Munca “la liber” prinde contur

 

Articol publicat in Evenimentul Zilei

Programul fix este pe cale să devină istorie. Acum poţi să fii freelancer, adică să alegi singur pentru cine, cât şi cum munceşti.

Specialiştii în resurse umane susţin că tot mai mulţi tineri aleg să muncească în regim de colaborare, cu mai multe firme, lăsând în urmă zilele în care căutau doar „un loc călduţ“. „Există trei categorii: cei care au pierdut un job şi acceptă să fie freelanceri pentru a mai câştiga un ban, cei care devin freelanceri pentru că s-au săturat să fie angajaţi, iar ultima categorie este reprezentată de cei care trec de la faza de freelancer la cea de firmă cu angajaţi proprii“, explică head-hunterul George Butunoiu.

Fotograf. După 11 ani de muncă, Alex Gâlmeanu a devenit unul dintre cei mai apreciaţi fotografi. „Totul a început din orgoliu. Am simţit la un moment dat că aveam ceva de demonstrat“, spune el. La început, apreciază el, este destul de greu, pentru că trebuie să ai multă răbdare, să munceşti mult, să investeşti timp. Rezultatele apar după o perioadă relativ lungă.

Pentru a deveni fotograf freelancer trebuie să ai un portofoliu pe care să-l prezinţi clienţilor. Câştigul poate porni de la 250-300 de euro/lună şi poate ajunge la 2.000-2.500 de euro, în funcţie de proiecte.

Make-up artist. Marina Chiorean este freelancer de nouă ani şi crede că secretul succesului constă în seriozitate. „Am muncit mult la sesiuni foto, prezentări de modă, reclame, videoclipuri“, povesteşte ea.

Pentru a fi make-up artist trebuie să urmezi cursuri de specialitate şi să investeşti în produse profesionale. Dacă ai experienţă, poţi să obţii, lunar, chiar şi 2.000 de euro.

Jurnalist. Călin Cosmaciuc a lucrat ca ziarist în presa centrală aproape 12 ani. A renunţat la a mai scrie pentru o singură publicaţie, în favoarea mai multor proiecte venite de la oameni care îl cunoşteau.

Venitul unui jurnalist freelancer, spune el, poate fi şi de doar 50 de euro pe lună, dar şi de 2.500 de euro sau chiar mai mult. „Prefer să nu vând nimic o lună şi să-mi folosesc timpul pentru ca luna următoare să obţin un contract mai mare. Una peste alta, este o ocupaţie din care poţi trăi peste medie, însă o văd ca intermediară între a fi angajat şi a avea propria afacere“, spune Călin Cosmaciuc.

Ilustrator. Nicoleta Ionescu a ieşit de pe băncile facultăţii de Arte Plastice acum câteva luni, ca ilustrator. Deşi la început de carieră, are deja proiecte cu două edituri şi două reviste. „Atitudinea face diferenţa“, consideră tânăra.

Câştigurile ei oscilează între 200 şi 500 de euro, fiind fluctuante de la lună la lună. Evident, cu cât ai mai multe proiecte, cu atât obţii mai mult.

Stilist. Bogdan Mirică îşi dorea să tundă de când era mic. Dacă primii clienţi au fost rudele şi prietenii, acum el coafează persoane publice. Pentru a ajunge aici, a urmat cursuri de hair styling şi s-a perfecţionat prin muncă.

„Leafa“ depinde de numărul proiectelor, dar se poate ajunge la 1.500 de euro lunar.

PRO ŞI CONTRA

Avantaje

– Poţi să îţi faci programul după cum vrei;
– Eşti unicul tău şef, aşa că tu singur îţi impui obiectivele şi responsabilităţile;
– Iei vacanţă când vrei şi mai ales cât vrei.

Dezavantaje

– Nu ai un venit sigur;
– Există riscul suprasolicitării;
– Trebuie să te adaptezi în permanenţă cerinţelor celor cu care ai încheiat contracte.

Sursa: Cătălina Cochinescu, senior consultant HR al www.hr-romania.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *