Interviu cu John Parr

In perioada 5-7 noiembrie, John Parr (PTSTA – Provisional Teaching and Supervising Transactional Analyst si Master Trainer PCM) a revenit in Bucuresti pentru a sustine a doua oara in Romania un seminar de prezentare a modelului PCM (Process Communication Model) – cu accent pe Comunicarea eficienta in afaceri.

Prima profesiune a lui John Parr a fost aceea de inginer electronist in Marina Regala Britanica. Mai tarziu a condus un centru rezidential pentru tratarea si recuperarea celor care au abuzat de narcotice, studiind in acelasi timp in cadrul departamentului de stiinte sociale al Southampton University. Dupa absolvire a lucrat in criminalistica si ulterior a condus numeroase departamente de resurse umane. In anii ’80 si-a inceput calificarile ca psihoterapeut, obtinand in acest domeniu o recunoastere profesionala internationala. A fost Presedinte al Asociatiei Europene de Analiza Tranzactionala si Vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Analiza Tranzactionala. Este recunoscut international atat ca expert in Inteligenta Emotionala, cat si ca utilizator al Teoriei Atasamentului in managementul conflictelor. In urma specializarii coordonate de reputatul psiholog nordamerican Taibi Kahler, John Parr s-a calificat ca Master Trainer pentru “The Process Communication Model, Effective Communication in Business”, detinand licenta pentru Romania.

In cei opt ani petrecuti in tara noastra, John Parr a lucrat ca psihoterapeut, trainer si consultant organizational. El a contribuit la evolutia carierelor profesionale ale multor psihiatri si psihologi romani, prin coordonarea tuturor programelor de formare oferite de Centrul International de Analiza Tranzactionala (I.C.T.A.), recunoscute si avizate de Colegiul Psihologilor din Romania. John a avut un rol central in consolidarea comunitatii AT din Romania, mai ales prin sustinerea activitatii Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala (membra a Asociatiei Europene de Analiza Tranzactionala si a Federatiei Romane de Psihoterapie).
Despre PCM

Pentru descoperirea PCM (1971) dr. Taibi Kahler a primit in 1977 prestigiosul premiu stiintific “Eric Berne” si a fost onorat de specialisti clinicieni din cincizecisidoua de tari, modelul sau fiind considerat “cea mai semnificativa descoperire stiintifica din domeniul sau de psihologie”. In 1978, NASA a beneficiat de utilizarea PCM in recrutarea, plasarea si formarea profesionala a astronautilor, iar mai tarziu, presedintele Bill Clinton a folosit modelul pentru rafinarea discursurilor electorale. PCM a fost cercetat pe parcursul a treisprezece ani si experimentat cu succes in aplicatii din domeniile educatiei, afacerilor, politicii, vânzarilor, marketingului, religiei, medicinei, familiei si relatiilor personale – de peste o jumatate de milion de oameni de pe cinci continente, fiind apreciat si ca metoda de cunoastere, autocunoastere si dezvoltare personala.

Am avut placerea de a sta de vorba cu
John Parr si de a discuta despre PCM. va redau acum interviul publicat de HR-Romania.

Bine ati revenit in Romania! De data aceasta veniti cu un nou program. De ce tocmai PCM (The Process Communication Model)?

Vizitez foarte des Romania pentru ca am numeroase contracte cu clienti importanti. De data aceasta am obtinut licenta PCM pentru Romania si mi-am propus sa demarez un proces de certificare a specialistilor romani. Rezumand, as putea pune ca am planificat un workshop prin care sa ofer certificarile PCM si in Romania.

Va rog sa ne spuneti mai multe despre PCM. Care este diferenta dintre acest model si alte modele de comunicare?

PCM este un model complet al personalitatii si comunicarii. El iti arata cum sa intelegi si sa depasesti dificultatile care apar in comunicare prin recunoasterea foarte clara a modelelor de comunicare folosite de diferite personalitati. PCM este foarte usor de invatat, usor de utilizat si este, in opinia mea, cel mai clar si accesibil model de comunicare. Este atat de simplu si profund incat poate fi considerat un instrument puternic care sa te ajute sa construiesti relatii solide atat la locul de munca, cat si in viata privata.

Ce va atrage cel mai mult la PCM?

Ei bine, o mare parte din motive le-am expus mai sus. Prima mea profesie, cea de inginer, m-a determinat sa vad lucrurile in functie de doi termeni: utilitate si logica. Nu pot spune decat faptul ca PCM le cuprinde pe ambele si acesta este motivul pentru care PCM ma atrage.

Care sunt efectele pe care le are PCM in viata dumeavoastra?

Pot spune cu sinceritate ca am integrat 100% PCM in viata mea si tocmai de aceea imi este foarte greu sa ma gandesc la fiecare efect in parte. Important este ca, din momentul in care am decis sa urmez teoriile PCM viata mea (atat din punct de vedere profesional, cat si personal) a cunoscut o imbunatatire considerabila.

In termeni de etica, ce ne puteti spune despre principiile directoare, precum si despre setul de reguli PCM?

PCM se bazeaza pe respectul fata de sine si de altii. PCM se bazeaza pe un concept important din analiza tranzactionala si anume relatia de tipul win-win (Eu Ok – Tu Ok). PCM ne invata si ne incurajeaza sa avem relatii bazate pe respect reciproc. De aceea, PCM insista asupra comportamentului etic care, prin definitie, trebuie sa se bazeze pe principiul win-win.

Cum ne pot schimba aceste principii si reguli perceptiile vis-à-vis de viata noastra?

PCM nu se bazeaza pe reguli exacte si stricte, ci, mai degraba, porneste de la maximizarea potentialului propriu, prin comunicare clara. PCM, de asemenea, ia in calcul modul optim al fiecaruia dintre noi de a reduce stresul, de a imbunatati si intari motivarea pentru a obtine in final cele mai eficiente si mai sanatoase relatii. Toate acestea trebuie sa conduca la o mai buna calitate a vietii.

Care pot fi obiectivele pentru un cursant in timpul acestui seminar?

Obiectivele acestor trei zile sunt acelea de a intelege modelul PCM si mai ales de aplicarea lui imediat dupa ce cursantul a iesit din seminar. In acest mod el o sa fie capabil sa-si imbunatateasca calitatea relatiilor pe care le stabileste cu ceilalti si sa-si reduca problemele de comunicare si stresul.

Ce ne puteti spune despre metodele de predare?

Sunt originale si mai ales eficiente, fiind un amestec de teorie, discutii si exercitii in grupuri mai mici si mai mari.

Care sunt sesiunile de training si certificare?

Dupa partea introductiva de trei zile, este posibil sa urmeze si un supliment de zece zile de tipul trainer of trainers. Apoi se sustine examenul finalizat de cateva optiuni avansate de formare. Numarul total de procese necesare pentru a obtine statutul de predare este de saisprezece zile, fiind incluse in acestea si cele din primul seminar.

In termeni de nevoi, ce ne-ar atrage sa invatam, sa intelegem si sa exploram PCM-ul?

Primul si cel mai important lucru este acela al invatarii metodei prin care te poti cunoaste mai bine. Acest lucru este exersat pana cand ajungi la nivelul in care iti este din ce in ce mai usor. Din clipa in care ajungi sa te intelegi, poti fi sigur ca va fi mult mai usor pentru tine sa-i intelegi si pe ceilalti. In PCM invatam, pe baza a sase tipuri de personalitate, modul oamenilor de a percepe lumea, modul lor de comunicare (canalele de comunicare) si cum sa le identifici in functie de comportamentul fiecareia, cum sa le motivezi si cum sa le destresezi. De asemenea, invatam sa le cunoastem tiparele de stres si cum sa le facem fata.

Care sunt beneficiile care pot fi obtinute prin participarea la acest training?

La finalul celor trei zile de seminar participantii vor putea descoperi si utiliza efectiv conceptele de baza ale PCM. Isi vor optimiza comunicarea interpersonala, vor intelege diferenta dintre procesul si continutul comunicarii, tipurile de personalitate in abordarea PCM si caracteristicile semnificative ale acestora. Vor avea o mai buna cunoastere de sine si a celor din jur si vor invata cum percepe fiecare tip de personalitate mediul, care sunt manifestarile vizibile ale fiecaruia, punctele tari si punctele lor fragile, marcile verbale si nonverbale. Vor sti cum sa comunice mai bine cu fiecare dintre acestea. Vor intelege asteptarile lor specifice si modul in care pot fi mai profund motivati. Toate acestea ii vor ajuta sa administreze mai eficient stresul. Vor intelege relatia dintre asteptari, nevoi si stres. Practic, ei vor invata despre: trei comportamente in stres, trei scenarii de comportament in stres si trei niveluri predictibile de stres; vor sti cum pot administra optim situatiile de stres. Participantii la acest trainivg vor putea identifica si evalua tipurile de personalitate PCM din jur si vor adapta comunicarea stilurilor fiecaruia dintre acestea. Vor deprinde regulile fundamentale ale PCM in comunicare, vor putea identifica: cele 5 canale de comunicare, matricea de evaluare si de recunoastere a tipurilor de personalitate, semnele si marcile specifice acestora, atitudinile si comportamentele de marca ale fiecarui tip, stilurile preferate in management si instrumentele de motivare ale fiecarui tip. Cred ca sunt suficiente motive ca sa ne intalnim in septembrie la seminar, nu-i asa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *