Managementul schimbarii in doi timpi

Criza economica loveste din ce in ce mai tare si mai sustinut, in ultima perioada de timp. Specialistii in economie avertizeaza ca, cel putin la nivelul tarii noastre, varful crizei va fi atins in toamna, incepand chiar din luna septebrie. Multe firme si-au inchis portile, multi oameni si-au pierut locurile de munca si foarte multi incep, abia acum, sa-si faca calcule, estimari si strategii pentru a evita criza, in cel mai fericit caz, sau de a iesi din aceasta “tornata financiara” cu cat mai putine pagube.

Daca exista solutii, care sunt acelea? Ce presupune un management al schimbarii in aceasta perioada. De unde se prind haturile cand “caii” sunt naravasi? La toate aceste intrebari au incercat sa raspunda, ajutati de o serie de specilisti in domeniu, Ovidiu Neagoe, Alina Stanca de la BizCity.

Companiile incep sa se reorienteze si sa implementeze schimbari, necesare supravietuirii pe timp de criza

Actuala criza economica a transformat radical mediul de afaceri. In acest context, companiile incep, incet-incet, sa se reorienteze si sa implementeze schimbari, necesare supravietuirii pe timp de criza dar si depasirii situatiei actuale

O stafie bantuie prin companii. Este stafia recesiunii. Astfel ar putea suna, adaptata la actualul context economic, o zicala celebra a lui Marx despre comunism. Anul crizei economice mondiale aduce schimbari semnficative in mediul de business si companii de toate dimensiunile se confrunta cu dificultati pe care incearca din rasputeri sa le diminueze.

Una dintre companiile care s-au lovit in ultima perioada de schimbari semnificative este producatorul clujean de articole cosmetice Farmec.

In primul rand, a avut loc o schimbare de top management, dar si de strategie, tinand seama de conjunctura economica“, spune Mihaela Turdean, noul director general al companiei, care i-a luat locul lui Liviu Turdean, cel care a tinut fraiele companiei mai bine de 40 de ani. “Fiecare manager isi are stilul sau, este normal ca in momentul in care functia este preluata de alta persoana, aceasta sa-si implementeze metodele sale de lucru“, adaugat Mihaela Turdean.

Compania a adoptat la inceputul anului o noua strategie pentru minimizarea efectelor crizei, care vizeaza departamentele de resurse umane, marketing, vanzari, productie si investitii. Producatorul de articole cosmetice si-a schimbat imaginea si, tot ca urmare a proceselor de transformare din ultima perioada, a implementat, in urma unui program de training destinat managementului si departamentului de resurse umane, un set de indici pentru masurarea performantelor si a productivitatii angajatilor.

Schimbarea este uneori o sansa imensa si o mare oportunitate, mai ales cand vine dupa o perioada atat de lunga de continuitate si are loc intr-un context economic favorabil marcilor romanesti, dar foarte dificil in general”, precizeaza directorul general de la Farmec.

Mediul de afaceri din prezent necesita un plan amplu, care, pentru a face fata crizelor neasteptate, trebuie sa se adreseze intregii organizatii. “Niciodata nu a fost mai important managementul de criza ca acum!“, avertizeaza Catalina Cochinescu, consultant HR la firma de consultanta HR-Romania.

Insa a schimba o cultura organizationala nu este un pas foarte usor, iar riscurile unui esec considerabil cresc proportional cu numarul de intentii si adancimea acestora“, adauga Catalina Cochinescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *