un consilier specializat. S-ar putea sa fie solutia pe care o cauti.

Mai ales in vreme de criza, specialistii in cariera identifica nevoia persoanelor ramase fara slujba sau a celor care urmaresc un debut bun pe piata muncii de a fi asistate pentru a lua cele mai bune decizii pentru profesia lor. “Contextul economic actual determina romanii sa fie mai constienti ca este necesar sa ia decizii responsabile atunci cand vine vorba despre viata lor profesionala”, a explicat pentru Romania Libera Alexandra Urseanu, account executive la Hart Human Resource Consulting din Bucuresti.

CONSILIERE PENTRU INCREDERE IN CARIERA

Insa un consilier de cariera nu va poate ajuta doar in situatiile extreme, ci va pot da sfaturi valoroase in ceea ce priveste reconversia profesionala, schimbarea ariilor de interes si chiar va poate vorbi deschis despre punctele slabe si cele forte de care dispuneti. “Cu alte cuvinte, o astfel de persoana, pornind de la o analiza obiectiva a competentelor pe care le aveti, va ajuta sa va puneti in ordine ideile privind cariera, sa intelegeti care va sunt resursele, calitatile, abilitatile si deprinderile. Practic, va ajuta sa va dobanditi autonomia si increderea in dumneavoastra”, spune Catalina Cochinescu, consultant la HR-Romania.ro.

Daca va intrebati cati bani trebuie sa scoateti din buzunar pentru a sta de vorba cu astfel de specialisti, o sedinta de consiliere costa intre 20 si 200 de euro, in functie de durata ei si de “renumele” consilierului la care mergeti. Exista insa si gratuitati, asa ca accesati cu incredere site-urile de profil.

4 thoughts on “Consilierul de cariera, o solutie salvatoare?

  1. Buna ziua,

    Desi articolul acesta este destul de vechi in raport cu momentul cand scriu, sunt tentat sa cred ca acum este momentul pentru un consilier de cariera la multe persoane. Din pacate si pentru mine. Am intrebat in diferite locuri si, se pare ca in oras la mine, nu este asa ceva. Ca sa nu cautam aiurea prin tot internetul, care este solutia viabila de consiliere la distanta?

  2. Buna ziua,

    desigur, in situatia in care nu puteti gasi un consilier in localitatea dumneavoastra, puteti opta pentru serviciile online. Exista numerosi consilieri sau coachi care va pot oferi ghidajele necesare si prin intermediul calculatorului sau conversatiilor telefonice. Sfatul meu este ca imediat dupa ce ati gasit o astfel de persoana sa cautati pe internet parerile celor care au apelat la serviciile acesteia. Astfel va veti putea feri de situatiile neplacute in care sa solicitati recomandari de la persoane care nu sunt suficient de bine pregatite din punct de vedere profesional sau nu garanteaza reusite.

  3. ce ar fi daca ati da cateva exemple de unde sa putem incepe cautarile – asa ar fi mult mai bine ancorat acest articol in situatia actuala

  4. buna ziua am nevoie de un consilier de cariera cum pot sa iau legatura cu dumneavoastra nu mai gasesc nici o solutie pentru a gasi un loc de munca astept raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *