Criza muta accentul pe e-learning

Se stie ca e-learning-ul este un instrument “suplimentar” pentru dezvoltarea profesionala. El poate deveni eficient daca este privit ca parte a procesului general de invatare. Aceasta inseamna ca, desi e-learning-ul este insuficient pentru majoritatea nevoilor de invatare, ca parte a unui program de invatare mai mare este, totusi, un instrument excelent.

Training-ul, desi in momentul de fata este “taiat” din lista de prioritati a multor companii, este necesar, mai ales in unele sectoare/domenii (de exemplu, pentru call-center). E-learnig-ul este solutia optima prin care se poate realiza aceasta pregatire suplimentara a angajatilor cu costuri mult mai reduse decat traing-urile clasice. Plus ca ele post fi customizate si mai ales reluate de catre cel care le urmeaza ori de cate ori are nevoie.

Companiile care apeleaza la un astfel de training au ca avantaj major, in aceasta perioada, costul redus. La acesta se adauga paleta larga de teme, posibilitatea de personalizare a pregatirii angajatilor in functie de nevoile acestora (nu toti au nevoie de notiuni de baza, de exemplu), economisirea timpului (se poate face online de acasa, la orice ora), lejeritate in abordare, un bun control al parcurgerii cursului.

Si angajatii beneficiaza de avantaje asemanatoare, cel mai important fiind acela au autogestionarii parcurgerii cursului, repetarea anumitor pasaje in cazul in care ele nu au fost intelese sau exista dubii etc.

In continuare puteti citi un articol pe aceasta tema, material scris de Ovidiu Neagoie si publicat pe BizCity.

In contextul economic actual, cand in cele mai multe organizatii angajatii sunt nevoiti sa indeplineasca sarcini dincolo de fisa postului, una dintre cele mai accesibile si flexibile modalitati de training pentru angajati este cea de e-learning. Prin prisma reducerii sau inghetarii cheltuielilor companiilor, aceasta poate castiga teren in defavoarea altor programe de training mai scumpe.

“Cred ca viitorul apartine acestor programe de e-learning, datorita avantajelor multiple”, spune Silviu Martin, managing partner la Enovate, companie care ofera solutii de e-learning. Enovate a implementat in Romania programul “Stepping Up to Management”, dezvoltat de Harvard Business Publishing. Martin arata ca este important ca, in aceste vremuri de reducere si eficientizare a cheltuielilor, companiile sa nu inghete bugetele de training si sa caute metode inovatoare prin care sa continue invatarea in cadrul companiei fara sa faca rabat de la calitate.

Pe langa beneficiile angajatilor, care isi consolideaza pozitia din cadrul companiei, si angajatorii au de castigat din e-learning prin costurile reduse, adaptabilitate la necesitatile organizationale sau flexibilitatea invatarii, cursantii avand posibilitatea sa studieze si dupa terminarea orelor de program. “Avantajele pe care le are e-learning-ul ies in evidenta mult mai clar in aceasta perioada de criza”, a precizat pentru BizCity Catalina Cochinescu, consultant la HR-Romania, firma de consultanta in resurse umane.

Desi, in momentul de fata, bugetele de training sunt taiate din lista cu prioritati a multor companii, acesta este absolut necesar in unele sectoare si e-learning-ul este “solutia optima” prin care se poate realiza aceasta pregatire suplimentara a angajatilor, cu costuri mult mai reduse decat programele clasice de training, dupa cum arata Cochinescu.

Potentialul mare al programelor globale de e-learning este demonstrat intr-un raport realizat de firma de cercetare Global Industry Analysts, care estimeaza ca, pana in , 2010, pietele locale si regionale vor inregistra cresteri de 15-30% in domeniu, contribuind la cresterea valorii totale a pietei mondiale de e-learning la 52,6 miliarde de dolari. Acelasi studiu mai arata ca, pe segmentul de cursuri online pentru mediul corporatist, piata este dominata de SUA (peste 60%), urmata la mare distanta de Europa (sub 15%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *