Avantajele e-learning-ului

Pentru ca am evidentiat pana acum faptul ca exista un adevarat trend in ceea ce priveste e-learning-ul, vin in completarea afirmatiilor mele cu un material dedicat acestui mod de livrare, articol in care sunt subliniate avantajele pe care le aduce e-learning-ul, atat celui care il urmeaza, cat si companiei care il procura pentru angajatii sai.

Desigur ca exista si o “lista neagra” a dezavantajelor, insa voi aloca acestei teme un alt material.

Piata de e-learning urmeaza tendinta celei de training, fiind o componenta de baza a acesteia. Cererea si oferta pentru acest tip de produs de invatare creste, aflandu-se intr-o legatura directa cu evolutia nevoii de invatare a angajatilor si organizatiilor. E-learning-ul este adeseori preferat sesiunilor “clasice” de training, datorita capacitatii sale de a se mula cu usurinta pe profilul angajatului si organizatiei, dar si datorita accesibilitatii sale, reusind sa depaseasca “obstacole” spatiale si temporale.
De multe ori, exista tentatia de a asimila electronic learning-ul cu produsele de invatare online in timp real. Aceasta definitie este totusi restrictiva si nu da seama de multitudinea solutiilor tehnice dezvoltate in ultimii 10 ani. E-learning-ul include o gama variata de alternative electronice de invatare: CD-uri multimedia, cursuri online (web-based), conferinte audio (video), chat, podcasting, bloguri, simulari si testari adaptive pe computer. De obicei, o solutie e-learning imbina doua sau mai multe variante, in functie de profilul si cerintele clientului.
Contestatarii procesului de invatare asistat de suporturi electronice sustin ca metoda clasica (individual sau in sala de curs) este mai eficienta si ca e-learning-ul ar putea fi chiar in dezavantaj, deoarece tinde sa elimine factorii “umani” ai invatarii (interactiunea cu instructorul), o variabila-cheie in procesul de asimilare a informatiei. Totusi, exista avantaje certe ale e-learning-ului, in masura sa raspunda obiectiilor de mai sus. Iata cateva dintre ele.

1. Ambalaj” atragator. Lipsa trainer¬-ului cu abilitati pentru captarea audientei poate fi suplinita cu succes de “ambalajul” atragator al solutiilor de invatare electronice. Atunci cand sunt imbinate inspirat, sunetul, imaginea si miscarea pot capta atentia cursantului, prezentand informatiile intuitiv si asigurand usoara lor asimilare. Uneori, “ambalajul” atragator este prezentat si interpretat chiar de trainer, marind astfel eficienta mesajului transmis.
2. Costuri reduse. Software-ul educational sau solutiile electronice de invatare nu sunt ieftine. Totusi, costurile lor sunt mai reduse decat cele implicate de o sesiune de invatare “clasica”, deoarece sunt eliminate cheltuielile cu trainerii, inchirierea spatiilor pentru cursuri, deplasarea, cazarea si masa cursantilor. In unele cazuri, in functie de solutia de tehnica adoptata, si timpul poate fi trecut la categoria reducerea costurilor: angajatul nu va lipsi cateva zile de la serviciu pentru a urma un curs, ci va “pierde” doar cateva ore zilnic pentru a invata online sau offline, pe computer.
3. Individualizarea procesului de invatare. Fiecare individ are propriul ritm de asimilare si se bazeaza pe un anume tip de memorie in procesul de invatare (auditiva sau vizuala). Unii cursanti au un randament mai bun in weekend, altii la primele ore ale diminetii. Nu in ultimul rand, nu toti angajatii unei companii au aceleasi nevoi de invatare, iar contractarea unui pachet de training clasic pentru cateva persoane este nerealista din punct de vedere al balantei costuri-beneficii. E-learning -ul poate raspunde acestor nevoi, prin crearea unor solutii de invatare adecvate profilului individual al fiecarui cursant.
4. Mobilitate. E-learning -ul ofera posibilitatea de a accesa continutul materialului educational de oriunde, cu ajutorul computerului personal. De exemplu, angajatii, aflati in locatii diferite, la distante mari unii de altii, nu mai trebuie sa fie prezenti fizic in sala de conferinte pentru a audia un expert in domeniul lor de activitate. Il pot urmari in direct, online, sau pot descarca un fisier audio-video pe care sa il deschida mai tarziu.

Chiar daca e-learning -ul nu poate inlocui in totalitate metodele de invatare clasice – de preferat mai ales in situatiile in care “jocul de scena” al trainerului este esential, el poate facilita procesul de invatare sau poate chiar oferi solutii mai eficiente. Succesul sau depinde de calitatea solutiei adoptate si, bineinteles, de gradul de motivare al cursantilor.

4 thoughts on “Avantajele e-learning-ului

  1. Avantaje mari in special daca se adreseaza generatiilor mai tinere, cele care se simt bine in fata calculatorului. In foarte multe domenii de “hard skills” poate fi mai eficient decat trainingurile clasice (in grup), iar la “soft skills”, depinde, cum ai spus, de nivelul de motivatie al cursantului – dar si de modul de prezentare al unui asemenea proiect. Interesant, cateva companii romanesti foarte mari din energie, sectorul bancar etc. vor apela sau au inceput sa apeleze pe criza aceasta la programe de training online in engleza al companiilor mama, sunt curios, ca director al unui centru de limbi straine, daca va creste interesul fata de perfectionarea acestei limbi. Unii cred ca vor prefera aceasta alternativa si dupa criza- atentie companii de training!

  2. @Peter Szabo – Costurile ceva mai reduse asociate cu cateva avantaje clare, ii determina pe angajatori sa apeleze, cel putin in ultima perioada de timp, la e-learning. In acest moment, piata acestor servicii in limba romana este limitata (sunt putine companiile care ofera astfel de servicii), majoritatea cursurilor on-line fiind in engleza, de cele mai multe ori. Asa cum ai sublinitat si tu, multe companii multinationale prefera sa aduca seturi de cursuri sau pur si simplu un “ghid de lucru” de la compania mama. Fireste, costurile sunt minime. Pe langa acest aspect financiar, mai exista un avantaj major: intarirea culturii organizationale care se regaseste in structura cursurilor si/sau in esenta ghidului. Din pacate insa, limba engleza nu este cunoscuta de toata lumea, asa ca, sansele maririi numarului celor care vor sa invete sau sa-si perfectioneze engleza sunt mari in aceasta perioada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *