Ofilirea bradului Corporatist

Criza financiara ne afecteaza fie ca vrem, fie ca nu. Si iata ca aparitia ei se propaga din ce in ce mai tare si cu efecte care mai decare mai variate, atat in economia mondiala, cat si in cea “personala”. Fiecare dintre noi a simtit pana acum ca multe lucruri s-au schimbat in jurul lui, s-au modificat prioritatile, buzunarul e urmarit cu mai multa atentie si parca nici impulsurile de odinioara nu mai sunt atat de evidente. Ca atare, s-a ivit si problema petrecerilor de Craciun care tind sa devina o simpla amintire in memoria angajatului. Mai jos veti gasi un articol pe tema abia adusa in discutie.

***

Decizia temporara a mediului de afaceri de a strange cureaua poate lasa firmele care organizeaza petreceri pentru companii fara mult asteptatul “cadou” de Craciun.

Vestea ca nu se va mai organiza mult asteptata petrecere de Craciun i-a luat prin surprindere pe cei peste 700 de angajatI ai companiei Cameron Romania, care ofera produse si servicii pentru industria de petrol si gaze. Devenita traditie de-a lungul anilor, petrecerea a fost trecuta cu vederea in acest an de conducerea companiei, care a lasat angajatii fara mult asteptatul “cadou social”. Motivele au fost pe cat de diverse, pe atat de confuze si, rand pe rand, au fost vehiculate incidentele din anii trecuti. “Se pare ca informatia cu incidentele anterioare a fost putin fortata”, spune Nicolae Zidaru, vicepresedintele sindicatului companiei multinationale. “Adevaratele motive au fost lipsa locatiei, care sa gazduiasca un numar mare de participant i si mult anuntata criza economica”.
Nemultumirea sa fata de masura companiei s-a materializat intr-un studiu referitor la importanta petrecerii de Craciun pentru angajati. Sondajul, realizat in randul cititorilor propriului blog arata ca 93% dintre respondenti considera important un astfel de eveniment. “O asemenea petrecere este importanta din punct de vedere al relatiilor intre diferite departamente, si este ocazia cand putem sa ne cunoastem mai bine, (…) moment in care dispar, sau ar trebui sa dispara functiile, lasand loc numai respectului reciproc”, mai adauga acesta.
Dincolo de angajatii care pot pierde astfel un bun prilej de a socializa cu restul colegilor sau chiar cu conducerea intr- un cadru informal, cei mai afectati de astfel de masuri sunt organizatorii evenimentelor pentru companii. “Desigur, companiile vor deveni din ce in ce mai pretentioase cu banii pe care ii cheltuiesc, dar concurenta nu va face rau deloc acestei piete”, spune Stefan Arghir, consultant la EcoXtrem, firma care organizeaza printre altele evenimente sI petreceri pentru companii. Desi proiectul de evenimente pentru mediul de afaceri a fost lansat recent de companie, una dintre tintele pentru anul viitor este depasirea unei cifre de afaceri de 100.000 de euro. Companiile sunt taxate cu un comision mai mic de 10% din valoarea totala a evenimentului, iar Stefan Arghir afirma chiar ca acest cost poate fi mai mic decat ar reusi sa obtina un client prin mijloace proprii.
Pe fondul crizei financiare, reducerea cheltuielilor este un sfat aflat pe buzele tuturor consultantilor si expertilor in management. In contextul actual, o masura urgenta si necesara este reducerea costurilor, care poate fi realizata prin renegocierea contractelor si reevaluarea programului de investitii, preciza intr-un comunicat de presa emis saptamana trecuta, Ronald Teufel, partener la firma de consultanta Ensight Management Consulting. Iar deciziile managerilor in acest sens nu intarzie sa apara. “Peste jumatate dintre clientii de anul trecut nu mai organizeaza evenimente in acest an, si majoritatea au preferat o petrecere mai restransa”, a declarat pentru BusinessWeek Romania Mihaela Petrovan, director general al agentiei de comunicare More than Pub, care organizeaza si evenimente pentru companii. Mai mult, aproape 25% dintre clienti au ales in acest an sa organizeze numai petreceri pentru parteneri, nu si pentru angajati. Decizia va afecta cifra de afaceri a More than Pub, organizarea evenimentelor pentru companii fiind doua sursa de venit a firmei ca importanta, dupa cum explica Petrovan.
Morala zicalei “obrazul subtire cu cheltuiala se tine” pare sa fie ultima grija a managementului, care, in goana dupa reducerea cheltuielilor, incepe sa omita importanta imaginii companiei, atat in ochii angajatilor, cat si a partenerilor sI clientilor. Decizia de a anula petrecerea de Craciun “dauneaza in mare masura imaginii companiei, care poate fi afectata pe termen lung sau scurt in functie de abilitatea de a iesi din criza”, spune Catalina Cochinescu, consultant in resurse umane la firma HR-Romania.
Deocamdata, insa, problemele de imagine sunt foarte jos pe lista companiilor, preocupate in principal de supravietuire in aceasta perioada economica dificila.

Statistica: 25% dintre clientii agentiei More than Pub au decis sa nu mai organizeze petreceri de Craciun pentru angajatI (studiu realizat de compania Cameron Romania).

***

Acesta este un articol semnat de Ovidiu Neagoe, material aparut in revista BUSINESSWEEK din 13 ianuarie 2008.

3 thoughts on “Ofilirea bradului Corporatist

  1. @Bogdan Grigore – Buna Bogdan si bine ne-am raintalnit si in acest spatiu virtual. Sunt inca la inceput si vreau sa vad mai intai cum decurg lucrurile, dupa care incep cu promovarea (formala si informala).

    Multumesc pentru sprijin si te mai astept.

    @Crina – Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *