Ice Breaker – pas cu pas catre reusita

Ice Breaker este o activitate des intalnita in cadrul organizatiilor, care are un timp de desfasurare scurt si incepe cu un program de training. Acesta are ca scop relaxarea participantilor, deschiderea lor si crearea unei atmosfere placute in grupul respectiv.

Cand participantii se intalnesc pentru prima oara si nu se cunosc intre ei, orice trainer ar trebui sa aplice Ice Breaker ca metoda de destindere, care sa-i ajute pe participanti sa se cunoasca mai bine. Primul contact pe care il faciliteaza Ice Breaker-ul este cel prin care fiecare se familiarizeaza cu ceilanti facandu-si cunoscute cateva date despre el: numele, profestia, locul de munca, studiile etc.

Ice Breaker poate fi folosit in cadrul intalnirilor de afaceri, trainingurilor, cursurilor, sesiunilor de team building, evenimente si activitati ale companiei.

Ice Breaker in sase pasi

1. Primul lucru care trebuie facut este acela de a imparti colectivul participant in grupuri de patru-cinci oameni, acestia avand libertatea de a se grupa singuri. Se stie faptul ca oamenii au tendinta de a forma grupuri cu alti oameni pe care ii cunosc deja.

2. Grupurilor proaspat formate li se cere sa faca o lista cu cinci filme pe care acestia le aprecieaza, cinci carti etc. Acest topic poate fi format din “cinci orice” pe care acestia le plac sau displac. Ice Breaker-ul ii ajuta pe cei din grup sa discute si sa impartaseasca cele mai interesante pareri legate de tema in discutie.

3. Ice Breaker-ul poate fi folosit nu numai la inceputul discutiilor, ci si pe parcursul acestora. De exemplu, in timpul unei sesiuni de team building, cel care deruleaza programul poate pune intrebarea “Ganditi-va la cea mai buna echipa din care ati facut parte pana acum. Identificati cinci factori de succes care au facut ca echipa respectiva sa fie foarte buna!“.

4. In fiecare dintre grupuri trebuie desemnata o persoana care sa ia tot timpul notite si care sa fie gata sa faca cunoscute punctele forte ale grupului din care face parte.

5. Cel care conduce Ice Breaker-ul poate solicita unui membru al grupului sa citeasca lista celor “cinci orice” pe care grupul respectiv a intocmit-o. Sau poate cere unui membru al grupului sa intocmeasca o lista cu cat mai multe filme pe care, o data ce le citeste, oricare dintre ceilalti membri ai grupului sau sa specifice daca filmul respectiv ii place si lui si sa-l propuna ca favorit. Dupa aceasta etapa, fiecare grup este rugat sa compare lista sa de preferinte cu listele celorlalte grupuri. Pentru ca oamnii sunt dispusi sa se amuze si distreze atunci cand formeaza grupuri mici, citirea listelor poate genera numeroase discutii, comentarii haioase si rasete. Cel care conduce Ice Breaker-ul poate conduce discutiile catre un grup mai mic bazat pe tranzitiile de la obiect la obiect.

6. Cand voluntarul grupului a terminat citirea listei, celorlalti participanti li se cere sa specifice daca au ceva de adaugat inainte de a se trece la urmatoarea etapa a sesiunii. Un astfel de team building Ice Breaker nu poate dura mai mult de 10-15 minute, totul insa depinzand de numarul grupurilor formate cu care se incepe discutia. Ice Breaker este foarte important in sudarea echipelor si stabilirea unor punti stabile de comunicare intre membrii participanti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *