Cinci elemente de office design care iti pot imbunatati performanta

Studiile recente au scos in evidenta faptul ca exista o legatura stransa intre creativitatea angajatilor si modul in care le este organizat spatiul de lucru. Practic, atunci cand ambientul este proiectat ergonomic, cei care lucreaza in interiorul acestuia sunt mai relaxati si dornici sa se implice catre 100% in proiectele derulate. Se simt comozi in acel spatiu si isi canalizeaza energiile in indeplinirea sarcinilor, nu in reprimarea factorilor stresanti. In schimb, atunci cand biroul este neinspirat amenajat, incomod, neaerisit sau intunecos, activitatea angajatilor are o calitate slaba, iar creativitatea este absenta in cele mai multe cazuri.

Sa facem un exercitiu. Ganditi-va la colun dumneavoastra de munca.  Cum arata el din punct de vedere al designului? Birourile din compania dumneavoastra sunt prafuite, invechite, dezordonate? Fluxul comunicarii este ingreunat de paravane sau pereti? De galagie? Angajatii par a nu mai fi inspirati si motivati cu toate ca au primit de curand o marire de salariu? Atmosfera din departamente este una deprimanta si dezolanta? S-ar putea ca tocmai modul in care sunt organizate birourile sa aiba un efect puternic asupra mobilizarii angajatilor si asupra productivitatii activitatilor desfasurate de acestia. In conditiile in care nu dispuneti de timpul sau bugetul necesar unei „renovari capitale” a birourilor, puteti utiliza cateva idei simple, dar care sa influenteze pozitiv calitatea muncii in companie.

Iata cateva sfaturi expuse intr-un articol publicat de HR-Romania.

Reflecta brandul pe care il reprezinti!

Se stie foarte bine ca in domeniul afacerilor un element important este brandul companiei pe care o reprezinti. Daca lucrezi intr-un departament in care ai contact direct cu clientii, atunci si biroul ar trebui sa sustina brandul companiei. Un brand puternic are forta psihologica de a te face sa fii si tu puternic prin identificarea cu el. Amplasarea in birou a emblemelor firmei si utilizarea de produse promotionale inscriptionate cu numele companiei vor avea un  efect pozitiv asupra modului in care un angajat lucreaza. Chiar daca acesta detine un set de carti de vizita glossy si utilizeaza tehnologie inalta, daca isi desfasoara activitatea intr-un birou invechit, aglomerat, neaerisit, acest lucru il va face in timp sa se simta precum un „impostor”: el va intampina nenumarate dificultati de reprezentare si protejare a brandului in fata clientilor sai.

Dati volumul mai incet!

Poluarea fonica din interiorul birourilor (care in cazul open space este mai pregnanta) are un impact puternic asupra productivitatii angajatilor. Acestia nu se mai pot concentra asupra activitatilor pe care le au de facut. In plus, daca zgomotul este produs de discutiile dintre salariati, acestia vor fi tentati sa se alature „dezbaterilor” si astfel vor pierde mai mult timp angajandu-se in conversatii cu caracter personal. Poluarea fonica produce inevitabil si un stres puternic angajatilor, care duce la cresterea absenteismul si a numarului celor care se imbolnavesc sau celor nemultumiti, frustrati, neproductivi etc. In aceste situatii, trebuie sa identificati sursele de zgomot si sa le reduceti treptat. De exemplu, discutiile dintre angajati pot fi trasformate din discutii verbale (orale) in „discutii silentioase”, pe canale de comunicare interna (intranet, messenger, mail etc.). Daca acest lucru nu poate fi facut, incearca sa te muti intr-un birou mai linistit, sa iti muti biroul intr-o zona a incaperii unde discutiile nu sunt atat de aprinse sau sa asculti muzica la casti. Astfel reusesti sa acoperi „zumzaitul” deranjant. In cazul in care zgomotul este produs de un aparat, acesta poate fi izolat intr-o incapere speciala.

Elemente din natura

Cu cat stai mai mult intr-un mediu „artificial”, cu atat sanatatea ta are de suferit si asta datorita faptului ca omul, ca fiinta biologica, are nevoie de o permaneta comunicare fizica si psihica cu natura. Pentru a apropia locul de munca de mediul natural trebuie, in primul rand, ca birourile sa fie orientate catre surse naturale de lumina. Un alt pas este acela de a avea in birou plante care sa invioreze atmosfera prin culoare si sa oxigeneze aerul din incapere. De asemenea, imaginile care suprind natura au darul de a relaxa ochii care le privesc.

Ridica o bariera ferma!

Chiar daca afacerea este de succes si managerul si-ar dori ca angajatii sai sa se dedice trup si suflet companiei, nu uita ca pe langa job mai ai si o familie. In unele situatii, insa, este destul de dificil sa separi compania de familie. Din acest motiv este foarte important sa se amenajeze biroul astfel incat acesta sa devina un element de suport atat pentru activitatea profesionala, cat si pentru cea personala. O poza cu cei dreagi sau un suvenir adus din ultimul concediu au forta de a te mobiliza atunci cand treci printr-o perioada mai grea la birou. De asemenea, fixeaza-ti un target realist atunci cand incepi ziua de munca, astfel incat, la finalul programului sa poti pleca acasa in loc sa mai petreci inca 2-3 ore in birou pentru a termina treaba.

Nu uita de ergonomie!

Ergonomia nu ar trebui sa fie un lux in design-ul biroului, ci un principiu necesar, deoarece s-a dovedit stiintific ca ea are un impact puternic asupra sanatatii si a capacitatii de lucru a angajatilor. O pozitie corecta pe scaun, un monitor amplasat la nivelul ochilor si la o distanta de jumatate de metru de ochi, toate acestea sunt elemente importante in mentinerea unei stari de sanatate optime a angajatului. Insa aceasta ergonomie nu se refera numai la design-ul si functionalitatile echipamentelor cu care lucrati, ci si a modului in care va desfasurati activitatea. Un angajat care are in jurul sau toate materialele necesare si nu e nevoit sa faca 10 miscari pentru a intra in posesia unui document, va avea cu siguranta o productivitate mai mare decat un angajat care pierde timp si energie de fiecare data cand lucreaza. Din acest motiv, incercati sa aduceti langa dumneavoastra toate elementele necesare lucrului, astfel incat sa fiti mai eficienti si „sa reduceti consumul”.

Priviti cu atentie biroul in care lucrati si remarcati care dintre elementele de mai sus nu sunt respectate si incercati sa faceti aceste mici modificari. In scurt timp, efectele pe care le are office desig-ul asupra psihicului dumneavoastra isi va spune cuvantul, iar creativitatea, productivitatea si buna dispozitie vor creste considerabil, garanteaza specialistii in domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *