La rascruce de drum profesional

In momentul in care esti intr-un impas si nu iti mai dai seama care este drumul profesional pe care ai vrea sa mergi, este recomandat sa apelezi la sfaturile unui consilier de cariera. Acesta are un rol de mediator si te ajuta sa iti identifici punctele forte, dar si pe cele slabe, sa-ti reformulezi sistemul de valori, sa-ti constientizezi capacitatile si sa-ti stabilesti ferm scopurile pe care vrei sa le urmezi. Cu alte cuvinte, consilierul de cariera este acea persoana care, pornind de la o analiza obiectiva a competentelor tale, te ajuta sa-ti pui in ordine ideile privind cariera, sa-ti constientizezi resursele, calitatile, abilitatile, deprinderile, sa cunosti cerintele pietei de munca, sa-ti dobandesti autonomia, increderea in sine si sa te pregateasca pentru luarea deciziilor.

El te ajuta sa-ti identifici calitatile necesare pentru o anumita directie profesionala (fie ca vrei sa schimbi doar functia sau chiar domeniul) si sa le raportezi la informatiile despre cariera. Un bun consilier nu te critica, nu te judeca, nu-ti ofera sfaturi cu privire la alegerea facuta si nici nu-ti impune un anumit drum sau o anumita “reteta a succesului”. El te poate ajuta doar sa intelegi care sunt acele proceduri si strategii asociate schimbarii de cariera.

O conditie de baza a reusitei profesionale este sa fii inca de la inceput pregatit pentru viitor, hotarat, flexibil si in acelasi timp adaptabil la numeroasele schimbari sociale si personale care intervin pe traseul profesional. Principalele avantaje ale consilierii profesionale sunt: furnizarea de informatii esentiale cu privire la posibilitatile de dezvoltare si dinamica pietei de munca; constientizarea calitatilor, abilitatilor si cunostintelor necesare noului drum ales; adecvarea nevoilor personale la cerintele actuale ale societatii/pietei fortei de munca; furnizarea informatiilor necesare definirii scopurilor propuse atat in viata privata, cat si in cariera.

Nu putem vorbi despre dezavantajele consilierii de cariera, decat atunci cand fie se incalca de catre consilier in mod flagrant codul deontologic, fie cand informatiile oferite de catre solicitant sunt eronate.

Pentru a deveni consilier de cariera ai nevoie de o serie de calitati pe care ti le identifici si/sau dezvolti in momentul in care te inscrii la cursurile de specialitate unde esti supervizat de un formator in domeniul consilierii.

Pentru a putea profesa consilierea in cariera, o persoana are nevoie de studii aprofundate sau masterate in psihologie, sociologie, psihopedagogie, pedagogie, asistenta sociala sau stiintele educatiei, cu tematici de consiliere cariera.

Cei care apeleaza la serviciile unu consilier de cariera sunt in special tinerii absolventi ai facultatilor, aflati la inceput de drum, dar si alte persoane care, fie doresc sa ocupe un nivel mai inalt in organigrama firmelor, fie isi dau seama ca domeniul in care au profesat pana acum nu este cel care le aduce satisfactia dorita.

Serviciile de consiliere si orientare profesionala sunt gratuite, in special in institutiile si retelele publice de profil. Desigur, exista si agenti comerciali (institutii private) care percep taxe pentru astfel de servicii, acestea fiind stabilite in functie de legislatia in domeniu si a serviciilor oferite.

In momentul de fata, cel putin in Romania, domeniile de activitate unde exista cele mai mari solicitari pentru serviciile de consiliere in cariera sunt vanzarile, IT-ul si finante/banci.

Cei care doresc sa apeleze la serviciile specialistilor de consiliere in cariera o pot face fie prin recomandare, fie prin cautare a centrelor de consiliere profesionala. In unele cazuri, firmele pun la dispozitia angajatilor astfel de servicii oferite de un consilier intern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *