Seful te pandeste de peste tot

„Ochii“ angajatorului sunt acum peste tot: calculatorul, camera video sau sistemul GPS au devenit instru- mente de lucru in monitorizarea salariatilor. Din dorinta de a elimina pierderile si de a spori productivitatea, tot mai multi patroni isi intetesc eforturile de supraveghere, iar evolutia tehnologiei ii ajuta sa-si tina sub papuc salariatii.

Articol scris de Felicia Tudor, publicat de Transport Business.

Monitorizarea activitatii vizeaza un angajat din doi, 47,12% dintre salariatii chestionati de portalul www.HR-Romania.ro declarand ca sunt supravegheat i la serviciu. Daca in transporturi si distributie, sistemele de pozitionare prin satelit sunt cele mai utilizate, studiul realizat de www.HR-Romania.ro arata ca monitorizarea video permanenta este cea mai frecventa (52,89% din cazuri). O alta metoda apli- cata de patroni este monitorizarea apelurilor telefonice. Aceasta, potrivit studiului citat, are in vedere evaluarea activitatii angajatilor si a satisfactiei clientilor (50,91%). ªi aceasta supraveghere este tot permanenta, iar evaluarile pe baza listei cu numerele formate si a duratei apelurilor se fac pentru toti angajatii, uneori apelandu-se la sondaj (24,5%). Exista insa si companii in care se recurge chiar la inregistrarea convorbirilor telefonice (28,57%) in vederea stabilirii nivelului de satisfactie al clientilor, dar si a modului in care angajatii isi desfasoara activi- tatea. Se mai obisnuieste si monitorizarea activitatii pe Internet (inregistrarea paginilor web accesate, durata vizitei, blocarea anumitor pagini si inregistrarea continutului, atunci cand anga- jatul posteaza comentarii pe forumuri sau bloguri).

Si computerul de la serviciu poate fi urmarit fara niciun fel de probleme de superiori – 45% dintre angajatori folosesc aceasta metoda, in special pentru evaluarea activitatii salariatilor. Posta electronica este de asemenea suprave- gheata, atat pentru „contracararea atacurilor cibernetice, si evaluarea muncii angajatilor“, cat si pentru „protejarea impotri- va divulgarii informatiilor confidentiale ale companiei“ (45,45% din cazuri). Concret, acest tip de monitorizare consta in inre- gistrarea adreselor destinatarilor si expeditorilor de mesaje (41,67%), precum si salvarea si stocarea e-mailurilor trimise si primite de catre angajati (71,67%). „Metoda este folosita de management inclusiv pentru protejarea impotriva divulgarii informatiilor confidentiale ale companiei“, spune Catalina Cochinescu, consultant in resurse umane al HR-Romania.ro.

Chiar fara GPS, patronul stie unde esti

In domeniul transporturilor si distributiei, localizarea prin GPS reprezinta o metoda de reducere a costurilor prin descu- rajarea utilizarii vehiculului intr-un mod necorespunzator, fie ca este vorba despre parcurgerea unei rute mai lungi decat cea stabilita, fie ca soferul foloseste masina in scopuri personale.

Pentru a sti unde se afla vehiculul, este nevoie de un echipament electronic de transmisie date (cu module GPS si GSM incorporate) si de o aplicatie soft instalata pe un calcula- tor cu acces la Internet. „Echipamentul se instaleaza undeva sub bord, in asa fel incat nu se vede nimic in autoturism, iar informatiile transmise sunt accesate de pe serverele furnizoru- lui serviciului de monitorizare“, explica Alina Negrea, expert in resurse umane in cadrul Aplus Performance. Ea considera ca sistemul este util in special pentru monitorizarea soferilor, dar nu si a angajatilor cu functii decizionale: „Metoda e cumva o contradictie daca este aplicata si altor angajati carora li se da masina de serviciu. De cele mai multe ori, de masina de servi- ciu beneficiaza angajatii din middle si top management si, daca sunt monitorizati atat de strict, nu este o metoda potrivita sa le reprosezi utilizarea excesiva a masinii, fiindca exista riscul pierderii angajatului“. Insa, chiar fara GPS, sefii pot sti in orice moment unde sunt vehiculele companiei. De exemplu, Orange Romania ofera ser- vicii de tip „monitorizare flota“, permitand localizarea cu ajutorul cartelelor SIM ale telefoanelor angajatilor. Practic, se poate afla intreg traseul unui angajat, intr-un interval de timp stabilit.

La semnarea contractului cu beneficiarul serviciului, se pune la dispozitia viitorului client un formular pe care trebuie sa il completeze toti cei care urmeaza a fi localizati, cu precizarea zilelor si a intervalului orar, pentru care isi dau acceptul de a le fi localizate cartele SIM.

Supravegherea agresiva nu-si are rostul

Cei mai multi respondenti ai studiului realizat de HR-Romania.ro (72,84%) sunt de parere ca monitorizarea nu ajuta. Dimpotriva. Produce stres, ceea ce nu duce la cresterea ran- damentului dorita de angajatori. Specialistii in resurse umane atrag atentia ca, daca un angajat vrea sa piarda vremea, oricum o face. „Este de tratat cauza, nu efectul“, afirma exper- ta in resurse umane Oana Fortu. Ea considera ca, in cazul in care angajatul utilizeaza intensiv mesageria instantanee (mes- senger) la serviciu sau trimite e-mailuri in interes personal, ar trebui vazut de ce face acest lucru. Situatia, spune Oana Fortu, trebuie analizata din toate punctele de vedere.

Instalarea unui sistem de monitorizare care poate fi stresant sau chiar traumatizant nu reprezinta o solutie pentru cresterea productivitatii. Si asta pentru ca, daca un salariat vrea sa piarda vremea, oricum o va face. De exemplu, ar putea „trage“ de un raport pe care l-ar putea face doar intr-o ora, chiar si o zi intreaga, iar la final sa se mai si planga de fap- tul ca este extenuat de cat a lucrat. „In fond, multi stau la munca peste zece ore! Iar daca angajatul are bun simt si acce- seaza o stire sau se uita la o gluma de patru minute, nu inseamna ca pleaca acasa cu deodorantul de la toaleta“, argu- menteaza Oana Fortu.

Printre nemultumirile pe care politica referitoare la uti- lizarea resurselor IT&C le aduce angajatului roman se mai numara faptul ca monitorizarea nu se aplica in toate compani- ile si ca se utilizeaza resurse numai pentru aspectul coercitiv. La aflarea vestii ca sunt monitorizati, 33,49% din respondentii studiului HR-Romania.ro s-au declarat dezamagiti.

„Ma deranjeaza. Inteleg ca trebuie sa se puna camere de luat vederi pentru siguranta, insa nu imi convine sa ma moni- torizeze si online. Adica niciun e-mail nu pot sa trimit? Sau sa stau pe mess?”, se intreba Adriana G. (32 de ani), care lucreaza la o companie de transporturi din Timisoara.

Sunt insa si persoane pe care nu le deranjeaza stricta supraveghere. „Te obisnuiesti. In fond, ai venit la job ca sa lucrezi, nu ca sa vorbesti la telefon in interes personal ori sa stai pe chat cu iubita“, comenteaza Razvan Radu, de la o firma de logistica din Bucuresti. Ca el judeca 57,08% dintre cei chestionati de HR-Romania.ro. Ei au raspuns ca n-au nimic impotriva faptului ca sunt monitorizati, mai ales ca nu vor sa-si piarda locul de munca si, in plus, isi fac treaba „ca la carte“.

Angajatii trebuie sa stie ca sunt supravegheati

Legea 676/2001 vizeaza prelucrarea datelor personale si protectia vietii private. Ea se refera in primul rand la ingerintele autoritatilor publice in sfera privata, prin intermediul procesarii datelor obtinute pe baza convorbirilor telefonice. Datorita aces- tei legi, angajatorul are obligatia de a aduce la cunostinta salariatului faptul ca ii este monitorizata activitatea din cadrul companiei.

„In urma analizarii rezultatelor obtinute in cadrul studiului am constatat faptul ca 33,9% din cei rugati sa raspunda la intrebarea «compania dumneavoastra va monitorizeaza activitatea la serviciu?» au raspuns ca nu stiu. De aici se poate trage concluzia ca exista numeroase companii in care, desi s-au instalat sisteme de monitorizare a activitatii, salariatii nu au fost instiintati. 18,98% dintre respondenti au declarat faptul ca in companiile in care acestia activeaza nu se aplica nicio metoda de monitorizare. In schimb, 47,12% din esantion recunosc faptul ca le este urmarita activitatea”, spune Catalina Cochinescu.

One thought on “Seful te pandeste de peste tot

  1. “Virtuous what I was searching for and fairly thoroughgoing as surface. Many thanks for placard this, I noticed a yoke different associated posts but yours was the optimum so far. I outlook it stays updated, enjoy anxiety.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *